Haberler

Trump'ta milyar dolarlık 'unutkanlık'

Tarih: 9 Mayıs 2008 Kaynak: Sabah
Mecidiyeköy ve Levent hattındaki yapılaşmalara 70'in üzerinde dava açan Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası, Doğan'ın Trump Towers projesine zamanında dava açmayı nedense unuttu.

Başta Zorlu Holding'in Karayolları arazisinde yapılacak olan proje olmak üzere Mecidiyeköy ve Levent civarındaki yapılaşmalarla ilgili 70'in üzerinde dava açan Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası, Doğan Grubu'nun Mecidiyeköy'de planlarda eğitim ve spor alanı olarak görülürken ticaret alanına çevrilen arazisine zamanında dava açmayı nedense unuttu. Araziye bugün Taşyapı-Doğan ve Yeşil İnşaat ortaklığı ile 35 katlı Trump Towers dikiliyor. Milyar dolarlık projede 398 lüks daire bulunacak. Ortaklığa sadece arsayla katılan Doğan Grubu kazancın yüzde 50'sini alacak. Planlarda eğitim ve spor alanı olarak görülen Doğan Grubu şirketlerinin adına kayıtlı olan Mecidiyeköy'deki 23 bin 370 metrekarelik arazi Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin 16 Nisan 2005'te yapılan oturumunda çok özel kişilere uygulanan, 'parsel bazında münferit plan tadilatı' ile onaylanarak askıya çıktı. İmar Komisyonu'ndan Meclis'e gelen 'özel plan tadilatıyla' ilgili olarak AK Parti, CHP, ANAP'lı üyeler ile grup toplantısında tek tek görüşülerek 'itiraz edilmesin' telkininde bulunuldu. İmar tadilatında arazinin yapılaşma izni 0.50'den 3 emsale çıkarılırken, inşaat yüksekliği serbest bırakıldı.

Yasal Dava Süresi 120 Gün
Zemin altı hariç 70.188 metrekare, zemin altı dahil 187 bin metrekare inşaat yapılabilecek. Başkan Topbaş ve Meclis Birinci Başkan Vekili İdris Güllüce'nin imzaladığı kararda "Ulaşım Daire Başkanlığı ve Planlama Müdürlüğü'nün 13 Nisan 2005 günlü talebi yapı, nüfus ve trafik yoğunluğunu artırıcı, spor alanı ve ortaöğretim tesis alanı donatısını azaltıcı, plan bütünlüğünü bozucu, emsal teşkil edici nitelikte olup, ayrıca talep hakkında Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Müdürlüğü, Zemin ve Deprem İnceleme Müdürlüğü, İSKİ'nin görüşü bulunmamaktadır" denildi. Araziye yapılacak olan ikiz kulelerin altına metro transfer merkezi konuldu. Böylece metrodan gelecek yolcuların tamamı alışveriş merkezlerinden geçecekti. İki kule ve alışveriş merkezi yapılacak alanla ilgili Şehir Plancılar Odası İstanbul Şubesi İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Büyükşehir Belediyesi'nin 1/5 binlik planlarıyla ilgili dava açan Plancılar Odası'na, Mimarlar Odası'da müdahil oldu. Ancak mahkeme davayı yasal süresi olan 120 günde açmadıkları gerekçesiyle kabul etmedi. Bunun üzerine oda Danıştay 6. Dairesi'ne temyiz başvurusu yaptı. Ancak Danıştayda İdare Mahkemesi'nin kararını haklı bularak temyiz başvurusunu reddetti.

Muhçu: Mutlaka dava açılması gerekiyordu kaçırıldığına üzüldüm
ABD'li emlak devi Trump'la ortaklık anlaşması imzalandıktan sonra çalışmalarına hız verilen projeyle ilgili dava açılmamasının özel bir nedeninin olmadığını belirten Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Eyüp Muhçu, "Biz İstanbul'un beton yığınına dönüşmesini istemiyoruz. Bugüne kadar 70 ana dava açtık. Hilton arazisinin SİT alanı ilan edilmesi için mücadele ettik. Söz konusu projeyle ilgili mutlaka dava açılması gerekiyordu. Kaçırıldığına üzüldüm. Mecidiyeköy ve çevresi bu kadar büyük bir yükü kaldıramaz" dedi.

Bölge için fiyat spekülasyonu yapıldı
Satışa çıkarılacak projenin daha yüksek fiyatla satılabilmesi için Doğan Grubu gizli reklama da başladı. Hürriyet gazetesi geçen aylarda sayfalarında Mecidiyeköy bölgesine yapılacak altyapı çalışmalarına gönderme yaparak, bölgenin tamamen değişeceğini yazarak gayrimenkul fiyatlarının metrekaresinin 10 bin Euro'lara çıkacağı spekülasyonu yapıldı.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.