Haberler

Tekel’in kültür müzesini de soyduracaklar!

Tarih: 12 Mayıs 2008 Kaynak: Vatan Yazan: Necati Doğru
Tekel’in Şişli’deki “24 dönümlük son cennet bahçesi” içinde yer alan Likör Fabrikası özel sektöre satıldı. Satış yani özelleştirme; yasaya, kitaba, şekle-şarta uyduruldu. Cinayetti bu! Şehre karşı katliam! İnsana saygısızlık.

CHP Şişli ilçe Başkanı Dursun Çaltı, “satışın iptal edilmesi için” mahkemeye başvurdu. Gazeteye de ilan verdi, İstanbul halkından destek istedi. Dursun Çaltı bekliyor. Mahkeme karar alır. İhaleyi iptal eder. Sonra ne olur?

İstanbul halkının gücü harekete geçer de sahip çıkarsa, tapusuna şerh konularak “kesilmesi yasak” edilmiş asırlık ağaçlarıyla Tekel’in Mecidiyeköy’deki 24 dönümlük Likör Fabrikası arsasını bir kültür merkezi, yeşil alan, park yaparak İstanbul halkına açarlar. Diğer taliplerin aniden bir yerlerden düğmeye basılmış gibi çekilmeleri üzerine “ihaleye tek katılımcı” olarak giren AKP’li milletvekilinin şirketine de “yüksek kârlar elde edeceği başka projeler peşinde koşmak” kalır.

Dileyelim öyle olsun. Benimki bir rüya! Bir iyimser beklenti! Pozitif düşünme!

Gerçek hayatta; yüksek kâr, yüksek rant, yüksek devlet nimetinin kara enerjisi; bütün “beyaz pozitif düşünceleri” negatife dönüştürüyor. Bana gelen yeni bilgilere göre Mecidiyeköy’de satılan 24 dönümlük Likör Fabrikası arazisinden sonra Tekel’in, Boğaz’ın öbür yakasında, Beylerbeyi’nden sahil boyunca Üsküdar’a doğru gelirken Paşalima’nında 1789 yılında yapılmış tarihi taş binasıyla 12 dönümlük Tekel Müzesi ve Kültür Merkezi de “soyulmaya” hazırlanılıyor.

Görmelisiniz. Tekel parçalandı. Satıldı, bitirildi. Hiç değilse adı “Tekel Müzesi ve Kültür Merkezi” olarak kalsın diye iyi niyetli yöneticilerin girişimiyle; 12 dönümlük kapalı alanı olan bu tarihi bina ve yanındaki, 1842 yılında “Paşalimanı Karakolu” olarak inşa edilmiş ek bina restore edildi.

Özgün taş duvarlar. Açığa çıkartıldı. Güçlendirildi. Bir bölümü sanat galerisi, bir bölümü gösteri merkezi yapıldı. Üst bölümün yukarı katları ise müze salonları olarak düzenlendi. 12 milyon dolar harcandı.

160 yıllık tarihi olan TEKEL’in Türkiye’nin her yönüne dağılmış sigara, puro, pipo, enfiye, tömbeki, rakı, şarap, bira, viski, cin, likör, vermut, kanyak, tuz, kibrit, çakmak, oyun kâğıdı, barut üretim birimlerinden örnekler bulundu. Bu binada toplandı. Çocuklar gelsin, gezsin. Öğrenciler öğrensin.

Türkiye ekonomi tarihini merak edenler asırlık objeleri görsün, meraklarını gidersin diye bu “Tekel Müzesi” oluştu. Tekel parçalandı, satıldı. Müzesi kaldı yadigâr. Şimdi bu muhteşem binayı ele geçirmek için birçok AKP belediyesinin çabalar içinde olduğunu, eski solcu yeni AKP’li Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ı etkileyerek burayı, “Tekel Müzesi” olmaktan çıkartıp “düğün salonuna” dönüştürmeye çalıştıklarını söylüyorlar.

Bu sinsi gelişmeyi bana “isimleri bende saklı” Tekel’in eski üst düzey çalışanları aktarıyor. Onlar bugünkü Kültür Bakanı’ndan “TEKEL Müzesi ve Kültür Merkezi Sergileme Projesi”ni hayata geçirmesini bekliyor.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.