Haberler

'Torba'dan kamu yatırımları için kaynak paketi çıktı

Tarih: 9 Mayıs 2008 Kaynak: Sabah Yazan: Okan Müderrisoğlu
Hükümet kamu yatırımlarına kaynak için torba yasa hazırladı. Yasayla özelleştirilen limanlardan sağlanan gelir TCDD ve Karayolları'na gidecek.

Hükümet kamu yatırımlarını artırmak için bütçeyi by pass ederek ek kaynak yaratmayı kararlaştırdı. Dün akşam TBMM'ye sunulan "Torba Yasa" niteliğindeki tasarı ile karayolu, demiryolu, sulama, baraj, eğitim projelerine dönük özel finansman araçları bulundu. Tasarının önemli bölümleri şöyle:

Altyapıya Ekstra Ödenek
TCDD limanlarının özelleştirilmesinden elde edilen ve halen Hazine hesaplarındaki 293 milyon YTL kara ve demiryolu yatırımlarında kullanılacak. Ayrıca yasa yürürlüğe girdikten sonra TCDD'ye ait limanların özelleştirme gelirlerin yüzde 60'ı Karayolları'na, kalanı TCDD'ye aktarılacak.

Karayolu ve DSİ Arsa Satacak
Hazineye ait olmakla birlikte Karayolları ile DSİ'ye tahsis edilen veya bu kuruluşlarca kullanan arazilerin satışından sağlanacak gelirler, bu kuruluşların bütçelerine yatırım ödeneği olarak yazılacak. Otoyol, devlet il yolu ve etrafındaki alanlar Karayolları Genel Müdürlüğü'nce kiralanabilecek.

Demiryolları Taşınmazları İhale Edilecek
TCDD, ihtiyaç fazlası taşınmazlarını ihale ile satabilecek. Satış geliri TCDD'ye bırakılacak.

DHMİ'ye Yetki Devri
Devlet Hava Meydanları İşletmesi, Hazine mali statüsündeki alanlarda, gelir getirici tesislerin özel sektöre tahsisi ve buradan temin edilecek gelirlerin kullanımında yetkili olacak.

Tuzla'ya Özel Düzenleme
Başta Tuzla Tersaneleri olmak üzere Hazine'nin mülkiyetindeki gayrimenkuller ile kıyı çizgisinde bulunan tersane, liman gibi yapıların kullanım süresi 49 yıla çıkarılacak. Yatırımcı firmalarla 6 ay içinde emsal kira bedelinden sözleşme yenilenecek.

Şehirlerdeki Okullar Satılacak
İl Özel İdareleri, şehir merkezinde kalan, rant değeri yüksek okulları satabilecek. Bu gelirler yeni okul yapımı için kullanılacak.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.