Haberler

'Haliç Tersaneleri Satılamaz'

Tarih: 13 Mayıs 2008 Kaynak: Birgün Yazan: Sevgim Denizaltı
TMMOB Gemi Mühendisleri Odası"nın düzenlediği “Geçmişten geleceğe Haliç Tersaneleri” adlı panele Cemal Beşkardeş, İsmail Erbaş, Mücella Yapıcı, Ali Can, Gül Köksal ve Levent Yayar konuşmacı olarak katıldı. ‘Makinaların İsyanı’ adlı kısa film gösteriminden sonra açılış konuşmasını yapan 41. Dönem Gemi Mühendisleri Odası Genel Başkanı Tansel Timur, tersanelerin özelleştirme kapsamına alınarak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı"na devredilme kararının çıktığı 10 Ağustos 1993’ü “kara gün” olarak nitelendirdi. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi"nden Mücella Yapıcı da, “Yeni Kentsel Politikalar Eşliğinde İstanbul’un Dönüşüm ve Pazarlanma Süreci Etkisindeki Haliç ve Tersaneleri” başlıklı sunumunda, küreselleşme sürecinin, gelişmekte olan ülkelerin kentsel gelişimini de etkilediğini ve belirlediğini söyleyerek, kentlerin, küresel ekonominin en karlı alanlarından birisi olan servis sektörünün mekanları haline getirildiğini vurguladı.

Yapıcı, şunları söyledi: “7 yenileme alanı var. Bu alanlardaki binaların yüzde 90"ı tescilli eski eser. Bu alanlar tamamen yıkılıyor. Tarlabaşı, Haydarpaşa, Ayvansaray gibi Haliç Tersaneleri"nin bulunduğu alanın da 5366 kapsamına alınması için çalışmalar sürüyor. Bunun yanı sıra, Tuzla"daki tersanelerin Yalova’ya taşınması, buranın kentsel dönüşüme tabi tutulması düşünülüyor”

Haliç"te belediyenin su sporları merkezi kurmak istediğini belirten Yapıcı, “Üzülmeyin. Burada kalyon oteller de yapılacak” diye konuştu. Vapurlarımızı Vermiyoruz Platformu’ndan Cemal Beşkardeş ise, Haliç Tersaneleri için acilen yeni bir vizyon gerektiğini vurguladı. Haliç Tersaneleri"nin vapurların üretim, bakım ve onarımı için en uygun bölge olduğunu kaydeden Beşkardeş, bu komlekste bir gemi inşa, deniz bilimleri araştırma ve geliştirme merkezinin yapılması gerektiğini ifade etti. Beşkardeş, dünya gemi inşa ve onarım pazarında yaşanan talep patlamasından Haliç Tersanelerinin de pay alması gerektiğini söyleyerek, “Ancak öncelikle burada bir kurumsal modern işletme yapılanması oluşturulmalı” dedi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.