Haberler

İnşaatçının nefesi kesildi

Tarih: 12 Mayıs 2008 Kaynak: Vatan Yazan: Kerim Ülker
Son yıllarda yaşanan büyümenin lokomotifi olan inşaat sektörü hız kesince pek çok projede işler durdu. ABD’de başlayan mortgage krizinin Türkiye’ye yansıması olarak değerlendirilen sektördeki durgunluk müteahhitleri zor duruma soktu. Büyük heyecanla başlanan milyar dolarlık projeler kaynak bulmakta sıkıntı çekerken, bazı firmalar da borçlarını ödemekte zorluğa girdi. Piyasada böyle bir sıkıntı yaşandığını göre yılların duayen inşaatçısı İbrahim Cevahir, yarım kalan projelere teklif götürmeye başladı.

Cevahir Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Cevahir gazetelere verdiği ilanlarla zorda kalan müteahhitlerin yarım kalmış projelerini almaya hazır olduğunu belirtti. Dün gazetede yayınlanan ilanda “İstanbul-İzmir ve Ankara’da bulunan en az 200 daire ve 10 bin metrekare ve üzeri olan yarım kalmış inşaatlarınızı satın alabiliriz” ifadesi dikkati çekti. İlanda isim yazmıyordu. Ancak araştırdığımızda sözkonusu ilanı verenin yılların kurt işadamı İbrahim Cevahir olduğu anlaşıldı.

İlanı verenin kendisi olduğunu doğrulayan Cevahir Holding’in patronu İbrahim Cevahir, “Kimse şu anda içinde bulunduğumuz durgunluğu hesaplamadı. Büyük heyecanla, milyar dolarlık temeller atıldı. Şimdi birçok proje yarım kalmış, ilerlemiyor” dedi. Müteahhitlerin projelerini cesaretle başladığını anlatan Cevahir, “Kriz inşaatı olumsuz etkiledi. Müteahhitler bankalara olan borçlarını ödeyemiyor. İnşaatlara başlanırken daireleri bitmeden satabileceklerini planladılar. Satamadılar. Şimdi birçoğu batma endişesi içinde. Ben küçük kârlarla büyük ve ciddi projelere talibim. Bunları alarak kaldıkları yerden devam etmek istiyorum. Zira yüzlerce hatta binlerce proje yarım kalmış durumda” diye konuştu.

Cevahir’i yaparken demirin tonu 235 dolardı, şimdi 1.700 dolar
İbrahim Cevahir, konut satışlarındaki durgunluğun yanısıra inşaat malzemesi fiyatlarındaki artışın da müteahhitleri çok zorladığına dikkat çekti. Cevahir “Ben alışveriş merkezini yaparken demiri 235 dolardan almıştım. Şu anda 1.600-1.700 dolarlara çıkmış durumda.” diye konuştu “Bende para var” diyen Cevahir, Şişli’deki Cevahir Alışveriş Merkezi’nde yüzde 50’lik payını Kuveyt Yatırım Ajansı’na 2 yıl önce 400 milyon dolara satmıştı.

ÜFE’ye değil mal grubundaki artışa bakılsın
Kamudan iş alan müteahhitler, demir fiyatlarındaki artış nedeniyle “mağdur duruma düştüklerini” belirterek, oluşan fiyat farkının yüklenicilere “doğru yansıtılabilmesi” için ilgili kararnamede değişiklik yapılmasını istiyor. Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Genel Başkanı Şükrü Koçoğlu, demirin Aralık ayında ton fiyatının KDV hariç 779 YTL olduğunu, 4 ay içinde yüzde 90 artarak, 1.478 YTL’ye ulaştığını belirterek “Aynı dönemde ÜFE ise yüzde 12. İdarelerin ÜFE’ye değil, malzeme gruplarındaki artışa göre fiyat farkı ödemesi zorunlu olması gerekir” dedi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.