Haberler

3500 yıllık kaya mezarı üzerine villa yaptılar

Tarih: 13 Mayıs 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Yaşar Anter
Son günlerde aşırı yapılaşma ve doğa tahribatıyla gündeme gelen Türkiye’nin en önemli turizm merkezi Bodrum’da, 3500 yıllık Karya kaya mezarları ve odalarının üzerine yüzme havuzlu villa yaptılar. Yaptığı vilları 140 bin paund’a satışa çıkaran müteahhit, "Her şeyimiz yasal. Ayrıca mezarların üzerine sadece biz inşaat yapmıyoruz, herkes yapıyor" diye konuştu.

Bodrum’da geçen cumartesi "Miken Uygarlığı ve Bodrum’daki İzleri" isimli bir konferans veren Akdeniz Üniversitesi Tarih ve Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Işık, 3500 yıllık Karya kaya mezarları üzerine yapılan yazlıkları örnek göstererek tarih yağmasına isyan etti. Mezar odalarının merdivenlerinin kırıcılarla tahrip edildiği, mezarların üzerine yüzme havuzu yapıldığını, oda duvar ve zeminlerinin kırılarak atık su boruları geçirildiği, üzerlerine demir çakılarak tel örgüyle çevrilip duvar örüldüğünü aktaran Prof. Fahri Işık, böylesine sağduyusuz, yağmacı ve fırsatçı olunmasına büyük tepki gösterdi.

Belediye incelemesi
Turgutreis Belediyesi Fen İşleri ekipleri ise dün sabah kaya mezarlarına kondurulan villalarda inceleme yaptı. Kaya mezarlarının etrafına yapılan, inşaat ruhsatı alınmış 6 villadan sadece birinin yüzme havuzunun kaçak olduğu tespit edildi, tutanak tutuldu. Villalara, kaya mezarlarının henüz tescilinin yapılmadığı 2002 yılında inşaat ruhsatı verildiği ortaya çıktı. Karya mezarlarının bulunduğu bölgedeki villaları yapan müteahhit İsa Şahinkaya ise iddiaları reddetti.

Müteahhit: Herkes yapıyor
Villaları 140 bin pound’a satışa çıkardığını belirten İsa Şahinkaya, "Biz inşaatları kaba halinde aldık, bitirip satmaya başladık. Ayrıca bu mezarlar bizim tapulu arazimiz üzerinde. Şimdiye kadar birçok villa mezarların bulunduğu alana yapıldı, satıldı, kimse bir şey demedi. Mezarlar inşaat yapılırken tahribata uğramış olabilir, ama inşaat için gerekli tüm izinleri aldık. Ayrıca mezarların üzerine sadece biz inşaat yapmıyoruz ki herkes yapıyor" diye konuştu.

Soruşturma başlatıldı
Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan, olayı duyduktan sonra Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Yaşar Yıldız’ı arayıp bölgede arkeolog ve uzmanların araştırma yapması için talimat verdiğini bildirdi. Kaymakam Kalkan, "Soruşturma başlattım. Uzmanların hazırlayacağı raporun sonucunda suçlular hakkında hem idari hem adli soruşturma başlatıp savcılığa suç duyurusunda bulunacağız ve bölgeyi koruma altına alacağız" dedi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.