Haberler

’Taşçılar’ artık gözünü antik kentlere dikti

Tarih: 9 Mayıs 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Yalçın Bayer
Sorumsuz şekilde gelişigüzel açılan ve Türkiye coğrafyasını ’çürük dişe’ çeviren mermer, taş ve çakıl taşı çıkaran ’madenciler’, dozer ve kepçeleriyle geride ne bırakıyorlar.

Marmara ve Ege yörelerinde bunun yüzlerce örneği görülüyor. Bir örnek... Yalova’dan Bursa’ya giderken, orman alanlarının tepe ve bayırlara bakıldığında doğanın bu kadar tahrip edilemeyeceğini düşünebilirsiniz. Bu izinleri veren Enerji Bakanlığı Maden Dairesi’nin vicdanları sızlamıyor demek ki... Sözü uzatmadan Fransızca turist rehberi Ali Karapınar’ın, İzmir yöresindeki bir antik kentin nasıl saldırıya uğradığını anlatan yazısına bırakalım:

"İzmir’de bir maden firmasının girişimleri tepkiyle karşılandı. İzin için hiçbir bakanlıkta engelle karşılaşmayan maden firması, bölgenin minik beldesi Özdere’nin belediye başkanından izin alamayınca idare mahkemesine gitti.

Organik tarımın yaygın olarak yapıldığı İzmir’in Menderes İlçesi’ne bağlı Özdere Beldesi’nde, káhin tanrı Apollon’un Anadolu’daki iki önemli kehanet merkezlerinden biri olan 2500 yıllık Klaros Antik Kenti’ne yaklaşık 500 metre uzaklıktaki bölgeye taş ocağı kurulmak isteniyor.

İzmir merkezli bir firma, yaklaşık bir yıl önce, Ahmetbeyli’nin girişinde bulunan 960 dönümlük arazide taş ocağı kurmak için başta tüm bakanlıklardan gerekli maden arama ve çalıştırma izinlerini aldı. Firma yetkilileri, aldığı bu ruhsatların ardından gayri sıhhi müessese izni için Özdere Belediyesi’ne başvurdu. Özdere Belde Belediyesi Başkanı CHP’li Haldun Ertok ise organik tarımın yaygın olarak yapıldığı, Klaros Antik Kenti’ni barındıran, iki kilometrelik sahil şeridi bulunan bölgenin tam ortasında kurulmak istenen taş ocağına izin vermedi. Firma yetkilileri de İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Dava görülmeye başlanırken, bölge köylüleri harekete geçti.

2 bin 610 nüfusa sahip Ahmetbeyli Mahallesi’nin muhtarı Mustafa Gürmen, "Sezonda turistlerin gelmesiyle nüfusumuz 10 bin kişiye ulaşıyor. Bölgemizde 130 bin mandalina, 6 bin zeytin ağacı var. Bunların telef olacağını bildiğimiz ve doğayı yok edeceği için taş ocağını istemiyoruz. Köylülerimiz de eyleme katılacak" dedi.

25 yıldır Klaros Antik Kenti’nin gün yüzüne çıkarılması için uğraş veren Prof. Dr. Nuran Şahin de "Buranın eski adı ’gávur köy’dür. Mübadeleyle değişmiş otantik bir köydür. Aslında taş ocağı yapılmak istenen yer antik bir mermer ocağıdır. Klaros’un heykelleri oradaki mermer ocağından getirilmiştir. Belediyenin davasına ben de müdahil olarak katılıyorum. Dünyada örneği olmayan bu kutsal alanın tümüyle korunması gerekir" dedi.

Özdere Belediyesi’nin avukatlığını yapan Feridun Sanuvar, firmanın iki günde bir 100 kilogram patlatma yaparak, 3.6 şiddetindeki bir depreme eşit şekilde faaliyet göstereceğini, çıkarılan 2 bin 835 ton malzemenin 160 adet ağır iş makinesiyle taşınarak canlı yaşama zarar verileceğini dile getirdi.

Geçmiş dönemlerdeki Bergama ve Uşak Eşme köylüleri gibi yeni bir çevre hareketi başlatan köylüler, taş ocağının kurulmasının istendiği bölgede protesto yürüyüşü düzenledi. Kadın, erkek, yaşlı ve genç köylüler ellerindeki pankartlarla yürüdü ve firmanın, topraklarından elini çekmesini istedi, tepkilerini dile getirdi."

Karapınar sadece olanları anlatmış; bakalım ilgililer ne yapacak?
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.