Haberler

Çok dikkatli su kullanmak gerek

Tarih: 13 Mayıs 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Nedim Bubik
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu suyla ilgili açıklama yaptı, "Bu yılki durum geçen yıldan daha kötü. Su kapasitesi bakımından geçen yıla göre daha zor durumdayız. İzmirli hemşehrilerimizin suyu çok dikkatli kullanmaları gerekiyor" dedi.

Yağmur da geçen yıla göre çok daha az. Barajların durumu hiç iç açıcı değil. Tahtalı’da 180, Balçova’da 170 günlük su kaldığı belirtiliyor. Manisa’da düzenlenen bir panelde de tablo karamsar. Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Kocasoy, "Su fakiri ülke olma yolunda hızla ilerliyoruz" dedi.

Kocasoy, ekledi: "Suyu her dönemde tasarruflu kullanmamız gerekiyor. İlle de bir felaketle karşılaştığımızda tasarrufu düşünmemeliyiz." Aynı toplantıda İZSU Genel Müdürü Ahmet Hamdi Alpaslan İzmir için iyi bir haber verdi, bu yaz su kesintisine gidilmeyeceğini söyledi, ama bir şartla.

Söz Alpaslan’da: "Havzamız su fakiri. Bu nedenle su tasarrufu çok önemli. Tasarruf konusunda eğitimi artırmamız gerekiyor. Ancak tasarrufu artırırsak İzmir’de yaz aylarında su kesintisi yaşamayız. Okullarımızda su tasarrufu yeterli değil. İzmir’de bu yaz da kesinti yapmayacağız ancak vatandaşlarımızın su tasarrufuna dikkat etmelerini bekliyoruz."

Muğla Tarım İl Müdürlüğü bünyesinde kurulan Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi de ilk toplantısında önlemleri ele aldı. Tarım İl Müdürü Hadi Kayhan, "Yaşanması muhtemel kuraklığın etkilerini en aza indirmeyi hedefliyoruz" dedi. Vali Yardımcısı Recep Yüksel halkta tasarruf bilinci oluşturulması gerektiğini vurguladı. Ziraat Mühendisi Ersin Demir, Muğla’ya geçen yıla göre yüzde 70 az yağmur düştüğünü açıkladı.

Haberlerden özetler böyle. Dedim ya, tablo iç karartıyor. Ve herkesin birleştiği tek görüş: Tasarruf.

Bu saatten sonra doyurucu yağmur beklenmeyeceğine göre, tek çare suyu dikkatli kullanmak. Örneğin; hortumla su sıkarak araba yıkamayı bırakabiliriz. Bir kova suyla yetinebiliriz. Banyo yaparken sürekli su akıtmamak gerek. Traş olurken musluğu sürekli açık bırakmamalıyız. Örnekler uzar, gider. Ama tasarruf şart. Nitekim, İzmir’de Büyükşehir Belediyesi yeni bir kampanya hazırlığında.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.