Haberler

4 milyar dolara turizm şehri kuruyor, 9 otel daha yapacak

Tarih: 12 Mayıs 2008 Kaynak: Milliyet Yazan: İbrahim Ekinci
Forbes’ın ‘dolar milyarderleri’ sıralamasında adı geçen Türk zenginlerden biri de Ağaoğlu grubunun patronu Ali Ağaoğlu.

Türkiye listesinde 1.4 milyar dolarlık servetiyle 19’uncu sırada yer alıyor. Türkiye’de inşaattan kazandığıyla listeye girmiş başka isimler de var ama Ali Ağaoğlu’nun özelliği ‘konut satarak’ böyle büyük bir servet yapmış olması. Son yıllarda Türkiye gayrimenkul pazarındaki potansiyeli en iyi gören ve değerlendiren bir işadamı.

25 - 30 yıl önce satın aldığı arazilerin üzerine bugün çok değerli projeler yapıyor. “Benim özelliğim nerenin değerlenebileceğini kestirmem” dedi, söyleşimizde.

Bu zaten kazandırıyor. Üzerine yaptığınız proje de ekstrası...

Sonuçlar da bunu kanıtlıyor. Ağaoğlu’nun arsa topladığı bölge, İstanbul’un en önemli gelişme bölgelerinden biri haline geldi. Ataşehir bugün çok değerli. Ne kadar arazisi var, kendisi de bilmiyor. Ama 1.4 milyar dolarlık servet, 10 milyar YTL’lik projeler 25 - 30 yıl öncesinin öngörüsü üzerinde şekilleniyor.

Ağaoğlu, turizme de önemli yatırımlar yapacak. 3 oteli var, 9 daha yapacak. Bunların 5’i, Bodrum’daki ‘Turizm Şehri’ projesinde yer alacak. Turizm Şehri projesi, büyük bir iş. 4 milyar dolarlık satış geliri bekliyor. Bu gerçekten bir şehir, çünkü 10 bin konut yer alacak.

Ağaoğlu, son yıllarda hemen hemen bütün önemli şirketlerin ilgi gösterdiği enerji sektöründe de yatırım yapacak. Rüzgar lisansları var. HES’lerle de ilgileniyor.

Ali Ağaoğlu kimdir?
Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, 3 Mart 1954’te Trabzon’un Of ilçesinde doğdu. Çok genç yaşlarda iş hayatına atılan Ali Ağaoğlu, Ağaoğlu Şirketler Grubu’nu kurdu. 27 yıldır inşaat, turizm ve hizmet sektöründeki çalışmalarına devam ediyor.

1981 yılında büyük site kategorisinde ilk inşaatını tamamlayan Ağaoğlu, bu tarihten itibaren sanayi sektörüne yönelerek faaliyetlerini genişletmeye başladı. 1998’de “My” konseptli projeleri başlattı.

Eltes İnşaat’ı aldıktan sonra ‘Eltes Güneşi Ümraniye’ ve ‘Eltes Gold Residence’ projelerini geliştirdi. Üç çocuk babası olan Ağaoğlu doğa tutkunu. Kilyos’taki çifliğinde sebze meyve yetiştiriyor, hayvanlarıyla ilgileniyor.

Ağaoğlu’nun iki işi var. Gayrimenkul ve turizm. Bu sektörlerin iş hacminizdeki payları nasıl dağılıyor?
Ağırlığımız inşattır. İşimizin yüzde 90’ı inşaattan gelir. Turizmin payı yüzde 10’lardadır.

Peki turizmin payını artırmak diye bir hedef var mı?
Turizmde büyümek istiyoruz. Bu sektörün önü açık. Türkiye’nin turizm potansiyeli yüksek. Paris, Londra veya Roma’ya bakın. Bunlar kent olarak 40 - 50 milyar dolar kazanıyor. İstanbul’un bunlardan eksiği yok. Tarihi çok daha eski. Sadece İstanbul 30 milyar dolar kazanabilir. Türkiye’nin bunu kullanması lazım. Yüzde 100 katma değeri olan bir sektör. Yabancı girdisi yok.

