Haberler

Alışveriş merkezlerinden kriz çıkmaz

Tarih: 8 Mayıs 2008 Kaynak: Referans Yazan: Sevgi Sayar Başaran
Ernst & Young Genel Müdür Osman Dinçbaş'ın "Türkiye'nin krizi alışveriş merkezlerinden çıkacak" şeklindeki açıklaması, perakende sektöründe tepkilere neden oldu. Alışveriş merkezi sayısının hızla arttığını ve bazı lokasyonlarda sıkıntı yaşandığını ancak bu durumun genel bir kriz habercisi olarak değerlendirilemeyeceğini belirten alışveriş merkezi yatırımcıları ve perakende markaları, "Piyasa bu süreci kendi içinde dengeleyecektir. 'Türkiye'nin krizi alışveriş merkezlerinden çıkar' demek doğru bir değerlendirme değil" açıklamasında bulundular.

Dinçbaş'ın açıklamasının çok sert bulan perakendeciler, ipin ucunun kaçmak üzere olduğu uyarısında da bulunuyor. Alışveriş Merkezleri ile ilgili yapılan yorumu "talihsiz" bir açıklama olarak değerlendiren Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nuşin Oral, "Alışveriş merkezleri çok hızlı bir büyüme döneminde. Bu büyümenin tabi ki belirli sıkıntıları olacaktır. Özellikle bazı lokasyonlarda yoğunlaşma var. Bu nedenle bazı alışveriş merkezlerinde sıkıntı yaşanabiliyor. Ama diğer taraftan günah keçisi olarak ilan edilen alışveriş merkezlerinin perakende sektörünün geldiği nokta açısından önemli bir katkısı var" dedi.

Markalar cirolarını katladı
Türkiye'nin dünyaya açılmasında alışveriş merkezlerinin önemli bir katkısı olduğunu kaydeden Nuşin Oral, "Bazı markalar alışveriş merkezlerinden şikayet ederken birçok firma ise böyle bir büyüme olmasaydı mevcut cirolarına ulaşmanın mümkün olmadığını söylüyor. Dolayısıyla perakende sektöründe ölçek ekonomisine doğru bir gidiş varsa bu alışveriş merkezleri sayesindedir" diye konuştu. Oral, tüm bunların yanısıra hızlı büyüme sürecinde yapılan hatalar olduğuna da dikkat çekti.

Türkiye'de alışveriş merkezlerinin çoğalmasının perakende sektörünün ciddi anlamda büyüttüğüne inananlardan birisi de İpekyol Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın. "Türkiye'de yapılan her şeyde ipin ucu kaçıyor. Şu anda alışveriş merkezlerinde olan da bu. Biz markalar olarak bu kadar çok alışveriş merkezi yapıldığında pastayı rakibimize kaptırmamak için buralarda yer almak zorundayız. Bu da masraflarımızı artırıyor" diyen Ayaydın yine de yeni yatırımlar sayesinde ciroların hayal bile edilemeyecek seviyeye yükseldiğine dikkat çekiyor.

Sindirim dönemini yaşıyoruz
Krea Gayrimenkul İcra Kurulu Başkanı Hakan Kodal ise alışveriş merkezlerinden kaynaklanacak bir kriz beklemenin yanlış olduğunu belirterek, "Bu tür açıklamaları çok sert buluyorum. Bugünlerde bazı projelerin içine yatırımcı bulunması veya finansman bulunmasında sıkıntı var. Fakat bunu sektörün geneline yaymak büyük bir talihsizlik. Bizim şu anda Krea olarak 4 yeni alışveriş merkezi projemiz var. Bunun sayısını 6'ya çıkarmayı planlıyoruz" diye konuştu. Kodal, hızla büyüyen perakende sektörünün şu anda bir sindirme dönemi içinde olduğunu ifade etti.

Esse'nin sahibi Semih Şeftali de, aylardır Türkiye'de alışveriş merkezi ile ilgili sıkıntıları konuştuklarını belirterek "Ama bu demek değilki Türkiye'nin krizi buralardan çıkacak. Plansız yapılan alışveriş merkezleri de, mükemmel olanlar da var, bunları birbirinden ayırt etmek gerekir" dedi.

Türkiye'de bugün 198 alışveriş merkezi var. Bunlardan 64'ü İstanbul'da yeralıyor. İstanbul'da ayrıca 47'si inşaat halinde, 42'si planlama aşamasında olan projeler var. İstanbul dışında ise 78'i inşaat halinde, 109'u planlanan yatırım var. Yani tüm projeler tamamlandığında Türkiye'deki alışveriş merkezi sayısının 385'e çıkması bekleniyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.