Haberler

Çin’de deprem: Binlerce kişi enkaz altında

Tarih: 13 Mayıs 2008 Kaynak: NTVMSNBC


Çin’in güneybatısındaki Sichuan eyaletinde meydana gelen 7.8 şiddetindeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı on bini geçti. Sadece Mianzhu şehrinde on binden fazla kişinin enkaz altında olduğu bildiriliyor.

Çin’in Sichuan eyaletinde, dün yerel saatle 14.28’de meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremin bilançosu artıyor. Yaklaşık 2-3 dakika sürdüğü belirtilen depremin ardından pek çok artçı sarsıntı meydana geldi. Halkın dün geceyi sokaklarda geçirdiği bölgeye doğru, kurtarma ekipleri yola çıktı. Ancak yolların da yıkılmış olması, kurtarma ekiplerinin işini zorlaştırıyor. Sadece Mianzhu şehrinde on bin kişinin enkaz altında olduğu belirtiliyor. Deprem anında yıkılan okullardaki öğrenciler derste olduğu için, sadece okulların altında da binlerce kişinin kaldığı tahmin ediliyor.

Depremin merkezi olan Weichuan ilçesine ulaşmak için de kurtarma ekipleri her yolu deniyor. Hava Kuvvetleri Komutanlığı, kurtarma ekiplerinin ilçeye paraşütle indirilmesi emri yayınladı. Vançuan’a giden yolların çökmesi ve yollara kayaların yuvarlanmasının yanı sıra olumsuz hava koşulları 112 bin nüfuslu ilçeye ulaşılmasını zorlaştırıyor.

Deprem bölgesi yakınında bulunan, Woolong Panda Koruma ve Araştırma Merkezi’nde bulunan pandaların depremde zarar görmediği, ancak bu merkezi gezmeye giden 15 İngiliz turistten haber alınamadığı bildirildi.

Yeni Çin Haber Ajansı, yetkililerin açıklamasına dayanarak deprem sırasında Aba Tibet Özerk İli’nde 2 binden fazla turist bulunduğunu ve Maoşien ilçesinde bir yolcu otobüsünün toprak altında kalması sonucu 37 turistin öldüğünü bildirdi. Woolong bölgesindeki üç kasabada yaşayan 60 bin kişiden de haber alınamadığı açıklandı.

Depremin merkez üssü Weichuan’ın 30 kilometre güneydoğusunda bulanan Mianzhu’nun depremden en çok zarar gören bölgelerden biri olduğu belirtiliyor. Mianzhu şehrinde 1500 kişinin öldüğü ve en az 10 bin kişinin toprak altında kaldığı, Beiçuan ilçesinde de 1000 kadar öğrenci ve öğretmenin çöken lise binasının enkazı altında olduğu gelen haberler arasında.



Deprem Piyasaları da Vurdu
Depremin etkisi Çin piyasalarında görülmeye başladı. Şanghay borsası güne yüzde 3,03, Shenzhen borsası da yüzde 3,33’lük düşüşle başladı. Şanghay borsasında işlem gören 45, Shenzhen borsasında ise 21 Sichuan ve Çongçing merkezli şirket faaliyetlerini durdurdu.

Çin hükümeti afet bölgesine, kurtarma çalıuşmalarını yürütmek üzere 50 bin asker yolladığını duyurdu.

Öte yandan Tayvan, Çin’e yardım ekibi göndermeyi teklif etti. Tayvan Başbakanı Chang Chun-hsiung, yaptığı açıklamada, “ihtiyaçları olan gerekli bütün yardımı sağlamak için elimizden geleni yapacağız” dedi. Chang, Çin’deki yetkililerle ekibin gönderilmesinin planlanması gerektiğini söyledi.

Sık sık deprem yaşanan Tayvan’da kurtarma operasyonlarında tecrübeli uzmanlar bulunuyor.

