Haberler

Bu evlere yakıt faturası gelmiyor

Tarih: 12 Mayıs 2008 Kaynak: Milliyet Yazan: Fehim Genç
Alman BASF şirketi, ısınma maliyeti sıfır olan ev modeli tasarladı. 8 bin lojmanını yeni sisteme dönüştürmeye başlayan şirket, Türkiye’de de danışmanlık yapabileceğini açıkladı.

Dünyanın en büyük kimya şirketi BASF, ısıtma maliyetini sıfıra indiren yeni bir ev modeli geliştirdiğini açıkladı. BASF’ın yapı şirketi olan Luwoge’nin genel müdürü Matthias Hensel, yeni model evin duvarları ve çatısının neopor adlı yalıtım malzemesiyle kaplandığını, evin radyatör özelliğine sahip camlar ve klimayla ısıtıldığını söyledi.

Havalandırma sistemiyle dışarı atılan kirli havadaki ısının, temiz havanın ısıtılmasında kullanıldığını belirten Hensel, bu şekilde yüzde 85 oranında tasarruf sağlandığını söyledi. Sistemin çalışması için gereken enerjinin yazın güneş panellerinden kışın ise şehir şebekesinden karşılandığını belirten Hensel, şu bilgileri verdi:

“Almanya’daki yasalara göre evlerde elektrik üreten cihazlar, ihtiyaç fazlası elektriği şehir şebekesine veriyor. Sayaçlar şebekeden alınan ve şebekeye verilen elektriği iki yönlü ölçüyor. Bizim inşa ettiğimiz evlerde ısı tasarrufu maksimum düzeyde olduğu için sistem şebekeden çektiği elektrikten daha fazlasını şebekeye veriyor. Dolayısıyla bu evlerde oturanlar ısınma ve sıcak su için fatura ödemiyor.”

Eski evlere de uygulanıyor
Sıfır enerjiyle ısıtılan ev modelini, öncelikli olarak BASF’a ait 8 bin lojmana uygulamaya başladıklarını kaydeden Hensel, şunları söyledi:

“Avrupa’nın 9 ülkesinde 25 farklı projede enerji verimliliği konusunda danışmanlık yapıyoruz. Projelerden en büyüğü Fransa’nın Lille kentinde yürütülen 40 bin konutluk bir proje. Avrupa’nın diğer ülkeleri ve Türkiye’ye de danışmanlık vermeye hazırız.”

Luwoge tarafından geliştirilen sıfır enerji maliyetli evlerin metrekaresinin 1750 euro’ya malolduğunu belirten Hensel, bu maliyetin yüzde 70’inin işçilik bedeli olduğunu söyledi. Sistemin eski evlere de uygulandığını kaydeden Hensel, şöyle konuştu:

“Bu sistemi eski evlere de uyguluyoruz. Almanya’da eski evler metrekare başına yılda 20 litre benzine eşdeğer enerji maliyetiyle ısıtılıyor. Hükümet, ısıtma maliyetini 7 litreyle sınırladı. Biz daha iyisini nasıl yaparız diye yola çıktık ve metrekare başına 5, 3 ve 1 litre benzine eşdeğer enerji tüketen ev modelleri de geliştirdik. Eski evlerin düşük enerji tüketen şekilde yenilenmesi ise metrekare başına 1200 euro’ya maloluyor.”

10 kilometrekarelik alanda 200 fabrikadan oluşuyor
BASF fabrikası Ren nehri kıyısında toplam 10 kilometrekare alan üzerinde faaliyet gösteriyor. Fabrika kendi içinde 200 ayrı fabrikadan oluşuyor. Fabrikada 33 bin kişi çalışıyor. Çalışanların 5 bini Ar-Ge bölümünde görev yapıyor.

BASF’nin portföyünde kimyasallar, petrol ve gaz, tarımsal ürünler, gıda ürünleri, plastik ürünler ile performans artırıcı ürünler yer alıyor. 2007 yılında 58 milyar euro ciro yapan şirketin tüm dünyadaki çalışanlarının sayısı 95 bin kişi. Şirket hisseleri Frankfurt, Londra, New York ve Zürih borsalarında işlem görüyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.