Haberler

Anadolu'nun her köşesi korunmaya değer bir tarih

Tarih: 13 Mayıs 2008 Kaynak: Yeni Şafak Yazan: Ahmet Hulusi Gürbüzol
Tarihi Kentler Birliği toplantısında konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, 'Şehrin yüzünü ayağa kaldırıyıroz' dedi. Tarihi Kentler Birliği ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ise, Anadolu'nun her köşesinin korunmaya değer bir tarih olduğunu belirtti.

Bursa'da gerçekleştirilen Tarihi Kentler Birliği toplantısı sona erdi. Toplantıya ev sahipliği yapana Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, kentin tarihini ayağa kaldırdıklarını belirterek, "Zafer Plaza'dan Ulucami'ye kadar Hanlar Bölgesi'ni açıp, yaşayan müzeyi gün yüzüne çıkaracağız" dedi. Tarihi Kentler Birliği ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ise, Anadolu'nun her köşesinin korunmaya değer bir tarih olduğunu bildirdi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, Bursa'nın her köşesinin tarih kokan bir kent olduğunu belirterek, bu dokuları korumak ve mirasa sahip çıkmanın önemine vurgu yaparak, "Tarihi mirası korumak geçmişi değil geleceği aydınlatır. Birçok medeniyetlere ev sahipliği yapan Bursa'da son 4 yılda ilçe belediye başkanlarıyla birlikte tarihi ayağa kaldırıyoruz. Tarihi mirasa sahip çıkan çalışmalarımız arasında yer alan Tarihi Merinos Fabrikası'nı evrensel değerleriyle, kentimize ve ülkemize kazandırıyoruz. Türk sanayinin ilk tekstil fabrikası, kültür merkezi binası ve Merinos Parkı ile kapılarını ağustos ayından itibaren Türkiye'ye ve dünyaya açmaya başlayacak. Henüz tamamlanmadan bu proje Bursa'yı Türkiye'deki kongre kentinden biri haline getirmiştir. Bursa'da tarihi yeniden ayağa kaldıracak en büyük çalışmada Hanlar Bölgesi'nin etrafını açıyoruz. Tarihi dokuları etrafını saran çarpık yapılaşmadan kurtararak, Zafer Plaza'dan Ulucamii'ye kadar Hanlar Bölgesi'ni açacağız ve yaşayan müzeyi gün yüzüne çıkartacağız" dedi.

"Anadolu'nun Her Köşesi Korunmaya Değer Bir Tarih"
Tarihi Kentler Birliği ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de, 8 yıl önce Osmanlı Medeniyeti'nin başkenti olan Bursa'dan yola çıkan, Anadolu'nun farklı illerinde gerçekleştirilen etkinliklerle tarihi mirasın yaşatılması konusundaki bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları birlik çatısı altında devam ettiğini söyledi. Birliği kutlu kervan olarak değerlendiren Özhaseki, "Üzerinde yaşadığımız vatan toprağı her acıyı, ya da ölümsüz bir eseri, anıyı bağrında taşır.
Bu yüzden Anadolu'nun tamamı korunmaya değer bir tarihi eserdir. Toplum olarak tarihi ve kültürel mirasımıza sahip çıkmak da geciksek de siyasal kimliklerimizi bir kenara bırakıp, dayanışmayı esas kabul ettik. Birbirimizle yardımlaşıyor, hatta yarışıyoruz. Tarihi, kültürel ve doğal mirasımızı korumayı ve gelecek nesillere aktarmayı görev kabul ettik. Bu hedeflerle her toplantıda farklı bir ilde, farklı konuları ele alarak yol alıyoruz. Tarih geçmişte kalanların kronolojik sıralaması değil, geleceği düşünenlerin, geçmişe bilinçle bakmasıdır. Tarihini gelecek nesillere aktarmayan hiçbir millet onurluca yaşama hakkına sahip değildir" diye konuştu. Türk milletinin tarihi için canını verdiğinin altını çizen Özhaseki, "Büyük medeniyetlerin izlerini muhafaza ediyorsak, bunun getirdiği bir sorumluluk vardır. Bu sorumluluk uzun yıllar farklı sebeplerden tam manasıyla yerine getirilmedi. Bir taraftan tarih için canımızı veririz. Bazen de çok ihmal ederiz. Türkiye tarihi çok ihmal etti. Eserlerin kıymetini bilmediğimiz dönemler geçirdik. Bu bilinçle güçlü bir şekilde uyandı. Geçmişin ihmalini fark ettik. Türkiye'nin neresine bakarsanız bakın hepsinde farklı ortaya çıkarılacak özelliği, hepsinin ayrı bir hazinesi vardır. Hepsi ayrı bir dönemin şahididir. Bunları bir önce ortaya çıkarmak, kaybolmak üzere olanları da yeniden gün yüzüne çıkartmayı boynumuzun borcu olarak görüyoruz" şeklinde konuştu.

Harput
Bursa Valisi Şahabettin Harput, "İstanbul ilimiz 2010 Avrupa'sının Kültür Başkenti olarak ilan edildi. Bursa'mızda, Osmanlı'nın ilk 6 padişahının mezarları, tarihi kale surları, sayısız han, hamam ve çeşmeleriyle, dipdiri bir Osmanlı kenti olduğunu dünyaya göstermektedir. Bütün bu zenginlikleri bağrında taşıyan bir ilde görev yapmak onur olduğu gibi bunları korumak ve gelecek nesillere aktarmak da önemli bir görevdir" dedi.

Şahin
Toplantının açılış konuşmasını yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, Bursa'nın her köşesinin tarih kokan bir kent olduğunu belirterek, bu dokuları korumak ve mirasa sahip çıkmanın önemine vurgu yaptı

Özhaseki
Tarihi Kentler Birliği ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, 8 yıl önce Osmanlı Medeniyeti'nin başkenti olan Bursa'dan yola çıkan, Anadolu'nun farklı illerinde gerçekleştirilen etkinliklerle tarihi mirasın yaşatılması konusundaki bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları birlik çatısı altında devam ettiğini söyledi.

Bursa
Bursa Valiliği tarafından düzenlenen ve pazar günü sona eren Tarihi Kentler Birliği'nin Bursa Buluşması'na Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik bazı illerin valelri ve belediye başkanları ve üst düzey bürokratlar katılmıştı.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.