Üç oteliniz var. Başka yatırımınız da var mı bu sektörde?
My City, şehir oteli. Ağaoğlu My Village Residence var Samandıra’da. Bir de kayak otelimiz var Uludağ’da. Ağaoğlu My Resort. Yeni oteller yapıyoruz. Ümraniye’de kongre oteli yapıyoruz. 2009’da devreye girer.

Küçük Çamlıca’da bir başka otel yapacağız. Bu sene başlarız. 6’ıncı otelimiz Ataşehir MyWorld’de. Bir başka otel projemiz, biliyorsunuz Boğaz’da Amcazade Yalıları’nı aldık. Osmanlı sivil mimarinin ender örneklerindendir. Birkaç yalıdan oluşan bir birimdir. Mimari yapıyı bozmadan bir butik otel yapacağız. Müze otel konseptinde bir tasarım düşünüyoruz. Ayrıca, Bodrum projemizde farklı konseptlerde 5 otel yapacağız. Bu 9 otel bittiğinde toplam 12 otel olacak.

Otelleri kendiniz mi işletiyorsunuz? Ne zaman biter bu oteller?
Mevcutların işletmesi bizde. İlerde bir dünya markasından işletme alabiliriz. 2010’da bunları bitiririz. Bodrum sadece etap etap gidecek. Hızlıyız.

Bodrum projesini konuşalım biraz. Ne yapıyorsunuz orada?
Bodrum’da iki güzel arazimiz var. Birisine 2007’de başladık. ‘Turizm şehri’ kuruyoruz. Hedefimiz ağırlıklı olarak yabancılara ikinci konut atmak. Golf sahaları yapıyoruz. 2009’da satışa çıkarız. Kuzey Avrupa ülkesi vatandaşlarını düşünüyoruz. 5 otel, 2 golf sahası, sosyal donatılar, alışveriş merkezleri, spor alanları ve 10 bin konut olacak.

Buranın proje değeri nedir?
4 milyar doların üzerinde bir satış geliri bekliyoruz. Etap etap gideceğiz. Birinci etabı 2010’da biter. Sonra diğerleri gelecek. Arazisi 10 bin dönümdür. Dünyanın en çevreci projelerinden biri olacak. İspanya’yı örnek aldık. Yalnız onlar kıyıları tahrip etti. Onların hatasına düşmeyeceğiz. 30 milyon dolarlık ağaç yatırımı yaptım. Büyük bir sera kurduk. 1 milyon begovil yetiştiriyoruz. Yüz binlerce ağaç... Başında Türkiye’nin en radikal çevrecilerinden Can Pulak var. Seranın patronu Can Pulak’tır.

Neden özellikle Kuzey Avrupa?
O ülkelerin vatandaşları güneşe hasrettir. Onlar için çok çekici olacağını düşünüyorum. 2009’da oralarda pazarlama işine başlayacağız. Bu tür projelerin ülkeye çok katkısı olur. Burada evin satış bedelinden bahsetmiyorum. Artısı var. 6 ay burada kalıyor. Evinde konaklayan bir yabancı ayda 3 bin euro harcar. Türkiye’nin fahri büyükelçisi oluyorlar.

Sizin çok araziniz var, ne zaman topladınız bunları?
25 yıl önce aldığım arazilerin üzerine bugün proje yapıyorum. Doğma, büyüme İstanbulluyum. Bu nedenle projelerimiz genellikle İstanbul’da oldu. Üç yeni proje ile Avrupa Yakası’na geçtik. Seyrantepe, Bahçelievler ve Ayazağa projeleri başladı.

Ne kadar konut yaptınız?
10 bini geçmişizdir. Anadolu Yakası’nın ilk 18 katlı binasını da ben yaptım. O zaman babamla birlikteydik. My konseptini 1998’de başlattım. My konsepti aslında nitelikli konutun başlangıcıdır. Konut sığınak değil bir yaşam alanıdır.

