Haberler

İznik türbeleri, restore edilecek

Tarih: 12 Mayıs 2008 Kaynak: Zaman
Bursa'nın İznik ilçesinde bulunan Osmanlı döneminden kalma, başta Çandarlı ailesine ait tarihi türbeler restore edilerek günyüzüne çıkarılacak. Osmanlı Devletinin de bir dönem başkentliğini yapmış olan, Müslümanlar ve Hristiyanlar için önemli bir kent konumundaki İznik'te tarih yeniden ayağa kaldırılıyor.

Dört imparatorluğa başkentlik etmiş, üç medeniyetin birleştiği, kültürel ve tarihi mirasın en belirgin izlerini taşıyan ilçe, uzun yıllar kaderine terkedilmiş bir halde bırakılmıştı. Sadece Türkiye için değil, Dünya mirası için de büyük önem arz eden İznik'te, Kaymakamlık, başlattığı tarihi ayağa kaldırma hamlesini bu kez türbelere yönlendirdi. İznikte bulunan başta Ayasofya Camii olmak üzere bir çok cami, müze ve hamam onarılarak ziyaretçilere açılırken, kaybolmakla yüzyüze kalmış tarihi türbeler de onarılmaya başlandı.

İznik Kaymakamı Hüseyin Avcı, Başta Çandarlı Halil Paşa ve Çandarlı İbrahim Paşa'nın türbelerinin neredeyse harabe durumda olduklarına dikkat çekerek; "Bir çağın kapatılıp, yeni bir çağın açılmasında büyük emeği geçen ve İznikli oldukları bilinen Çandarlı ailesine, layık olduğu itibarı iade etmek, ve ecdat yadigarı eserleri gelecek nesillerin bilgi ve görgüsüne sunmak amacıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Kaymakamlığımız arasında yapılan işbirliği çerçevesinde hazırlanan protokol ile söz konusu türbelerin rolöve, restorasyon ve restitüsyon projeleri hazırlandı" dedi.

Projenin Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna onay için sunulup, onayı müteakip Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca gerekli finansmanın da sağlandığını aktaran Kaymakam Avcı şöyle dedi: ıÜü"Söz konusu türbeler ile birlikte Davudi Kayseri ve Alaaddin Mısri Türbeleri'nde de onarım çalışmaları sürmektedir. Çevre düzeni ve gerekli sondaj kazı çalışmaları ilçemiz Köylere Hizmet Götürme, Çevreyi Koruma, Tarım ve Turizmi Geliştirme Birliği ile İznik İlçesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bünyesinde Dünya Bankası SRAP kapsamında yapılacaktır."

Restore Edilecek Eserler
Alaaddin Mısri Türbesi: Alaaddin Mısri Osmanlı Devleti'nin ilk medresesi olan Süleyman Paşa Medresesi'nde dersler vermiş döneminin önemli din ve ilim adamıdır. Üzeri kapalı olarak inşa edilen türbenin bugün inşa kitabesi de günümüze ulaşamamıştır. Bugün açık bir mezarı anımsatan türbede 3 adet mezar bunmaktadır. Türbenin restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları tamamlanmıştır.

Çandarlı Hayrettin Paşa Türbesi: Çandarlı Hayrettin Paşa, Osmanlı İmparatorluğu'nda önemli yeri olan Çandarlı Sülalesinin en büyüğüdür. Osmanlı Devleti'nde vezirliğin yanısıra Bursa, Bilecik ve İznik'te kadılık yapmıştır. Ayrıca ilk düzenli asker birliğinin ve yeniçeri ocağının kurulmasını sağlamıştır. Hayrettin Paşa özellikle İznik'te bir çok yapının baniliğini yapmıştır.

Vezir-i Azam Çandarlı Hayrettin Paşa ve akrabalarının kabirlerinin bulunduğu türbe iki farklı mekandan oluşmaktadır. İlk yapılan mekan ortası açık kubbeli olup, Halil Hayrettin Paşa, oğlu Ali Paşa ve bir kadın kabri bulunmaktadır. Buradaki mezar taş işçiliği şaheserdir. Diğer türbede ise Halil Hayrettin Paşa'nın torunu ve akrabalarının mezarları yer almaktadır. Bu bölümde toplam 16 kabir bulunur. Türbenin duvarları moloz taş ve tuğla kullanılarak örülmüştür.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.