Haberler

Metrobüs "Dönüşü Olmayan" Yolda

Tarih: 9 Mayıs 2008 Kaynak: Akşam Yazan: Erdinç Akkoyunlu
Garajdan çıkarılamayan gerçek metrobüsün hizmete başlamayışının nedeni belli oldu. Bilgisayar donanımı sayesinde şoföre bile ihtiyaç duymadan sefer yapabildiğini açıklanan 26 metrelik araç için hazırlanan dönüş panelleri, fark bırakılmadığı için metrobüse dar geldi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan Türkiye’de kullanılan ilk 26 metrelik araç olduğu için “tip onay belgesi” çıkmadığı gerekçesiyle İETT garajında bekletilen metrobüsün, trafiğe çıkamayışının gerçek nedeni belli oldu. Gerekli belgeyi çoktan verdiklerini bildiren Bakanlık yetkilileri, gecikmenin kendilerinden kaynaklanmış gibi gösterilmesine tepki gösterirken, asıl sorunun metrobüs yolu inşa edildikten sonra yaptırılan dönüş paneli olduğu ortaya çıktı. Panellerinin metrobüse dönüş alanında sıfır pay bıraktığı iddia ediliyor. İETT kaynaklarının verdiği bilgiye göre, metrobüsün dönüş panelleri 26 metrelik metrobüs gelmeden önce yapıldığı için Hollanda’dan getirilen Phileas marka metrobüsün dönüşünde panel ile araç arasında çok az pay kalıyor.

Şoförler Sıkıntılı
Bu nedenle kazaya sebebiyet vermemek için İETT şoförleri tamamı otomatik olan aracı kullanmak için bir ayı aşkın süredir çalışıyor. 150 milyon euro yolsuzluk raporu ile sarsılan metrobüste bu sefer de metrobüsü kullanmak için eğitim gören 20’yi aşkın İETT şoförüne yapılan şok uyarı gündemde. Topkapı - Avcılar arasında çalışması için Hollanda’nın Phileas firmasından ithal edilen 26 metre uzunluğundaki gerçek metrobüs, Cevizlibağ’daki dönüş alanından kıl payı geçebiliyor. Yetkililer, İETT şoförlerini dönüş anındaki en küçük bir sapmada bile aracın panele sıkışacağı konusunda uyardı.

Tanıtım Kısa Araçla Oldu
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş daha önce metrobüsün deneme seferini Hollanda’dan getirilen iki adet 24 metre uzunluğundaki metrobüs ile gerçekleştirmiş, dönüş panalleri henüz yapılmadığı için araçlar E-5 trafiği kesilerek Topkapı - Avcılar hattına sokulabilmişti. Dönüş panellerinin yapılmasından sonra ise E-5’i kullanan araç sürücüleri, panellerin yüksek ve korunmasız görüntüsü nedeniyle panelin altından geçerken hız yaparak, trafiği olumsuz etkilemişti.

Paneli söküp vinçle çıkarırız
Metrobüsün dönüş panellerini imal eden firma yetkilileri, dönüş panellerinde bir kaza olursa panellerin vidalarının sökülüp vinç yardımı ile panelin yere indirilip, metrobüsün çıkarılabileceğini söyledi. Değeri bir milyon 200 bin euro ile İETT’nin en değerli araçları konumundaki metrobüsü kullanmak için talimat bekleyen İETT şoförleri şimdi dönüş panellerinden kaza yapmadan aracı nasıl döndüreceklerini düşünüyor. Metrobüslerden toplam 50 tane ürecek olan firmanın 2 metrobüsü daha tamamladığı, ilk aracın hizmete girememesi nedeniyle araçları limanda tuttuğu da öğrenildi.

Otomatik pilot da güvenliğe takıldı
Büyükşehir Belediyesi yetkilileri Phileas marka metrobüs ithal edildiği zaman, metrobüsün her türlü dönüş alanında özel tekerlekleri sayesinde dönebildiğini ve bilgisayar donanımı nedeniyle şoföre bile ihtiyaç duymadan sefer yapabildiğini açıklamıştı. Bilgisayar donanımı ile otomatik pilot uygulaması güvenlik nedeniyle iptal edilen metrobüsün dönüş alanına ilişkin bu uyarı sonrasında aracı kullanacak İETT şoförleri arasında gergin bir bekleyiş başladı.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.