Haberler

'Statik takviye'diye Boğaz'a kaçak inşaat

Tarih: 12 Mayıs 2008 Kaynak: Sabah Yazan: Erhan Öztürk
Boğaz'da 'statik takviye' bahanesiyle kaçak binalar yükseliyor. Son örnek ise, gerekli onay alınmadan Kuruçeşme ve Bebek'te yapılan iki inşaat.

İstanbul Boğazı'nda, Boğaziçi İmar Müdürlüğü tarafından tespit edilen 27 bin kaçak yapıya her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Özellikle son yıllarda, Boğaziçi İmar Yasası'na aykırı bir biçimde, "statik takviye" adı altında, binalar yıkılarak, "imar durumu varmış gibi" yenileri yapılıyor. Armona Denizcilik A.Ş., Kuruçeşme Eski Tramvay caddesinde bulunan eski bir metruk yapıyı yıkarak, yerine iki katlı çelik konstrüksiyon binayı inşa ediyor. Bebek'te ise eski Maksim Gazinosu'nun yerinde Kırıntı Bebek Lokantası da bu duruma bir diğer örnek... 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan proje onaylatılarak yapılması gereken inşaatlar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün verdiği "sözde" ruhsatlarla yükseliyor. İnşaatları yapan şirket sahipleri ise konuşmak istemediklerini belirtiyor.

'Kurul Onayı Yok'
İsminin açıklanmasını istemeyen eski bir Boğaziçi İmar Müdürü de skandalı doğrulayarak, "Bu tür yapılara, 3 Numaralı Koruma Kurulu'nun verdiği izinle Boğaziçi İmar Müdürlüğü ruhsat verir. Bugüne kadar yapılan, özellikle çelik konstrüksiyon yapıların hiçbiri kurul onayından geçmedi. Bunlar yasalara aykırı" diye konuştu.

3 bin 7 bina için yıkım emri var
Boğaz öngörünüm bölgesinde, konutlarda yapılaşma oranı yüzde 6. Bugüne kadar boğaz öngörünümünde 27 bin kaçak yapı tespiti yapıldı. Bunlardan 3 bin 7'si hakkında yıkım kararı bulunuyor. Ancak şu ana kadar hiçbir yapıya müdahale edilmedi. Ruhsatlı açılıp sonradan imara aykırı genişlemelere yönelen özel işletme ve konut sahiplerinin, "hatırlı" isimleri devreye sokarak, belediyenin yapacağı yıkımları engellemeye çalıştığı da iddia edildi.
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.