Haberler

BASF, Türkiye'deki binalara tasarrufu öğretmeye geliyor

Tarih: 12 Mayıs 2008 Kaynak: Sabah Yazan: Ebru Erdoğan
BASF'ın yapı şirketi Luwoge, neopor kullanarak ürettiği evlerle Almanya'da ısınmada yüzde 95'e kadar tasarruf sağladı. Şirket Türkiye pazarına girmek üzere inşaatçılarla görüşecek.

Dünyada yaşanan global ısınmayla ortaya çıkan enerji sorunu, pek çok şirketi de bu konuda üretim yapmaya zorladı. Dünyanın en büyük kimya şirketi Alman BASF, ürettiği straforu, 'neopor' adıyla daha da geliştirip, şirket çalışanlarının yaşadığı evleri modernize etti. Bu yolla ısınma sistemlerinde sıfır maliyetleri yakalayan BASF, kurduğu Luwoge şirketiyle tüm dünyada 'tasarruflu evler' yapmaya başladı. BASF yöneticileri, bu evleri inşaat şirketlerine anlatmak üzere 26-29 Mayıs tarihleri arasında İstanbul'da olacak. BASF'ın merkezi olan Almanya'nın Ludwigshafen kentinde gazetecilerle bir araya gelen Luwoge Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Matthias Hensel, sıfır maliyetli, 1 litre (yılda metrekare başına 1 litrelik benzin tüketimi yapıyor), 3 litre ve 7 litrelik evler sayesinde maliyetleri düşürdüklerini ifade ederek, "Bu evlerle ortalama 100 metrekarelik bir evi baz aldığımızda Almanya'da yıllık bin 700 Euro olan ısınma maliyetini 85 Euro'ya kadar düşürdük" dedi.

'Maliyetler Düştü'
Almanya'da tasarruflu 8 bin ev inşa ettiklerini dile getiren Hensel, Fransa'nın Lille kentinde yapılacak 40 bin ev için danışmanlık yapacaklarını, önümüzdeki dönemde inşaat şirketlerinin talepleri doğrultusunda bu evlerin Türkiye'de de inşa edilmesinde danışmanlık yapmak istediklerini söyledi. İnşaat şirketi yöneticileriyle görüşmek üzere 26-29 Mayıs arasında İstanbul'a geleceklerini dile getiren Hensel, şunları söyledi: "Tasarruflu evlerin inşaat maliyetleri, geçmiş yıllara oranla oldukça düştü. Bugün, 7 litrelik bir evin metrekare fiyatı bin 300 Euro ile bin 500 Euro arasında değişiyor. 3 litre, 1 litre ve sıfır maliyetli evler için bunlara yüzde 10 ek yapmak gerekiyor. Almanya'da bunun yüzde 70'ini işçi maliyetleri oluşturuyor. Türkiye'de bu oranın aşağı çekileceği düşünüldüğünde, maliyetler de düşecek."

Evin kaloriferi pencereler
Tasarruflu evlerin yapımıyla ilgili olarak bilgi veren Luwoge Proje Yöneticisi Andre Zaman, duvarlarda 40 santimetre, çatılarda ise 60 santimetre kalınlığında neopor kullanıldığını ifade ederek, bunun yalıtım açısından 5 metrelik kiremite eşit olduğunu söyledi. Evlerde ekstra yalıtım maddeleri kullanıldığına dikkat çeken Zaman, pencerelerdeki üç katlı camla ilgili olarak da şöyle konuştu: "Bu camların en dıştaki birinci katmanı, soğuk ya da sıcak havanın içeri girmesini engellerken üçüncü katmanın üstüne koyduğumuz çok ince metal malzeme sayesinde güneş enerjisi burada toplanıp depolanıyor ve kışın bu ısı, odalara veriliyor. Bu nedenle radyatöre ihtiyaç duyulmuyor. Bu, tüm evlerimizde bulunan bir sistem. Sıfır maliyetli evlerde çatı üstlerinde bir de güneş enerjisi kollektörleri bulunuyor."

Isınmak için ortalama 3 bin YTL harcıyoruz
Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği'nin (İZODER) verilerine göre, Türkiye'de 90 metrekarelik bir evin ısınması için yıllık ortalama 3 bin metreküp doğalgaza ihtiyacı var. Bu da doğalgazın bugünkü metreküp fiyatlarına göre, yaklaşık bin 870 YTL (960 Euro) yapıyor. Almanya'daki tasarruf oranı göz önüne alındığında ısınma tüketiminin, Türkiye'de inşa edilecek 7 litre evlerde 660 YTL'ye, 3 litrelik evlerde 275 YTL'ye, 1 litrelik evlerde ise 93 YTL'ye inmesi mümkün olabilecek.

BASF dünyanın en büyük kimya şirketi
2007 cirosu: 58 milyar Euro
Çalışan sayısı: 95 bin 175
Yıllık Ar-Ge bütçesi: 1.4 milyar Euro
Fabrika alanı: 10 kilometrekare
Fabrika içi yol uzunluğu: 115 kilometre
Fabrika içi ray uzunluğu: 211 kilometre
Boru hattı: 2 bin kilometre
Günlük araç sayısı: 21 bin
Fabrikada yılda tüketilen enerji: 500 milyon Euro
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.