Haberler

Antik tiyatro yeniden doğuyor

Tarih: 12 Mayıs 2008 Kaynak: Hürriyet
Gecekonduların altında kalan Antik Roma Tiyatrosu, Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı plan ile yeniden hayat bulacak.

Kadifekale'deki gecekonduların altında kalan Antik Roma Tiyatrosu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı plan ile yeniden hayat bulacak. İzmir 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Büyükşehir Belediye Meclisi'nce onaylanan "Kadifekale-Antik Tiyatro ve Çevresi Koruma Amaçlı İmar Planı" çerçevesinde yapılacak kamulaştırmalar 7.5 yıllık imar programına ek olarak alındı. Böylece antik Roma tiyatrosunun gün ışığına çıkarılması için bir engel daha aşıldı.

Turizme ivme katıcak
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentin gecekondu alanları arasına sıkışıp kalmış en önemli kültür miraslarından birisi olan Kadifekale-Antik Tiyatro ve çevresini gün yüzüne çıkarılarak kentle-kentliyle bütünleşmesinin ve turizme açılmasının, İzmir açısından çok önemli olduğunu söyledi. Başkan Kocaoğlu, Meclis kararının alınması ile birlikte, alanda gerekli olan kamulaştırmaların yapılmasının önünün açıldığını ifade etti.

Roma dönemi
Kadifekale'deki antik tiyatro ile ilgili en ayrıntılı bilgi, 1917 - 1918 yıllarında Otto Berg ve Otto Walter'ın araştırmaları sonrası hazırladıkları plan ve kesitlerde bulunuyor. 16 bin kişi kapasiteli olduğu düşünülen tiyatronun kalıntılarının Roma dönemi özellikleri taşıdığı, pek çok araştırmacının ilettiği de bu bilgiler arasında yer alıyor. Eski kaynaklarda, Erken Hıristiyanlık döneminde yani Roma İmparatorluğu'nun paganizm döneminde İzmirli Aziz Polikarp'ın bu tiyatroda öldürüldüğü ve tiyatronun tarihin trajik sahnelerine şahitlik ettiği öne sürülüyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.