Haberler

Araştırma böyle merkezlerde yapılır

Tarih: 13 Mayıs 2008 Kaynak: Radikal Yazan: Müjde Yazıcı
Merkez Han'da açılan Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi, 11 bin kitaplık kütüphanesi, araştırmacıılar için kalacak yeriyle Türkiye'de bir ilk.

Alassendra Ricci, İtalyan bir Bizans uzmanı. İtalya'da eğitim görürken hocası, “Eğer gerçekten Bizans uzmanı olmak istiyorsan Ayasofya Müzesi'ni görmek zorundasın" diyor ve Ricci, 1983’te çantasını alıp araştırma yapmak için İstanbul'a geliyor. “Farklı bir dünyaya gelmiştim ve şok olmuştum tabii. O zaman genç öğrenciler ve araştırmacılar için imkanlar yoktu İstanbul'da. Bizans konularıyla ilgilenen birkaç kişi İstanbul ve Hacettepe üniversitelerinde vardı. Fındıkzade'de bir yurtta sadece bir gece kaldım, sonra kaçtım.”

Bugüne bakalım... Alessandra Ricci, şu anda Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi'nin yöneticisi. Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi çok uzakta değil, Beyoğlu'nda Odakule’nin karşısındaki sokakta, tarihi yapısı korunarak yenilenmiş son derece modern bir bina. Dış mimarisiyle Beyoğlu'nun tarihi dokusunu yansıtan Merkez Han, Koç ailesi için de ayrıca öneme sahip. 1960 yılında Vehbi Koç'un satın aldığı ilk bina olan bu han, yine kendisi tarafından satılamaz olarak vasiyet edilen tek Koç varlığı.

Merkez Han sanat, tarih ve kültür araştırmalarına yönelik çalışmaların buluşma noktası haline getirilerek, varlığına bir anlam daha eklemiş. Kütüphanesinde 10 bin 900 küsür kitap yer alıyor. Kütüphaneyi yakında daha da büyütmeyi planlıyorlar. Merkezde ayrıca araştırmacıların kalması için modern olarak tasarlanmış odalar da yer alıyor. Anadolu Medeniyetleri hakkında araştırma yapmak isteyen herhangibir araştırmacının ihtiyacı olan her şey bu merkezde var. Günlük yaşam sıkıntılarından arınıp sadece araştırdığınız konuya odaklanmabilmeniz içinse düzenli hizmet de veriliyor. Ricci de altını çiziyor: “Ben 300 metre ötede oturuyorum, Cihangir’de. Bazen benim evimde su kesiliyor, elektrik kesiliyor ama burada böyle bir sorun yok.”

Ricci’den öğrendiğimize göre dışardan da araştırmacılar gelip gün içinde 17.00'ye kadar buradaki kaynakları kullanabiliyor: “Burada üç konu hakkında araştırma yapıyoruz. Klasik, Bizans ve Selçuklu/Osmanlı dönemleri. O tarihler içinde inter disipliner araştırmalar yapıyoruz. Arkeoloji, sanat tarihi, antropoloji, tarih periyodları için de destekğe hazırız. Bu konsept Türkiye için yeni bir konsept. Bunu Türkiye'ye Koç Üniversitesi getirdi. Bugüne kadar İstanbul'da ve Ankara’da küçük araştırma enstütileri var ama onlar yabancı. Alman Arkeoloji, Fransız enstütüleri gibi. İlk defa bir Türk üniversitesi bu konsepti uluslararası olarak hayata geçirdi."

‘Tarihi koruma bilinci yok’
Merkezde cuma günleri paneller, çarşamba günleriyse çay molaları düzenleniyor. Ricci, “Her gün İstanbul'da konferans var. Birisi çıkıyor 45 dakika konuşuyor ve herkes gidiyor. Biz alternatif bir şey yapmak istedik. 10 gün önce birine konuları gönderiyoruz. 20 dakika sunum yapılıyor ve sonrasında çok uzun bir tartışma yapılıyor. Seyirciyle diyalog açmak istiyoruz. Öğrenciler Türkiye'de hep en arka sırada duruyorlar. Protokol yok bizde, herkes soru soruyor, istediği yere oturuyor. Panelden sonra da açık büfe akşam yemeği yiyoruz burada. Çay molalarımızdaysa çay ve bisküvi yerken araştırma konularımız üzerinde diyalog açmış oluyoruz."

Alessandra Ricci altı ayda bir yöneticiliği Scott Redford ile değiştiriyormuş. Aralarında tatlı bir rekabet varmış. “Çok seviyoruz o rekabeti. Burayı diri tutuyor. Burada soğuk bir ortam yok, aile gibiyiz.”

Bir Bizans uzmanı olarak “İstanbul'da yaşayan insanlara tarihi koruma bilinci nasıl aşılarız, bunu düşünmeliyiz"diye konuşuyor Alessandra Ricci. Ayrıca tarihi binaların yıkılmasından oldukça şikayetçi:

“Ben 2010 komütesi içindeyim. Beyoğlu'nda şu anda altı tane restorasyon altında bina var. Ve orada galeri, banka tabelaları var. Tabelaların arkasından baktığınızda bina yok. Galatasaray'daki PTT binası gitti. Sıfırdan yapılıyor. Tarihi binaları korumak gerekiyor. Sıfırdan kimse bina yapmıyor Avrupa'da. Bir polemiği değil ama mesajı anlatıyorum. Onarmak pahalı oluyor ama tarihi korumamız gerekiyor. Tarih koruma bilinci yok. Ben İtalya'dan geliyorum, Romadan. Herkes aynı mahallede yaşadı, yaşıyor yıllardır. Türklerin kanında bir takım damlalar var, hareketli. Bunu kabul etmek gerekir. Bu kötü bir şey değil ama iyi değerlendirilmeli. Bu enerjiyi düzgün bir kanala koyarsak bu ülke inanılmaz hızlı gidebiliyor. Potansiyel var. Kurtaralım."
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.