Haberler

Ulaşımı Sürdürülebilir Yapmak

Tarih: 13 Mayıs 2008 Kaynak: Urban Land Yazan: Ron Nyren Çeviren: Emine Merdim Yılmaz

Kaçınılmaz iklim değişikliğini önlemek için ulaşımın sürdürülebilir yöntemlerini geliştirsek bile, bu konudaki teknolojik ilerlemeler bize yardım etmek için henüz yeterli değil. Dünya nüfusu hem topluca (kamu, özel sektör), hem de bireysel olarak kullanılacak ulaşım yöntemini seçme konusunda davranışlarını değiştirmeli.

Bu mesaj Kaliforniya Üniversitesi Berkeley Çevre Tasarımı Koleji (CED) ve Toyota tarafından düzenlenen sürdürülebilir ulaşım sistemleri üzerine bir konferanstan çıktı. Kâr amacı gütmeyen EMBARQ (Dünya Sürdürülebilir Ulaşım Kaynakları Enstitüsü Merkezi)’ın yöneticisi olan Lee Schipper sunumunda “Teknoloji ile kaydadeğer şeyler yaptık fakat onu petrol kullanımını sabit tutarak gücünü ikiye katlamak için kullandık. Teknolojinin birini ya da diğerini seçmek konusunda kendimizi zorlamak zorundayız. Bu sadece akıllı arabalar ya da şehirler konusunda değil, akıllı insanlar konusunda da geçerli.”

Kaliforniyalı kâr amacı gütmeyen bir organizasyon olan Urban Age Instute’den San Rafael tarafından düzenlenen konferans, farklı disiplinlerden, fikirlerini ve iddialarını paylaşma şansı bulamayan insanlara söz verdi. Konferansın koordinatörü Gordon Feller açılışta, “Hepimiz ulaşım teknolojileri, yaratıcı yakıtlar, elektrikli sistemler ve kentsel tasarımda yeni çözümler üzerine çalışıyoruz. Bizim amacımız ortak zeminde buluşabilmek,” dedi.

“Gelecek için mümkün olan 3 yöntem var,” diyor CED Şehir ve Bölge Planlama ve Kentsel Tasarım Bölümü’nde Profesör olan Elizabeth Deakin.
• Yüksek teknolojili ulaşım,
• Planlama ile koordineli ulaşım,
• Ulaşım fiyatları stratejileri

Deakin’in başa çıkılması gereken mesele olarak üzerinde durduğu “İnsanlar bu üç farklı yöntem arasından en iyisini bulup onları bir şekilde entegre ederlerse, bizim, çocuklarımızın, torunlarımızın istediği sürdürülebilir ulaşım sistemine ulaşmış oluruz.”


Bogota'daki TransMilenio Hızlı Otobüs Sistemi

Kolombiya’dan Bogota, Brezilya’dan Curitiba, konferansta başarılı toplu taşıma sistemleri ile birkaç kez dile getirildi. Metro tarzı rampaları ve otobüslere ayrılmış özel yolları ile Bogota’nın TransMilenio Hızlı Otobüs Sistemi ve bu sistemden etkilenerek geliştirilen hızlı otobüs sistemiyle, Dünya’nın en kirli yerlerinden biri Mexico City.

EMBARQ’ın yöneticisi Nancy Kete, Mexico City yönetimi ile beraber kentin toplu taşıması için yaptıkları çalışmayı anlattı. Sonuçta yeni taşıma sistemi Metrobus 2005 yılında açılmış, çevre dostu otobüsler Avenida Insurgentes üzerinde 19,4 km’lik yolda hareket ediyor. Daha önce 265 adet özel şirketin aracı, yolcu toplamak için yaptıkları yarış trafiği yavaşlatıyor, çevre kirliliğini artırıyordu. “Metrobus, çalışma saatlerinde her iki dakikada bir geliyor ve günde 265.000 yolcu taşıyor. Baştan sona kadar yolculuk 1 saat sürüyor. Trafiğin durumuna bağlı olarak öncekine göre yarım saat ila 1,5 saat arasında zaman tasarrufu sağlanıyor,” diyor Kete.


Mexico City Metrobus Hızlı Otobüs Sistemi

Etanol gibi alternatif yakıtların benzine olan bağımlılığı azaltabilir olması çok önemli. Fakat bu yöndeki çalışmalar hala emekleme aşamasında. Kaliforniya’daki Lawrence Berkeley National Laboratuvarı yöneticisi, aynı zamanda 1997 yılı Fizik Dalında Nobel Ödülü sahibi Steve Chu “Fil çimeni ve Kuzey Amerika’ya özgü Panicum virgatum gibi bitkilerden büyük miktarlarda enerji elde edilmesi söz konusu. Mısırdan daha etkili olan bu bitkiler, gübreye ihtiyaç duymuyor ve çok fazla su istemiyorlar,” diyor.

Fakat bilim adamları bitkileri likit yakıta dönüştürmek için geçerli bir yönteme sahip değiller. Chu diyor ki “Bioyakıtı likit yakıta dönüştürmeye ihtiyacımız var çünkü fotovoltaik teknoloji geliştiği halde enerji hala pillerde tutuluyor. Bu melez araçlara uyumlu fakat kamyon, tır, tren ve uçak gibi büyük araçlar için uygun değil.”


Smart Fortwo gibi küçük araçlar otomobillerin trafikteki baskın rolünü azaltmak için önemli.

Araba paylaşım servisi Zipcar’ın ortağı ve GoLoco.org’un yöneticisi Robin Chase “Zaman çok kısa,” diyor. İklim değişikliğinden korunmak için karbondioksit emisyonunu gelecek 5-10 yılda düşürmemiz gerektiğini söylüyor ve ekliyor “Alternatif yakıtlar kullanmak, daha fazla raylı sistem yapmak, yürünebilir alanlar oluşturmak ve daha az yakıt tüketen araçlar yapmak gibi arazi kullanımı ve ulaşıma yönelik çözümler henüz yeterli etkiyi yaratmadı.”

Araba paylaşımı bir çözüm fakat bir aracın paylaşımı daha ucuz ve daha gayriresmi bir yöntem. Bir başka yabancı ile aynı aracın paylaşımından korkulması ve gidilecek yerlerin uyuşmaması bu sistemdeki en önemli sorun. Sorunların üstesinden gelmek için GoLoco insanları bir araya getirmek için varolan sosyal bağlantı sistemlerini kullanıyor. Kullanıcılar, araç paylaşmak isteyenlerin profillerini görebiliyor ve elektronik olarak sitedeki online hesaplarını kullanarak masrafları paylaşabiliyorlar.

Gelecekte bunun gibi stratejiler otomobil kullanımını içerse bile yürümek, bisiklete binmek, toplu taşıma araçlarını kullanmak gibi yöntemler arasında daha az baskın olacak. Şehirlerin biçimleri otomobilsiz olma durumunu herkes için çekici, güvenilir yapmalı ve otomobillerin kendisi daha küçük, daha yavaş olmalı. Daha fazla yeraltı ulaşım sistemi ve otomobillerin şehirdeki sayısının azalması yönünde kurallar olmalı, yürüme ve bisiklete binmek cesaretlendirilmeli. Gerçek bir modele dönüşmesi için ne gerekli? Macdonald sunumunu önemle bir ricayla tamamladı, “Politikacılar, bizlere (kentsel tasarımcı ve plancılara) gelmeli, gelecek beş yılda arabasız şehirler konusunda onlara bir vizyon vermeliyiz.”

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.