Haberler

Varan 2: İhale bedeli nasıl arttı?

Tarih: 12 Mayıs 2008 Kaynak: Vatan Yazan: Yiğit Bulut
Sevgili dostlar, dün size “Türkiye’de ayrımcılık var” feryadıyla günlerdir dolaşan İshak Alaton’a ait Alarko’nun “hızlı tren” ihalesinde “bedeli” nasıl sonradan değiştirttiğini ve Türkiye’yi aldığı milyarlarca dolarlık ihaleye rağmen, nasıl Avrupa İnsan Hakları mahkemesinde “mahkum ettirdiğini” yazacağımı söylemiş ve “ana tezi aktardıktan sonra” detayları bugüne bırakmıştım.

İlk etapta Alarko’nun Avrupa’da Türkiye’yi mahkum ettirmesinden başlayalım. Objektif olduğuma dair en küçük bir şüphem olmasın diye o dönemde gazetelerde çıkan haberleri aktarıp, yorumu size bırakacağım.

İşte “o haber”; “...Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye aleyhine açılan 5 davayı karara bağladı. AİHM’den yapılan açıklamada, Alarko Grubu’na bağlı Yıltaş Yıldız Turistik Tesisleri A.Ş’nin açtığı davada, Türkiye’nin ” hakkaniyete uygun tazminat ödemesine “ gerek görüldüğü belirtildi. Türkiye, karar gereği 6 milyon 100 bin euro tazminat ödeyecek. İstanbul’da Orman Fakültesi yakınlarında villa inşa etmek isteyen başvuru sahibi şirket, 4 milyon metrekarelik arazinin devlet tarafından istimlak edildiği ve buna karşılık ödenen paranın normal değerinin altında olduğu gerekçesiyle AİHM’de dava açmıştı. Şirket, yaklaşık 60 milyon dolar tutarında maddi tazminat talep etmişti. AİHM, 2003 yılında başvuruyla ilgili aldığı karada, mal ve mülkiyetin korunmasıyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 1. protokolünün 1. maddesinin ihlal edildiği görüşüne varmıştı. Türkiye, 10 bin euro tutarında mahkeme masrafını da ödeyecek...”

Sonuç 1: Sadece aldığı hızlı tren ihalesi 1 milyar dolardan fazla olan şirket, tamamı 60 milyon olduğunu iddia ettiği bir zarar için düşünmeden Türkiye’yi Avrupa’ya şikayet ediyor...

Gelelim hızlı tren ihalesinde bedelin nasıl arttığına...

Resmi evraklardan aynen aktarıyorum; “...ALSİM-ALARKO liderliğinde İspanyol OHL Firması ile oluşan konsorsiyum tarafından yapımına başlanılan 1.etabın sözleşme bedeli+sigorta primi olmak üzere toplam 459 milyon EURO’dur. Ancak, hızın 200 km/s’den 250 km/s çıkması ve mevcut hattın korunması nedeniyle meydan gelen keşif artışları ile birlikte yaklaşık maliyet 629 milyon EURO olarak hesaplanmıştır. Projenin 1.Etabı olan Eskişehir Esenkent arasının Eylül/2006 sonu itibariyle bitirilmesi planlanmaktadır...”

Bu da oldukça ilginç. İhale yapılıyor, bitiyor, sonrasında “ay bu hat 250 km olsun denip” bedel “500 milyon dolara yakın” bir arttırma ile “değişiyor”.

Sonuç 2: Görüyorsunuz, Alaton haklı; ayrımcılık yapılıyor ama “pozitif” bir ayrımcılık var.

Son söz: İki detayı da elime geçen “resmi evraklardan ve bu evraklardan yapılan haberlerden” aktardım. Bunları yazmamın sebebi de çok açık ve net; bu ülkede “Yahudilere” ayrımcılık yapılıyor diyerek ortaya çıkmak ve “Ortadoğu’da sırt sırta vermek zorunda olan iki ülke olan; İsrail ve Türkiye’nin arasına nifak sokmak” son derece “yanlış-yanlı ve ayıp”. Bu ülkede ortaya bir sürü “manyak” çıktı, insanları dinine, ırkına göre ayırmaya çalıştı, kimilerine “sabetay” dedi, hatta dilleri Atatürk’e kadar vardı. Hepsine karşı çıktık. Şimdi “böyle bir ayrım var” demek, görüyorsunuz rakamlar yok diyor, Türkiye-İsrail dostluğuna “en büyük darbedir”. Ben buradan herkese seslenmek istiyorum; Ortadoğu’da Arap emperyalizminin “tuzağına düşmek”, Suudi Kralın elini-eteğini öpen siyasetçiler görmek istemiyorsak, bu Türk “provokasyonlardan- ara bozma” oyunlarından uzak duralım...
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.