Haberler

Marmaris 'kaçak' doldu

Tarih: 9 Mayıs 2008 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Özcan Özgür
Plansız yapılaşma sonucu önemli bölümü betonlaşan Marmaris'te bin 325 kaçak yapı belirlendi. Ruhsatsız olduğu saptanan ve yıkım kararı çıkarılan binalar arasında beş yıldızlı oteller, marina, Orman Genel Müdürlüğü'ne bağlı kampların da bulunması dikkati çekiyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki yıl Şeker Bayramı tatilini geçirdiği Bördübet yöresindeki Golden Key Oteli de kaçak listesinde yer alıyor.

Kaçak listesi
Muğla İl Özel İdare İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü, 27 Aralık 2007 tarihinde Marmaris Kaymakamlığı'na ilçedeki ve bağlı köylerdeki kaçak yapıların listesini gönderdi. Müdürlük, Özel Çevre Koruma kapsamında ya da SİT alanında inşa edilmiş ve yıkım kararı verilmiş yapılarda işyeri açmak isteyenlere işyeri açma ruhsatı, çalışma izni verilmemesi ve elektrik bağlanmaması kararını aldı.

Marmaris'te kaçak yapılara ceza yazıları tebliğ edilmeye başlanırken, Muğla genelinde beş binin üzerinde kaçak yapı olduğu kaydedildi. Bu arada yıkım kararı olan kaçak yapılarda izin almaksızın kaçak işyeri açmakta ısrar edenler hakkında yeni Türk Ceza Kanunu'nun "Yapı Ruhsatı", "Yapı Kullanma Ruhsatı" ve "İşyeri Açma ve Kullanma İzni" maddelerini içeren 184'üncü maddesi gereği dava açılacağı, bu kişilerin 1-5 yıl arasında hapis cezası istemiyle yargılanacağı kaydedildi.

5 binin üzerinde kaçak yapının bulunduğu tahmin edilen Muğla'da, bu konumdaki yapı ve tesislere 5 bin YTL ile 45 bin YTL arasında para cezası uygulanıyor. Ancak gerekli kaynağa sahip olmayan idare, yıkımları gerçekleştiremiyor. Kaçak yapılaşma daha çok turizm merkezlerinde yaşanırken, bunların arasında da başı Marmaris çekiyor.

Plansızlık
Mimarlar Odası Marmaris Şube Başkanı Oğuz Can, bölgedeki kaçak yapılaşmanın en büyük nedeninin plansızlık olduğunu belirtti. Can, "SİT alanı ilan edilen yerlerde en geç bir yıl içinde imar planlarının SİT raporlarına uygun olarak hazırlanması gerekiyor. Bu bölgede bu yapılmamış. Bu nedenle de yapılaşma yasaklanmış. Burada devletin de suçu var. Kaçak yapılaşmaya adeta davetiye çıkartmış. Çocuğunu evlendiren aileler onların barınma ihtiyaçlarına çözüm üretmek için mecburen kaçak yapılaşmaya yöneliyor. Aynı şekilde, tesisler kuruluyor" dedi.

Can, çözümün bir an önce imar planının hazırlanmasında olduğunu da vurgulayarak, "Yıkım yapılmadan ceza kesilmeden sorun çözülmeli. Planın olmaması vatandaşın suçu değil" diye konuştu.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.