Haberler

Taşkışla’da “Ölçek1/1” Adlı Çalışma Kapsamında Üretilen "Deneyim Mekanı Tasarımları" Sergilendi

Tarih: 9 Mayıs 2008 Yazan: Sevgi Türkkan
İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde Mimari Proje 2 kapsamında gerçekleştirilen “Ölçek1/1” adlı 3 haftalık çalışmada üretilen 18 adet “Deneyim Mekanı” ilk olarak 03 Nisan 2008'de Taşkışla avlusunda kokteyl eşliğinde sergilendi.



UPM-Kymmene Wood Türkiye Ofisi tarafından tedarik edilen ladin, huş kontrplak ve yüzey katmanları ile çalışan öğrenciler İTÜ Mimarlık Fakültesi Maket Atölyesi’nden yararlanarak uygulamalarını habitat holünde gerçekleştirdiler.

İTÜ Mimari Proje 2 dersi kapsamında Pelin Dursun, Burçin Kürtüncü, Saitali Köknar, Ertuğ Uçar, Aslıhan Şenel ve Sevgi Türkkan tarafından yürütülen A şubesinde, 5 - 6 kişiden oluşan toplam 18 grup, 18 adet “Deneyim Mekanı”nı tasarımdan üretime kadar geliştirdi.

Dönemdeki 5 ana projenin 4.sü olan “Ölçek1/1” de yapılması beklenen “Deneyim Mekanı” şöyle tarif edildi; Tek kişilik bir hacim kaplayan, içine girilen veya kişiyi sarmalayan, mekanın bedenle karşılıklı ilişkisini sorgulayan, algıları tetikleyen, mekanı bir deneyim aracı olarak yeniden oluşturan bir kurgunun tasarlanması…



3 hafta süren tasarım ve uygulama sürecinde öğrenciler önce bireysel önerilerini geliştirip sundu. Grupların kendi içlerinde yaptıkları değerlendirme sonucu her gruptan seçilen bir proje üzerinde birlikte çalışılmaya başlayarak öneriler detaylandırıldı. Detaylandırma sırasındaki önemli kriterlerinden biri eldeki malzemenin en etkin şekilde kullanılmasıydı. Bunun için her grup, kalıp planlarını çıkararak en az malzeme firesi verip vermedikleri konusunda kendilerini sınadılar. 3boyutlu modellemeler, teknik çizimler, fotomontaj gibi araçlarla tasarımlar boyutlandırıldı, kullanım senaryoları, olası yerleşimleri ve detaylar görselleştirildi. Her grup malzemeyi kesmeye başlamadan önce yaptıkları 1/10 veya 1/20 ölçeğindeki üretim öncesi final maketleriyle üretimlerini test ettiler ve grup içinde uzlaşmaya vardıktan sonra maket atölyesinde çalışmaya başladılar.

Mimarlık eğitiminde "hands-on" / “eller-üzerinde” diye de adlandırılan bu tarz çalışmalarda olduğu gibi, öğrencilerin malzemeyi ellerinyle tutup, eğip, büküp, tartmaları, deneyerek-deneyimleyerek tanımaya çalışmaları ve malzemenin kendi potansiyellerini araştırmaları bu çalışma sayesinde edinilmiş önemli bir fırsattı. Ayrıca bu fırsat öğrencilerin birlikte tasarlama, birlikte yaparak düşünme, ekip çalışması gibi deneyimleri henüz birinci sınıfta tatmalarına imkan sağladı.



“Ölçek 1/1” projesi ile çeşitli tasarım ve üretim araçlarını bir arada kullanmak, tasarımın malzemesi ve detaylarıyla eşzamanlı olarak çeşitli ölçeklerde birden uğraşmak, tasarım nesnesiyle sadece dolaylı değil doğrudan da iletişime geçmek gibi kazanımlar elde edildi. Belki de bu süreçteki en önemli kazanım, öğrencilerin düz bir çizgi olarak idealize edilen tasarım sürecindeki sapmaları, hataları, imkansızlıkları bizzat yaşayarak deneyimlemeleri ve hemen ardından tasarımı yeni koşullara göre adapte edebilme yetilerini geliştirmeleri oldu.

Sonuçta üretilmiş olan “Deneyim Mekanları"nın Taşkışla binasında serpiştirilerek kullanıma açılması ise bir tasarımın çeşitli kullanımlarını, uzun vadeli olarak karşılaşacağı serüvenleri ve yok edilişi dahil geçireceği safhaları bizzat gözlemleyecekleri bir ortam oluşturdu.

Bu özel imkan için hem öğrenciler hem de diğer yürütücüler adına UPM-Kymmene Wood Türkiye’den Doğan Yalçınkaya ve Çiğdem Osmanoğlu’na ayrıca desteklerinden dolayı İTÜ Mimarlık Bölüm Başkanlığı ile Dekanlığı'na tekrar teşekkür ederiz.

Geleneksel Taşkışla Şenlikleri dolayısıyla tekrar okulun çeşitli yerlerine yerleştirilen 18 adet “Deneyim Mekanı” İTÜ Mimarlık Fakültesi Taşkışla Binası içinde yaz sonuna kadar gezilip görülebilir.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.