Çin Başbakanı Ciabao, depremi “büyük felaket” olarak nitelendiği depremin, Sichuan eyaleti başkenti Chengdu’ya 92 kilometre mesafede ve yerin 10 kilometre derininde gerçekleştiği bildirildi. Depremde aralarında onlarca okul, yurt ve fabrikanın da bulunduğu çok sayıda kamu binası yıkıldı.

Depremin etkili biçimde hissedildiği başkent Pekin ile Bangkok ve Şangay’da da halk, sarsıntı nedeniyle kendini sokağa attı. Depremin ardından birkaç dakika daha sallanan gökdelenler ise boşaltıldı.

Bu arada, ağustos ayında olimpiyatlara ev sahipliği yapacak olan Pekin’de görünür bir hasar olmadığı bildirildi.

Öte yandan deprem, komşu ülkeler Tayvan, Tayland ve Vietnam’da da hissedildi.

Binaların Yüzde Sekseni Yıkıldı
10 milyon nüfuslu ve gün geçtikçe büyüyen bir metropol olarak tanımlanan Chengdu’da halk, depremin ardından sokaklara döküldü.

Sichuan eyaletinde bulunan Beichuan Qiang’daki binaların yüzde sekseninin şiddetli yer sarsıntısı nedeniyle çöktüğü belirtildi.

Beichuan Qiang, başkent Chengdu’nun kuzeydoğusunda bulunuyor.

Öte yandan, Japonya meteoroloji ajansı ise, yaptığı açıklamda, depremin ardından tsunami riski olmadığını bildirdi.

Başbakan Ciabao: Sandığımızdan Çok Daha Vahim
Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Ven Ciabao, CCTV Televizyonu’na yaptığı açıklamada, “Durum, önceden tahmin ettiğimizden çok daha vahim. Yardım için burada daha fazla insana ihtiyacımız var” dedi.



Halk Geceyi Sokaklarda Geçirdi
Bölgede yeni depremlerin olacağından korkan halkın geceyi sokaklarda geçirdiği bildirildi.

Sichuan eyaletinin kuzeydoğusundaki Nançong kentinde bulunan AFP muhabiri, yüzlerce belki de binlerce kişinin geceyi sokaklarda geçirdiğini, çoğunun sokakta aralarında konuştuklarını ve televizyon izlediklerini söyledi.

Çengdu kentinde, depremin ardından çok sayıda binaya girişe izin verilmediği, burada da halkın çoğunun geceyi parklarda, statlarda, geniş alanlarda geçirdikleri ve sokakta uyudukları belirtilirken, kuzeydeki Deyang bölgesinde de yaklaşık 20 bin kişinin geceyi sokaklarda geçirdiği bildirildi.

Arama-Kurtarmaya 28.6 Milyon Dolar
Çin Yurttaşlık İşleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı tarafından depremden sonraki kurtarma çalışmaları için 200 milyon yüen (28.6 milyon ABD Doları) tahsis edildiği açıklandı.

BM: Yardıma Hazırız
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Myanmar’daki kasırga felaketiyle ilgili düzenlediği basın toplantısının sonunda, Çin’de meydana gelen depremde insanların ölmesinden ve yaralanmasından dolayı son derece üzgün olduğunu bildirdi.

Depremin yarattığı hasarın ve depremde ölenlerin ve yaralanların sayısının henüz bilinmediğini belirten Ban, kurbanların ailelerine başsağlığı diledi.

Ban, ayrıca yayımladığı resmi açıklamada, BM’nin Çin hükümetine insani yardım konusunda elinden geleni yapmaya hazır olduğunu kaydetti.

Son 32 Yılın En Büyük Depremi
Çin depremlerin sık olduğu bir coğrafyada bulunuyor.

1976 yılında Tangşan’da meydana gelen depremde, 242 bin kişi hayatını kaybetmişti.

Sincan eyaletinde 2003’ün Şubat ayında gerçekleşen 6,8 şiddetindeki bir depremde 94 kişi ölmüş, 200 kişi de yaralanmıştı.

Bu yıl 21 Mart’ta yine Sincan’da meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremde ise can kaybı olmamış, sadece maddi hasar olmuştu.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.