Haberler

Büyükşehir Belediyesi'nden Nazım İmar Planı Açıklaması

Tarih: 13 Mayıs 2008 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İnciraltı’ndaki turizm bölgesi ile ilgili yargı kararının bazı kesimlerce “yanlış yorumlanması” üzerine bir açıklama yaptı: “Verilen yargı kararı, sadece İnciraltı ile sınırlı olduğu gibi, Nazım İmar Planı da yürürlüktedir. ‘Yeni Kent Merkezi’ olarak planladığımız Turan-Alsancak bölgesinde ciddi yatırımlara başlanacağı bir dönemde ortaya atılan asılsız iddialar, İzmir’e zarar vermektedir.”

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin geleceğini şekillendirecek 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planı’nın yürürlükte olduğunu ve bu konuda en küçük bir tereddütün bile bulunmadığını açıkladı. Büyükşehir Belediyesi, İnciraltı’nda “Turizm Merkezi” ilan edilen bölgenin planlanmasıyla ilgili yürütmesinin durdurulması kararının, Nazım İmar Planı’nı kesinlikle etkilemediğini bildirdi.

Yapılan açıklamada, “İzmir 2. İdare Mahkemesi’nin aldığı iptal kararının özünde, söz konusu bölgedeki plan yapma yetkisinin Kültür Turizm Bakanlığı’nda olması yatmaktadır. Dolayısıyla, bu kararı genelleştirmek doğru değildir” denildi.

Yargıya taşınan bölgenin, 550 bin hektarlık alanı kapsayan Nazım İmar Planı içinde “sadece 580 hektarlık” küçük bir bölümden ibaret olduğunu vurgulayan Büyükşehir Belediyesi’nin yazılı açıklaması şöyle devam etti: “İnciraltı bölgesinde arazisi bulunan vatandaşların açtığı 6 adet davada verilen ‘yürütmenin durdurulması’ yönündeki yargı kararının, Nazım İmar Planı’nın tümünü olumsuz etkileyeceği yolundaki asılsız iddialar, kentimize zarar vermektedir. Tam ‘Yeni Kent Merkezi’ olarak planladığımız Turan-Alsancak bölgesindeki 550 hektarlık alanda ciddi yatırımlara başlanacağı bir dönemde ortaya atılan iddiaların hiçbir doğruluğu olmadığı gibi, İzmir’e ciddi zarar vermektedir. Yürütmeyi durdurma ile ilgili 1. ve 2. İdare Mahkemesi tarafından alınan yargı kararı, 550 bin hektarlık alanı kapsayan Nazım İmar Planı’nın bütününü değil, yalnızca 580 hektarlık İnciraltı Turizm Merkez Alanı sınırlarını kapsamaktadır. Büyükşehir Belediyesi’nin hazırlamış olduğu ve Meclis’in de onayladığı İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planı, tam anlamıyla yürürlüktedir. 30 yılı aşkın bir süre sonra kenti ilk kez sağlıklı bir plana kavuşturarak geleceğini şekillendiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, asılsız iddialarla kafaları karıştırmaya çalışanlara karşı gerekli mücadeleyi verecektir. Yürürlükte olan Kentsel Bölge Nazım İmar Planı, belirlenmiş 7 ayrı program alanında neler yapılması gerektiğini; hangi sektörlerin gelişeceğini, nüfus hareketlerini, yapılaşmayı, tarım alanlarını, su havzalarını, korunması gereken doğal ve tarihi sit alanlarını, sanayi bölgelerini, turizm bölgelerini, yeşil kuşak alanlarını ve kentsel dönüşüm projelerinin uygulanacağı alanları tek tek ortaya koymaktadır. Mevcut haliyle Plan, İzmir’e yapılacak yeni yatırımlar için yol gösterici olmaktadır. Sadece İnciraltı’ndaki bir bölgeyi ilgilendiren yargı kararının, kentin geleceğinde böylesine önemli bir role sahip olan Nazım İmar Planı’nı da etkileyeceği şeklindeki asılsız yorumlar, kafaları karıştırmaktan başka bir işe yaramayacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.