Haberler

Körfezin metali düştü

Tarih: 9 Mayıs 2008 Kaynak: Cumhuriyet
İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ve Ege Üniversitesi (EÜ) tarafından yapılan araştırmaların sonucunda, İzmir Körfezi'ndeki ağır metal oranının düştüğü saptandı ve Körfez'de 57 canlı türüne rastlandı.

DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ve EÜ Su Ürünleri Fakültesi tarafından yürütülen ''İzmir Körfezi Denizel Ortamındaki Fiziksel, Kimyasal, Biyolojik ve Mikrobiyolojik Etki ve Sonuçlarının İzlenmesi Çalışması'' projesi kapsamında, 2007 yılı boyunca İzmir Körfezi'nin iç, orta ve dış kesimindeki 28 istasyonundan deniz suyu, sediment ve canlı örnekleri alınarak ölçümler yapıldı. Araştırmalar sonucunda hastalık yapıcı kirliliğin iç körfezde 2004 yılı öncesine göre önemli ölçüde ortadan kalktığı, orta körfezde söz konusu olmadığı ve dış körfezdeyse hiç rastlanmadığı belirtildi.

Araştırma kapsamında, Pasaport, Uzunada ve Gülbahçe'den toplanan barbun, mırmır, kefal ve sarpalardaki ağır metal dağılımı incelendi. Barbun balığında cıva, kadmiyum, kurşun, krom, bakır ve çinko gibi ağır metallerin düştüğü tespit edildi. Organizma örneklerinde Akdeniz ülkeleri için deniz organizmalarında izin verilen miktarların üzerinde cıva konsantrasyonları bulunmadı, Körfezden yakalanan 300 gr balık etinin tüketilmesiyle insan vücuduna 0,097 miligram cıva gireceği, bunun da tolore edilebilen değer olan 0,30 miligramdan düşük olduğu ortaya çıktı. Bir başka ağır metal olan kadmiyuma da canlı organizmalarda oldukça düşük oranda rastlandı. Araştırmanın sonunda İzmir Körfezi'ndeki ağır metal değerlerinin ''diğer uluslararası sulardaki körfezlerdeki değerlerden daha düşük olduğu'' belirtildi.

İZSU Yetkilileri, uzun yıllar İzmir'in fosseptiği olarak kullanılan körfezdeki değişimin Büyük Kanal Projesi'nin devreye girmesiyle başladığını, ancak aradan çok uzun zaman geçmediğini, bu nedenle de ''Körfez'de denize girilebilir'' ya da ''Körfez'den yakalanan balık yenir'' gibi ifadeler kullanamayacaklarını ifade etti.

Ayrıca körfezdeki 16 istasyonda mevsimsel olarak biyolojik kimyasal ve jeolojik araştırmaların yanı sıra 3 dalgıç ekibi tarafından su altı video ve fotoğraf çekimleri yapıldı, deniz dibi tür çeşitliliği görsel olarak saptanmaya başladı. Alınan örneklerde yapılan incelemelerde Körfez'de; aralarında deniz kestanesi, deniz iğnesi, istiridye, yengeç, kaya balığı ve çok sayıda kabuklu canlıyla mono alglerin bulunduğu 57 canlı türüne rastlandı. Araştırma ekibi, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nin devreye girmesi ve İzmir Körfezi'ne gelen atık su girişinin kesilmesi sonucu körfezde iyileşme olduğunu raporda kaydetti.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.