Haberler

Danıştay kararını delen matkap

Tarih: 9 Mayıs 2008 Kaynak: Milliyet Yazan: Dinçer Şeref, Gürkan Akgüneş
Danıştay’ın 55 gün önce aldığı yürütmeyi durdurma kararına rağmen, Four Seasons Otel’in tarihi Bizans kalıntıları üzerindeki ek otel inşaatı sürüyor.

Danıştay’ın “yürütmeyi durdurma” kararı vermesinin üzerinden 55 gün geçmesine ve UNESCO heyetinin inceleme yapmak için İstanbul’a gelmesine karşın, Four Seasons Otel’in tarihi kalıntılar üzerindeki ek otel inşaatı devam ediyor. Mahkeme kararı gereği çalışmaları derhal durdurup inşaatı mühürlemesi gereken Eminönü Belediyesi ise Anıtlar Koruma Kurulu’na başvurduğu ve buradan çıkacak kararı beklediğini açıkladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de, tarihi eserlerle ilgili yargı kararının uygulanması konusunda sessizliğini korudu.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin başvurusu üzerine Danıştay 6. Daire, 14 Mart 2008 tarihinde, Four Seasons Oteli’nin bahçesindeki 3 blok halindeki ek inşaatlarla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. Karar taraflara tebliğ edildi. Mimarlar Odası kararı kamuoyuna duyurdu. Eminönü Belediyesi, hâlâ inşaatı mühürlemedi. Tarihi Bizans Sarayı kalıntıları üzerinde yükselen Four Seasons Otel ek inşaatı dün de devam etti. İşçiler matkaplarla taş kırdı, hummalı bir şekilde çalışmalarına devam etti.

Belediye, topu kurula attı
Bu arada, Eminönü Belediyesi Four Seasons ek inşaatıyla ilgili olarak dün yaptığı yazılı açıklamada, “Four Seasons Otel inşaatıyla ilgili olarak Eminönü Belediyesi tarafından Anıtlar Kurulu’na başvuruda bulunuldu. Söz konusu durumla ilgili karar verilmesi istendi. İvedi olarak gönderilen bu başvurunun ardından Kurul’un vereceği karar, söz konusu çalışmanın akıbetini belirleyecek” denildi.

Açıklamada, Eminönü Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün İstanbul 4. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü’ne başvurduğu belirtildi.

UNESCO heyeti de inceleyecek
“Dünya Kültür Mirası” listesinden çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan İstanbul’da inceleme yapacak olan Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) heyeti dün İstanbul’a geldi. Heyet üyesi Mechtild Rossler, Sultanahmet‘teki Four Seasons Otel tarafından tarihi kalıntılar üzerinde yapılan ek otel inşaatında inceleme yaparak rapor hazırlayacaklarını söyledi. Heyet, Süleymaniye, Marmaray, Zeyrek, Surlar, Sultanahmet Meydanı, Fener ve Balat ve Haydarpaşa’yı da kapsayan inceleme gezilerinde bulunacak. Heyetin bilgi almak istediği projeler arasında Galataport, Dubai Tower ve 3. köprü de bulunuyor.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.