Haberler

TOKİ'den büyük indirim

Tarih: 12 Mayıs 2008 Kaynak: Sabah
Bankaların mevduata verdiği faiz yüzde 14-18, devlet iç borçlanma senetlerinin yıllık getirisi yüzde 16-19 arasında değişirken Toplu Konut İdaresi (TOKİ), borcunu erken ödeyene yüzde 25 indirim uygulayacak.

2006 yılı sonuna kadar TOKİ'den konut ve işyeri alanlar, borçlarını 21 Mayıs- 20 Haziran arasında kapatırsa, yüzde 25 indirim uygulanacak. Uygulamadan 75 bin kişi yararlanabilecek.

Uygulamadan yararlanmak isteyenlerin, 21 Mayıs'tan itibaren konutların satışına aracılık eden bankaların şubelerine başvurması gerekiyor.

Vadelerinin bitimine 12 aydan az kalmış konut ve işyerlerinin alıcıları, borçların erken kapatılmasına yönelik indirim uygulamasından yararlanamayacak.

Borçlarını peşin kapatmak isteyenlere yüzde 25 indirim uygulanırken, 3-6 ay vadeli kapatma imkanı da getirildi. Borç bakiyesini 3 eşit taksitte kapatmak isteyenlere yüzde 23, 6 eşit taksitte kapatmak isteyenlere de borç bakiyelerinde yüzde 21 indirim yapılacak.Borç kapatmak için 20 Haziran'dan sonra yapılacak başvurulara indirim uygulanmayacak. Borcunu erken kapatmak isteyenler, ilgili bankalardan kredi de kullanabilecek.Uygulamayla, konut ve işyeri alıcılarına, borçlarını daha düşük tutarda kapatma olanağı getirilirken, TOKİ de nakit kaynaklarını güçlendirmeyi amaçlıyor.TOKİ, 15 yıla varan vadelerle konut sattığı için, erken ödemede indirim uygulaması ile tahsilatı hızlandırmayı hedefliyor.

"Bankalar Kazanacağına Vatandaş Kazansın"
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, indirim uygulaması ile ilgili olarak, toplu parası olan vatandaşın, bankaya parasını koyarak faizi ile konut taksitlerini ödediğini belirterek, ''Bu nedenle, peşin ödemeyi sağlamak için yüksek indirim yapmak zorundayız. Aksi takdirde vatandaş, parasını bankaya koyup, faizi ile konut taksitlerini ödemeye devam eder'' dedi.

TOKİ'nin çok büyük tutarlarda yatırım yaptığını ve ayda ortalama 500 milyon YTL hakediş ödediğini hatırlatan Bayraktar, şöyle devam etti:''Ben kaynak bulmak için yurt içinden, dışından kredi alsam, Türkiye'de geçerli faizi, yüzde 16-17 faizi istiyorlar. Ben de diyorum ki, 'Ben size geçerli faizin yarısını yüzde 7-8 vereyim, birlikte iş yapalım. Kar edince de yüzde 10-12 pay vereyim.' Kabul etmiyorlar. Kaynak bulmak için teklif ettiğimiz faizi, şartları, bankalar, yatırımcılar kabul etmedi.Türkiye'de yıllarca yatırım yapılmamış, paradan para ya da rüzgardan para kazanılmış. Kimse yatırıma girmek istemiyor. Biz de bankalar kazanacağına vatandaş kazansın diye bu kadar büyük indirim yaptık.''TOKİ'nin, kaynaklarının büyük bölümünü lüks konut projelerinden sağladığını, piyasadaki durgunluk ve sıkıntı nedeniyle bu konutların satışında ve geri dönüşünde bir yavaşlama olduğunu bildiren Bayraktar, müteahhit hak edişlerinde sorun yaşanmaması için ''şartları esnettiklerini'' kaydetti.

Bayraktar, konut ve işyeri satışları nedeniyle vatandaştan 2,4 milyar YTL vadeli alacaklarının olduğunu belirterek, indirim uygulamasıyla 1- 1,5 milyar YTL'nin geri gelmesi halinde idarenin kaynak sıkıntısının önemli ölçüde azalacağını söyledi. Son siyasi gelişmeler ve ekonomik durgunluk nedeniyle esnafın, iş yapanların sıkıntılı olduğuna da işaret eden TOKİ Başkanı, ''vatandaşın peşin ödeme yapacak parası var mı?'' şeklindeki soruya da, ''elinde parası olan vatandaşa bankalardan daha cazip kazanç sunuyoruz. Yüzde 25 çok iyi bir teklif. Vatandaşın bunu değerlendireceğini umuyorum. Borçlarından kurtulmak isteyen vatandaş, elindeki parasını ödeyip tapusunu almak isteyecektir'' karşılığını
verdi.

Kredi Kullananlara da İndirim Uygulaması Yapılmıştı
TOKİ, yılbaşında, idareden konut kredisi kullanan konut yapımcılarına (kooperatifler, kooperatif birlikleri, sosyal yardımlaşma kurumları, yapımcılara satmak üzere konut üreten gerçek ve tüzel kişiler), kredi borçlarını erken ödemeleri halinde indirim uygulamıştı. Uygulama kapsamında, kredi kullananların, borçlarını bir defada ödemeleri halinde, borçlarında konut büyüklüğüne göre yüzde 15-35 arasında, 4 eşit taksitte ödemeleri halinde ise yüzde 10-30 arasında indirim yapılmıştı.TOKİ, toplu konut yapımcılarına (kooperatiflere, kooperatif birliklerine, sosyal yardımlaşma kurumlarına, yapımcılara-satmak üzere konut üreten gerçek ve tüzel kişiler ve belediyelere) mevzuat çerçevesinde, 150 metrekareye kadar olan konutlar için zaman zaman 5-10 yıl vadeli tamamlama kredileri kullandırıyor.TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, söz konusu indirim kapsamında da 30-35 milyon YTL civarında bir erken ödeme gerçekleştiğini bildirdi.
Takip
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.