Aile şirketi misiniz?
Hayır, 19977’de babamdan ayrıldım. Bu şirketi 1981’de kurdum. İki kardeş (Hüseyin Ağaoğlu) ortağız. Toplam dört kardeşiz, ablam var. Bir kardeşim babamla birliktedir.

Konut öncesinde başka bina inşaatları da yaptınız anlaşılan...
Evet. 1980’li yıllarda fabirkalar, oteller yaptım ama konutta devam ettim. My konsepti ile insanları Moda’dan, Etiler’den Ümraniye’ye taşıdım. Evleri sahiplerine teslim etikten sonra bırakmadım, hizmet sunmaya devam ettik. Cluplar yaptık, işletiyoruz. Yaşam standardını yukarı taşıyoruz. Aslında yaşam konsepti satıyoruz, daireler eşantiyonu...

Peki bir başka sektöre girmek yok mu? Herkes enerjiye giriyor... Siz ne yapacaksınız bu sektörde?
Enerjide girişimimiz var. 3 lisans aldım rüzgârda. Projeleri devam ediyor. 2009’da Mersin - Mut projesi bitiyor. Çanakkale, Yalova, Karacabey’de üç yeni lisans alacağız. Hidroelektrik santrallarıyla da ilgiliyiz. Bu konuda görüşmelerimiz var. Enerjide büyümek istiyoruz.

Bodrum projesinde hedef yabancılar olduğuna göre büyük bir reklam bütçesi ayırmış olmalısınız....
Reklam bütçemiz bizim satış hasılatımızın yüzde 3’üdür. Önemli bir nokta, bizim konut sattığımız müşterilerimizin yüzde 80’i, bizim eski müşterilerimizin yakınları veya tanıdıklarıdır. Bodrum’u satmaya çıktığımızda büyük reklam yapacağız. Türkiye’nin tanıtım bütçesi kadar bir tanıtım planlıyoruz.

Kaç şirket var, istihdam ne kadar?
80’li yılarda 30 şirketim vardı. Tuğla fabrikam vardı Tekirdağ’da. Kiraya verdim. Bursa’da vardı, sattım. Başka bir sektöre girme planım yok. Bir enerji var. Şu anda işleri 5 ana şirket üzerinden götürüyorum. Akdeniz İnşaat, Uludağ Tur, Uludağ Turizm, Kuşaklıkaya Turizm, Ağaoğlu Turizm ve Eltes İnşaat.

Taşeronlarla birlikte toplam çalışan sayımız 10 bini buluyor.

2007 yılını ne kadar bir satış geliriyle kapattınız? Elinizdeki projelerin toplam yatırım değeri nedir?
1 milyar YTL civarında bir satış geliri ile kapattık. Elimizde çok proje var. Tam hesaplamadım ama yaklaşık 10 milyar YTL’lik bir iş vardır elimizde.

Konut fiyatları biraz pahalı değil mi? Bayındırlık tebliğine göre lüks mesken çelik karkas binalarda ortalama maliyet 890 YTL, betonarmede 542 YTL. Buna yüzde 15 civarında asansör, kalorifer ekleniyor. 1000 YTL sayalım. Ama satışlara baktığımızda metrekare fiyatları 3 bin YTL’den başlıyor...
Bayındırlık fiyatları imalat fiyatlarıdır. Sosyal konut tarzıdır. Arsa payı yok içinde. En pahalı şey arsa. Yerine ve projesine göre arsa payı maliyetin yüzde 50’sinden başlar yüzde 80’ine kadar çıkabilir. Bunun üzerine müteahhit kârını da koyarsanız pahalı değil. Ağırlıklı satış fiyatı metrekare 1500- 2000 dolardır. 5 - 6 bin dolara da vardır ama toplamın yüzde 1-2’sini geçmez. İstanbul’da arsa çok pahalı. İnşaat malzemelerine bakın. Demir üç ayda 800’den 1.700’e geldi. Bunlardan doları emlakta fiyatların aşağı gelmesi mümkün değil dedim.

