Haberler

Akfırat’ın 'İstanbul Park’ isyanı

Tarih: 9 Mayıs 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Meltem Kara
4 yıl önce dünyanın en önemli motorsporları organizasyonu olan Formula 1’le adını duyuran ve biranda gayrimenkul şirketlerinin gözdesi haline gelen Akfırat Beldesi’nde, bugünlerde isyan bayrağı açılmış durumda..

2-3 yıl içinde 20’nin üzerinde konut projesi ve 4 bini aşan villanın hızla inşa edildiği Akfırat’ta yatırımcılar, İstanbul Park’ta Formula 1’in dışında gerçekleşen organizasyonların azlığından şikayet ederek, bu bölge için yeni projeleri rafa kaldırdıklarını söylüyor. İlk yapıldığı dönemde, Formula 1’in dışında yıl boyunca bir çok uluslararası organizasyona, toplantıya, eğitime ve hatta düğüne bile evsahipliği yapacağı söylenen İstanbul Park’ta geçen 4 yılın ardınan bunların hiç birinin gerçekleşmemesi, yatırımcıları isyan noktasına getirdi.

İstanbul’un gelişmekte olan bölgelerinden biri olan Akfırat’ın büyümesi İstanbul Park’la birlikte hızlandı. Bölgenin altyapısının, yollarının ve imar planının şekillenmesi şehircilik anlamında bir ilki gerçekleştirirken, İstanbul Park’ın inşası da bölgenin popülaritesini artırdı. Bölgedeki İstanbul Park’ın getirdiği hareketliliği gören inşaat firmaları ve yatırımcılar da Akfırat’a yönelmeye başladı. Ancak, Formula 1 pistindeki aktivite azlığı, bölgeye sadece dönemsel bir hareketlilik getiriyor. Bu da, bölgeden yatırım için konut alanları memnun etmiyor. Çünkü yarışlar için turistler ve yarış ekipleri yılda sadece 3-4 günlüğüne konutları kiralıyor. Villa sahipleri de çareyi 1 aylık bedel talep etmekte buluyor. Bu nedenle, pistin daha etkin, daha hareketli kullanılmasını isteyen yatırımcılar Formula 1 pistinde, fuar, eğlence, sanat ve çeşitli eğlence ve etkinliklerin yapılması halinde bölgenin cazibesinin artacağı görüşünü bildiriyor.

Organizasyonlar artacak
İstanbul Park’ta gerçekleştirilen organizasyon sayısını artırmak için çalışmalar yaptıklarını söyleyen Akfırat Belediye Başkanı Hilmi Yıldız, "Bu yılki yarışlar sona erdiğinde bundan sonra ne tür projeler gerçekleştireceğimizi konuşacağız. Yıl içerinde İstanbul Park’ta gerçekleştirilen aktivitelerin sayısını en az 10’a çıkarmayı planlıyoruz. Bazı projeler üzerinde çalışıyoruz. Pistteki yoğunluk, bölgenin hareketlenmesi, yapılan villaların yaşama geçirilmesi için de büyük önem taşıyor" dedi. 365 günün 250’sini aktivitelerle doldurmayı planladıklarının altını çizen Yıldız, "Projeler gerçekleşirse Türkiye’ye turizm ve tanıtım açısından önemli katkıları olacak. Kazanan İstanbul olsun istiyoruz" diye konuştu. Uluslararası projeler gerçekleştirmeyi düşündüklerini aktaran Yıldız, otomobil fuarı, bisiklet yarışları, eski otomobillerin yarışı gibi organizasyonlarla piste hareketlilik getirmek istediklerini de sözlerine ekledi.

Hızla gelişti

Bu hafta sonu 4’üncü kez İstanbul’da gerçekleşecek olan Formula 1 organizasyonu, İstanbul’u dünyaya tanıtmasının yanı sıra Akfırat Beldesi’nin de prestijini artırıyor. Bugün sadece villa tipi yapılaşmaya izin verildiği için "villakent" durumuna gelen Akfırat’ta F1 öncesinde arsaların metrekare fiyatları 2-3 YTL’den başlarken bugün 40 dolardan başlayıp 250 dolara kadar çıkabiliyor. Bölgedeki villa fiyatları ise 450 ile 850 bin Euro arasında değişiyor. Sabiha Gökçen Havaalanı’nın yapılmasıyla daha çok dikkat çekmeye başlayan bölgede, üniversitelerin kurulması da bölgedeki nüfusun 20 binlere dayanmasına neden oldu. Projelerde yüzde 10 yapılaşmaya izin verilmesi de, bölgenin doğal yapısının bozulmamasına neden oluyor. Ancak kısa sürede gelişen bölgenin geleceği için Belediye Başkanı Hilmi Yıldız, İstanbul Park’ın sahibi Bernie Ecclestone ile biran önce görüşüp çözüm bulması gerekiyor. Aksi takdirde bölge her geçen yıl cazibesini yitirecek.

