Haberler

İnşaatta yüzde 20 büyüme hayal, yüzde 10 ile yetineceğiz

Tarih: 8 Mayıs 2008 Kaynak: Referans Yazan: Bülent Yoldaş
Konut fiyatlarında düşüş olmayacağını söyleyen Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya, 'Genel büyüme hızındaki yavaşlamanın etkisi inşaatta da görülecek. Bundan sonra yüzde 10'luk büyüme iyi büyümedir' dedi.

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya, inşaat maliyetlerinin konut fiyatlarına alttan bir baskı oluşturduğunu belirterek "Konut fiyatlarında aşağı iniş söz konusu olamaz" dedi. Sektörde yüzde 20 büyümelerin artık hayal olduğunu vurgulayan Dumankaya, "Son dönemde genel büyüme hızındaki yavaşlamanın etkisi inşaat sektöründe de görülecek. Bundan sonra yüzde 10'luk büyüme iyi büyümedir" diye konuştu. Dumankaya, dünyadaki mortgage krizinin Türkiye için büyük bir fırsat oluşturduğunu ancak AK Parti'ye yönelik kapatma davasının Türkiye'nin dışarıya verdiği net fotoğrafı flulaştırdığını savundu.

2007 başına kadar 1 milyon 130 bin metrekare inşaat alanıyla binlerce aileyi ev sahibi yapan Dumankaya İnşaat, 2008'de Kartal'da gerçekleştireceği "Dumankaya Vizyon" ve Bahçeşehir'de hayata geçireceği projeyle 2010'a kadar 2 milyar dolarlık yatırımla 12 bin konut üretmeyi hedefliyor.

İnşaat sektörü ve yeni projeleri hakkında Referans'a konuşan Ali Dumankaya, sektörü bir maraton koşusuna benzetti.
"İnşaat sektörü yavaşlıyor, durgunluğa girdi" gibi söylemleri doğru bulmadığını ifade eden Dumankaya, inşaat sektörünün krizlere rağmen planlarını revize ederek yoluna güçlü bir şekilde devam ettiğini vurguladı. Dumankaya, "Zaten sektörde kalıcı olan firmalar da bu dönemlerde ayakta kalan firmalar oldu. Bu firmalarımız kurumsallaşarak sermaye yapılarını güçlendirdi. 'İnşaat sektörü durdu' gibi sözler, 2006 Mayısı'nda yaşanan ekonomik dalgalanma döneminde de söylenmişti. O dönemdeki dalgalanmanın sektör üzerindeki etkisi daha büyüktü. Bugün finans sektörü de sağlıklı bir yapıya kavuştu. 2006 krizindeki gibi yüksek düzeyde bir faiz artışı yaşanmadı" diye konuştu.

Yüzde 20'lik büyüme artık hayal
İnşaat sektörünün peş peşe yüzde 20 büyüdüğü yılları geride bıraktığını ifade eden Dumankaya, son dönemdeki genel büyüme hızındaki yavaşlamanın etkisinin inşaat sektöründe de görüleceğini ifade etti. "İnşaat sektörü belli bir noktaya geldiği için bundan sonra yüzde 10'luk bir büyüme iyi bir büyümedir" diyen Dumankaya, artık yüzde 20'lik bir büyüme rakamını görmenin hayal olduğunu vurguladı. Avrupa, Amerika ve gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandığında İstanbul'daki gayrimenkul fiyatlarının çok ucuz olduğuna dikkat çeken Dumankaya, "Bugün bir dairenin inşaat şirketine maliyeti bin YTL, buna arsa maliyeti ilave edildiğinde 1800 YTL'yi buluyor. Fiyatlamaları yaparken yüzde 20-30 gibi kâr marjlarıyla çalışıyoruz. Çok yüksek aşırı kârlılıklar hedeflemek sektör için doğru bir hedef değil" dedi.

Maliyetler yüzde 10 yükseldi
Konut fiyatlarında "aşağı doğru iniş" diye bir şeyin söz konusu olmadığına dikkat çeken Dumankaya, "Artan inşaat maliyetleri konut fiyatlarında alttan bir baskı oluşturuyor. Fiyatlar gerilemeyecektir. Fiyatlar gerileyecekse demir fiyatlarının da geri gelmesi lazım" diye konuştu.

Seri biçimde artan demir fiyatlarındaki artışın, pirinç fiyatlarındaki artış gibi normal olmadığını vurgulayan Dumankaya, şunları söyledi: "800 YTL'den aldığımız demir, 3 ay sonra 1500 YTL'ye çıkıyorsa, yüzde 100'e yakın bir artış varsa, bunu normal karşılamak mümkün değil. İnşaat firmaları bu maliyet artışını kâr marjlarını düşürerek karşılamayı tercih ediyor."

Teşvik konut fiyatını ucuzlatır
Sektörün ciddi şekilde teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayan Dumankaya, inşaat işlerinin harçlara, vergilere bağlı işler olduğu için bu noktalarda belli metrekarelere kadar teşvikler verilirse daha uygun fiyatlı konutlar üretilebileceğine işaret etti. Mortgage krizi ve dünyada yaşanan likidite krizinin Türkiye için bir fırsat oluşturduğunu ancak AK Parti'ye açılan kapatma davasının Türkiye'nin dışarıya verdiği fotoğrafı flulaştırdığını belirten Dumankaya, "Mortgage krizinden dolayı yurtdışındaki fonlar Türkiye'ye doğru akmaya başlamıştı. Bu akış devam ediyor ancak AKP'ye açılan kapatma davası ile birlikte, dışarıya verdiğimiz net olan fotoğrafı flulaştırmış olduk. Bu tarz belirsizliklerin bir an önce ortadan kalkması piyasaları rahatlatacaktır" dedi.

Dumankaya Vizyon bugün satışa çıkıyor
Dumankaya İnşaat, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı kentsel dönüşüm projesiyle konut sektörünün yeni cazibe merkezi haline gelen Kartal'da hayata geçireceği "Vizyon Projesi"nin satışlarına bugün başlıyor. Vizyon Projesi'nin 34 ve 25 katlı kuleler ile 350 rezidans ve ofis katlarından oluşan projede, çok kapsamlı rezidans hizmetleri verileceğini açıklayan Dumankaya, metrekare fiyatlarının ise 2750 YTL ile 4500 YTL arasında olacağını söyledi. Dumankaya, "20 bin metrekare alanda ve E-5 Karayolu'nun deniz tarafında yer alan proje, eşsiz bir panoramaya sahip. Alt katlardan bile adalar görülebilecek" diye konuştu.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.