Peki Ağaoğlu grubu, sosyal sorumluk projelerinde var mı?
Benim için bu konu önemli. Sadece çok para kazanmak peşinde değilim. Yaptıklarımı da çok anlatmıyorum. Başta eğitim. Önemli şeyler yaptık. En son onkolojiye bağışımız oldu. 5 - 6 okul yaptırdım. Çok programlı bir lise yaptık. En büyük hayır eğitim için yapılandır. Bir adam 30 yılda yetişiyor.

Türk Eğitim Vakfı’nın Türkiye’nin geleceği için 1.5 milyon e-kart kampanyasına ana sponsor olduk. Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara ile ilköğretime yönelik deprem eğitimi kampanyasını yürüttük. Asiye Ağaoğlu Çok Programlı Lisesi’nin ardından Trabzon’un Of ilçesinde Miktat Ağaoğlu Anadolu Lisesi’ni yaptırmaya başladık.

Ümraniye’deki tam donanımlı bir ilköğretim okulunu hizmete açacağız.

TOÇEV’in kampanyası dahilinde Kastamonu ve Bartın’da okullar onardık. Kabataş Eğitim Vakfı’nın 100. yılı onuruna bağışladığı Ümraniye’deki arsa üzerine özel anaokulu ile ilköğretim okulu yapıyoruz.

Ayrıca 46’şar derslikten oluşan Yamanevler İlköğretim Okulu ile depremden büyük zarar gören Zübeyde Hanım İlköğretim Okulu’nun da inşaatlarını üstlendik.

Ağaoğlu’nun bütün projeleri İstanbul’da. Anadolu’ya açılmayı, başka kentlerde projeler yapmayı düşünmüyor musunuz? Bodrum-Milas Gayrimenkul ve Turizm Geliştirme Projesi ile “Mega bir turizm kompleksi” planlıyorsunuz?
2007 yılında altyapı çalışmalarına başlanan projeyle, iki binli yılların dünya çapındaki taleplerini karşılamayı, uluslararası yaşam tarzına cevap vererek bölgesel turizmi geliştirmeyi amaçlıyorum.

Bizim müteahhitler eski Türk mimarisini niye taşımazlar bu inşaatlara... Örneğin Artvin’de, Karadeniz’de çok güzel bir mimari var. Safranbolu evleri modern projelere uygulanamaz mı?
Eski Türk evlerinde estetik vardır. Benim Of’taki evim Karadeniz mimarisine uygundur. Safranbolu evleri mühendislik harikası. Bizde mimariyi kentlere göç bozdu. Etraftaki evlere bakın. Hiçbirinde estetik yok. Buraya Karadeniz mimarisini, Safranbolu evlerini taşımak zor. O kadar geniş arsa yok. Arsa fiyatları bizde çok yüksek. Şehrin dışına doğru projelerde uygulanabilir.

Yüksek katlı binalarla insanlara daha geniş yeşil alan sunmaya çalışıyoruz. İstanbul‘un apartmanlarının etrafında yeşil alan yok. Çocuklar sokağa çıkamıyor. Çocuklar salon çocuğu. Çime basmaya korkuyor. Biz araçları da yer altına alıp yeşili geniş tutmaya çalışıyoruz.

Müşterilerimiz genellikle çalışan aileler. Çocuklarını rahatça bırakabilecekleri mekânlar yaratmak lazım. Çocuk apartmanın bahçesine çıkabiliyor. Diğerleriyle oynayıp sosyalleşebiliyor. Bizim hedef kitlemiz B gelir grubu ama ona A gelir grubunun konforunu sunuyoruz. Bizim müşterimizin yüzde 80’i çocuklu aileler. Nedeni sitelerimizin güvenliği.