İki üniversite bile yapılıyor Gayrimenkul firmaları bölgede projeleri birbir hayata geçirirken, belediye de çevre düzenlemeleri, bağlantı yolları ve altyapı gibi çalışmaları gerçekleştirdi. Okan Üniversitesi’nin yapıldığı bölgede Türk Telekom yeni bir üniversite açmak için kolları sıvadı. Akfırat’ta şimdi Şişli Terakki Vakfı tarafından yapılacak bir lisenin yanısıra, hastane ve alışveriş merkezleri gibi yatırımlar da devam ediyor.

Pist kullanıldığı sürece bölgenin hareketi artar
Büyük yatırım yapılan bir kompleksin daha sık kullanılmasının faydalı olacağını söyleyen Yapı Konut Pazarlama Müdürü Yasemin Çamlıbel, "Pist ne kadar çok kullanılırsa bölgeye ziyaret ve dolayısı ile tanınırlık artacaktır. Akfırat’ta böyle uluslararası bir kompleksin yer alması bölgenin tanınırlığı açısından çok faydalı oldu. Özellikle Formula 1’in ilk yılında yarışları izlemeye gelen bir çok kişi Akfırat’ın İstanbul’un hızla gelişen yeni villa kenti olduğundan ve bölgedeki düzenli kentleşmeden haberdar oldu" diye konuştu. Çamlıbel, Formula 1 kompleksinin yerinin belli olmadan önce Akfırat bölgesinde Arkeon Evleri projesinin satış ve inşasına başladıklarını da hatırlattı.

İlk 3 yılda nüfus arttı
Formula 1’le birlikte Akfırat’ta nüfus 3 yılda 6 binden 20 binler seviyesine yükselmesine rağmen, organizasyon eksikliği nedeniyle son dönemde çok fazla artış yaşanmıyor.

Yarışa iki hafta kala ev arıyorlar
Akfırat ’ta yapılaşmanın planlı ve imara uygun olmasın gayrimenkulleri değerlendirdiğini ve satışları hızlandırdığını söyleyen Remax Armoni Gayrimenkul Danışmanı Doğan Dabak, "Ancak Formula 1 pistindeki aktivite azlığı kendi müşterisini bölgeye alıcı veya kiracı olarak getirmedi. Herşeyin başlangıcı İstanbul Park olmasına rağmen şu anda Formula 1’den kaynaklanan gayrimenkul arayışı sadece yarışa 2 hafta kala eşyalı kiralık konut ile sınırlı kalıyor. Henüz alım noktasına bile gelmedi. Ancak bölgede yaratmış olduğu farklılık her geçen gün daha fazla hissedilecek. Bölge ilerisi için son derece değerli ve aranılan yer olarak ilgi toplamaya devam edecektir" dedi.

1’in mayısa çekilmesi tanıtımı olumsuz etkiledi
Formula 1 ’in tanıtım amacıyla bekleneni verdiğini söyleyen Tümak İnşaat Genel Müdürü Serkan Aksel, "Takvim oynaması yapılması, tanıtım açısından olumsuz etkileyebilir. Ancak bölgede Formula 1 kadar önemli olan üniversite yatırımları var. Lüks konutların Gebze Organize Sanayi Bölgesi’ne yakınlığı, havaalanının yapılması Formula 1’den daha önemli. Akfırat Formula 1’le ünlendi. Formula 1 bölgenin gündemde olmasını sağlıyor" dedi.

Yılda 3-4 günle sınırlı kalmamalı
Piste yapılan yatırımın yılda sadece bir kez Formula 1 yarışları için yapılmış olmasını "lüks" olarak değerlendiren D-Yapı Genel Müdürü İlder Tokcan, "Pistte yapılan organizasyonların artırılması gerekir. Ciddi bir yatırım yapıldı ve başarılı da oldu. Organizasyonlar yılda 3-4 günle sınırlı kalmamalı. Diğer ülkelerde böyle olmadığını düşünüyorum. Yeni aktiviteler üretilmesi gerekiyor. Pistin ulaşımı da Olimpiyat Stadı’nda olduğu gibi zor değil; ulaşımı daha kolay. Bu tür yarışların ve aktivitelerin yapılması için keyifli bir yer" dedi. D-Yapı tarafından inşa edilen Akfırat Evleri’nde yaşam, nisan ayında başladı. Konutlarının yüzde 40 dolu olan projede metrekare fiyatları 1500 Euro’dan başlıyor.

Akfırat’ta yer alan projeler

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.