Haberler

Binaların ‘enerji yöneticisi” de olacak

Tarih: 12 Mayıs 2008 Kaynak: Akşam Yazan: Esin Gedik
İnsanoğlu elbirliğiyle dünyanın doğal dengeleri altüst ettikten sonra çareler aramaya başladı. Doğaya daha az zarar veren teknolojiler, uygulamalar, denetimler arttı. Bu yeni uygulamalardan biri de Türkiye’de 2009 yılında yürürlüğe girmesi planlanan “Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği.”

Bu yönetmelik şu anlama geliyor: Yeni yapılan tüm binaların bir “Enerji kimlik belgesi” olacak. Bu belge, binanın ısıtma, soğutma, sıcak su üretimi, aydınlatma için harcadığı enerji miktarını belgeleyecek. Resmi adı “Isı İhtiyacı Kimlik Belgesi” olan bu evrakta “Bu bina ısınmak için... enerji harcar” bilgisi yazacak ve binanın görünür bir yerine asılması zorunlu olacak.

Enerji Kimlik Belgesi, 2009 yılında yürürlüğe girdiğinde öncelikli olarak yeni yapılan binalarda zorunlu hale gelecek, enerji raporu olmayan binalar ruhsat alamayacak. Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılan binalar için de 10 yıllık bir geçiş süresi tanınıyor. Bu sure içinde binaların yalıtım altyapılarını tamamlamaları, daha az enerji harcayacak önlemleri almaları gerekecek. Bu da doğal olarak yalıtım sektörünü hareketlendirecek.

Binalar ve sanayi kuruluşlarını kapsayan bu uygulama ise artık bir daire satın alırken ya da kiralarken binanın aydınlatmada ve ısıtmada ne kadar enerji tükettiğini, yalıtım sorunu olup olmadığı eldeki ‘enerji kimlik belgesine” bakılarak öğrenilecek.

Yeni bir iş kolu doğuyor
Bu kimlik belgesi bir anlamda binaların karbon emisyon oranlarını da gösterip, binaları “çevre dostu” ya da “çevre düşmanı” olarak sınıflandıracak. Yönetmelikte daha az enerji harcayan binalara ne gibi ayrıcalıklar sunacağı henüz net değil ancak enerjiyi daha düşük fiyatla almaları gibi ‘ödüllendirmeler’ gündeme gelebilir.

Uygulamanın bir diğer boyutu ise belirli bir miktarın üzerinde enerji tüketen sanayi kuruluşları ve binalara “enerji uzmanı” istihdam etme zorunluluğu getiriyor olması.

Üretiminde 1000 TEP (ton eşdeğeri petrol) enerji kullanan sanayi kuruluşları ile 20 bin metrekare üzerindeki veya 500 TEP enerji tüketen binalarda enerji yöneticisi bulunması zorunlu hale gelecek. Böylece yeni bir iş dalı ve istihdam alanı da yaratılmış olacak.

Sanayiye destek verilecek
Enerji Bakanlığı, binin üzerinde büyük sanayi kuruluşu ve sayıları gittikçe artan alışveriş merkezi, residence, plazaların enerji uzmanı istihdam edeceğini planlıyor. Peki kimler enerji uzmanı olabilecek? Aslında en avantajlı meslek grubu mühendisler, özellikle de elektrik ve makine mühendisleri. Ancak Enerji Bakanlığı, şirketleri zor durumda bırakmamak için ticaret ve sanayi odaları aracılığıyla “enerji uzmanı” unvanı vereceği kurslar düzenleyecek. Böylece şirket bünyesindeki bir mühendis bu eğitimden geçerek söz konusu görevi yapabilecek. Binalar ise yine Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından onaylanmış danışmanlık şirketlerinden kimlik belgesi ve danışmanlık hizmeti alabilecek. Bu da enerji konusunda neredeyse hiç olmayan yeni danışmanlık şirketlerinin doğmasını sağlayacak.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.