Haberler

Maktum’la işi büyüttü, Dubai’de 2 milyar dolarlık yatırıma soyundu

Tarih: 9 Mayıs 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Nilgün Karataş
Şeyh El Maktum’un şirketlerinden biri olan Zabeel’in 700 milyon dolarlık yatırımı üstlendiği Ottoman Palace’ı kasım ayında tamamlamayı hedefleyen Fettah Tamince, Dubai’de 3 projeye daha hazırlanıyor. Bunları da 2 yılda bitirmeyi planlayan Tamince, böylece Dubai’de 2 milyar dolarlık projeye imza atmış olacak.

Rixos’la Türkiye’nin ardından Kazakistan ve Hırvatistan’da otel açan Fettah Tamince, ilk projesini kasım ayında devreye sokacağı Dubai’de 3 projeye daha imza atacak. Palmiye Adası’na Ottoman Palace’ın yanı sıra bir otel daha yapacak olan Tamince, The World projesinde temsili Falkland Adası’na otel kuracak. Ayrıca yapımına yeni başlanan Palm Deira projesinde de yer alacak. Palmiye Adası’nda 700 milyon dolar, World Projesi’nde 300 milyon dolarlık yatırımı yürüten Tamince’nin 2 yılda Dubai’ye yapacağı yatırımların tutarı 2 milyar dolar olarak hesap ediliyor.

Premium’u görüp davet ettiler
Dubai’deki ilk yatırımını Şeyh El Maktum’un sahibi olduğu şirketlerden Zabeel ile birlikte yapan Tamince, bu işbirliğinin nasıl geliştiğine ilişkin olarak da, "Ben zaten 4 yıldır Dubai’deki gelişmeleri izliyordum. Ancak onlar da Rixos Premium’a gelip çok beğenince, bizi davet ettiler. (Dubai Veliaht Prensi El Maktum, 25 kişilik ailesiyle birlikte geçen yıl Bodrum’da tatil yapmıştı.) Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Muhammed El Haşim’in yaptığı Zabeel Investment ile ilk projemizi devreye soktuk" dedi. Bu projede tasarım, inşaat ve işletmeciliği üstlendiklerini belirten Tamince 700 milyon dolarlık yatırım bedelini ise Zabeel’in karşıladığını belirtti.

Zabeel’den 700 milyon dolar
"Neden Dubai?" sorusuna ise Tamince şu yanıtı verdi: "Turizmde marka olacağım diyen birisinin Dubai’de olmaması mümkün değil. Dubai bir yatırımcı için pekçok olanak sunuyor. Eğitim, sağlık, fuar pekçok etkinlik var. Amerikada 5-10 bölgeye dağıtılan özellikler Dubaide buluşuyor. Biz Türkiyede deniz suyunun sıcaklığına paralel turizm yapıyoruz burada her hafta bir event var. Şampiyonlar liginde olmamız için Dubai’de olmamız gerekiyordu. Bu iş için Türkiye’den ben de dahil 150 aile buraya taşındık. Bu iş için Türkiye’den her hafta 100-150 TIR malzeme geliyor."

Alfabe’nin c’sindeyiz
Şu anda 9 oteli olan Rixos’un yıl sonunda 13 otele ulaşacağını açıklayan Tamince, "Rixos Almanya’da Fransa’da olsa daha kolay marka olurdu, biz şu anda alfabenin c’sindeyiz. Ama agresifiz, büyüyebildiğimiz kadar büyüyeceğiz" diye konuştu.

Şimdi hedefde Çin var
Dubai’nin ardından dikkatini Çin’e verdiğini açıklayan Fettah Tamince, şunları söyledi: "Hırvatistan da yeni açılış yaptık, Çin’i inceliyoruz. Hedefimiz her yıl yüzde 25 büyümek. Asya, Ortadoğu ve Uzakdoğu incelediğimiz yerler. Biz bu yeni dünyada yer almak istiyoruz. "

Zorlu’nun plazasında yer almak isterim
Uzun süredir İstanbul’da yer arayan Fettah Tamince, "Fırsatları kaçırdığımızı düşünmüyoruz, pahalı olur ama yine de olur" diyerek, şöyle konuştu: "Doğru yeri bulmadan adım atmayız. Zeytinburnu’nda, Sarıyer’de otel açmam, olunca Swisotel, Çırağan, Four Seasons gibi bir lokasyonda olmalı. Hiç görüşmedik ama Zorlu’nın Karayolları arazisine inşa edeceği Plaza’da olmak isteriz, İETT arazisi olursa orada olmak isteriz. Galataport’u da çok istemiştik. Haydarpaşa projesi gerçekleşirse isteriz. İstanbul’da iddialı bir yerde oluruz."

Dubai’nin en büyük SPA’sı ve hamamı Ottoman’da
Fettah Tamince’nin Kasım 2008’de bitirmeyi planladığı Ottoman Palace’da 410 oda ve 38 villa yer alacak. Oda fiyatlarının 800 ile 1000 dolar arasında olacağı Ottoman’da 360 derece deniz manzarasına sahip 350 metrekarelik kral dairesinde ise geceliği 8 bin 500 dolara kalınabilecek. Vilların fiyatı ise 12 bin dolar. Tamince, Ottaman’a Dubai’nin en büyük spa’sını kurmakla kalmayıp, bir de Türk hamamı açacak. 50 bin dönüm arazi üzerine kurulan Ottaman’ın hamamı 8 bin 500 metrekare olacak. 900 kişinin çalışacağı Ottoman’ın 300 personeli Türkiye’den gelecek. Ottoman’da Mustafa Erdoğan’ın Anadolu Ateşi ve Troya’sına benzeyen şovlar da yer alacak.

Sabah’ı ben de inceledim ama para vermedim
TMSF’den Sabah-atv’yi almak için Katar Emiri ile ortak olan, 2 kamu bankasından kredi alan Ahmet Çalık’a maddi destek verdiği yönündeki iddialara Fettah Tamince şu yanıtı verdi: " Ahmet (Çalık) yakın arkadaşım, o kadar. Bu işte parasal bir desteğim yok. Satışa çıkarıldığı sırada ben de herkes gibi Sabah-atv’ye baktım, dosyayı inceledim. Ama sonra bizim yapabileceğimiz bir iş olmadını gördük. Medya bizim işimiz değil, bu iş bizi aşar."

Sadece Erdoğan’ın vizyonu ile olmaz alt yapı lazım
Türkiye ile Dubai deneyimini karşılaştıran Fettah Tamince, yabancı sermaye açısından Türkiye’deki ortamın çok da iyi olmadını savundu. Tamince, şunları söyledi: "Birçok ülke yabancı sermaye çekmek için birbiriyle yarışıyor. Bizde de Arap geldi, Yahudi geldi diye eleştiriliyor. Hükümet vizyon koyuyor ama çoğu bir yere katılıyor. . Türkiye’de kanunlar yatırıma uygun hale getirilmeli. Sadece Başbakan’ın, hükümetin vizyonu ile olmaz."
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.