Memleketinize (Trabzon-Of) gidiyor musunuz?
Akrabaları her yıl Uludağ’daki otelimde topluyorum. Otobüsler gönderip getirtiyorum. Otel 800-900 kişi kapasiteli. Kemençeler de gelir, üç gün üç gece çalıp oynarız. Bu imkânı olan var olmayan var. Küsler barışır, birbirini görmemişler görür. Of’a ev yaptırdım. Bir malikâne. 6 milyon dolar. Bazen oraya gidiyorum. Ama çok gidemiyorum. Manzarası harika. Babam gidiyor ara sıra. Gitmişken köyün problemleri ile de uğraşıyor. Yol yaptırdım.

Kredilerde düşüş var, faizler çıkınca biz finansmana başladık
Satışlar nasıl gidiyor? Bankalarda bir sıkıntı var mı?

Şu anda İstanbul’daki konutların yüzde 70’i oturulacak evsafta değil. Çok kötü binalar. Tarihin en önemli şehirlerinden biri gecekondu başkenti oldu. Yeni konuta kesinlikle ihtiyaç var. İç piyasada siyesi belirsizlik etkisi oldu. Dış piyasada da ABD’deki mortgage işi var. Müşteri biraz temkinli hareket ediyor. Psikolojik etkisi var. Bekle gör tavrında insanlar. Ama doğru ödeme koşullarıyla her zaman konut satmak mümkün.

Biz geçen yıldan daha iyiyiz. Ama bu bütün piyasa için ölçü değil. 800 civarında satışta olan dairemiz var. Bankalar faizleri biraz artınınca biz kendi finansman imkânlarımızı devreye koyduk. Alıcı, “Faizler 1.20’den 1.50’ye çıktı, bekleyeyim düşer” diyor. Konut uzun vadeli finansmanla alınır. Türkiye’de uygun ödeme koşulları sağlayınca alıyor tüketici. Bankalar bir tedirginlik yaşadılar. Faizler yukarı çıktı. İlk üç ayda konut kredilerinde bir düşüş izlenmiyordu ama nisanda düşüş var. Tüketici bu aralar borçlanmaktan kaçınıyor.

Siz projeleri biraz ağırdan mı alıyorsunuz?...
Hayır, hiç hız kesmedik. 4 - 5 projemiz var, hepsi de yürüyor. Şartların çok daha iyi noktaya geleceğini düşünüyorum. Türkiye bu global kriz şartlarından aslında daha çok yararlanabilirdi. Fırsatlar ülkesi. Dünyada böyle 4 - 5 ülke vardır, birisi de Türkiye. Bu dalgalanmayı lehine çevirebilirdi. Ama hiç yapmaması gereken bir şeyi yaptı. İktidar partisine kapatma davası açıldı. İnşallah kısa zamanda biz uzlaşmaya varılır da belirsizlik biter. Uzarsa, tahminim etkileri olumsuz olur.

Ağaoğlu’nun gündemi
- 4 milyar dolarlık Bodrum Turizm şehri projesi, başladı.
- 5’i Bodrum’da olmak üzere 9 yeni otel, böylece önemli bir otel zinciri kuracak.
- Otel yatırımlarıyla birlikte turizmde büyümek istiyor.
- Enerjide 3 rüzgâr santralı lisansına sahip, yeni lisanslar alacak.
- HES’lerle de ilgileniyor. Bu konuda görüşmeleri var.
- 2010’a kadar mevcut konut projelerini tamamlayacak.

Rakamlarla Ağaoğlu
- Ağaoğlu grubu iki sektörde faaliyet gösteriyor
- Gayrimenkul ve turizm
- İş hacminin yüzde 90’ı inşaattan geliyor
- Enerji sektörüne girdi, büyüme hedefi var.
- Grupta 5 ana şirket var
- İstihdam 10 bin kişi
- 2007’yi 1 milyar YTL satışla kapattı
- Elindeki projelerin değeri 10 milyar YTL
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.