Haberler

Sit alanlarında yeni bina olmamalı

Tarih: 13 Mayıs 2008 Kaynak: Milliyet Yazan: Gürkan Akgüneş
Dünya Mirası Koruma Merkezi Başkanı Francesco Bandarin, Four Seasons ek otel inşaatının bulunduğu alanı gezdiğini belirterek, genel itibariyle bu tip tarihi sit alanlarında yeni inşaatların olmaması gerektiğine inandıklarını vurguladı.

İstanbul’da 4 gündür incelemelerde bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirasını Koruma Merkezi heyeti, 2 yıl önceki inceleme gezisine göre kentte olumlu gelişmeler yaşandığını kaydetti.

Tüm vaatlerin gerçekleştirilmediğini ve bazı eksikliklerin bulunduğunu belirten Dünya Mirası Koruma Merkezi Başkanı Francesco Bandarin, Galataport ve Haydarpaşa projelerinin iptal edilmesinin koruma için olumlu olduğunu söyledi. Four Seasons Otel’i ek inşaatını “çok dramatik” bulmadığını da vurgulayan Bandarin, ancak tarihi sit alanı olan yerlere yeni inşaatların yapılmaması gerektiğine inandıklarını bildirdi.

İstanbul’un “UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi”ndeki yerini koruyup koruyamacağıyla ilgili olarak rapor hazırlayacak olan UNESCO heyeti, kentteki gezilerinin 4. gününde izlenimlerini, dün Süleymaniye’deki Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama Denetim Müdürlüğü’nde basına anlattı.

Bandarin, incelemeler sonunda toplanan bilgilerin Dünya Miras Komitesi’ne sunulacağını ve İstanbul için nihai kararın komitenin Kanada’da 2 Temmuz’da yapacağı toplantıda verileceğini belirtti.

Gerilemeler de var
Kara surları konusunda nadir bir şehir olan İstanbul’un surlarının korunmasına özellikle dikkat ettiklerini vurgulayan Bandarin, “Bazı gerilemeler de var. O da şaşkınlıkla izlediğim şekilde kent merkezine yakın alanlara dikilen yüksek binalar. Bu binalar tarihi bütünlüğü etkilememeli. Görsel bütünlüğe zarar veren Galataport ve Haydarpaşa projelerinin iptal edildiğini görüyoruz. Bu da korumaya uygun” diye konuştu.

Four Seasons ek otel inşaatının bulunduğu alanı sabah gezdiğini kaydeden Bandarin, genel itibariyle bu tip tarihi sit alanlarında yeni inşaatların olmaması gerektiğine inandıklarını vurgulayarak şunları söyledi:

“Bu tür çalışmalarda tarihi dokuya etkinin küçümsenmeden izlenmesi gerekiyor. Yeni yapılar yapılacaksa da bunların yüksekliği tarihi yapıya zarar vermemeli. Alanda arkeolojik park yapılacağını gördük, bu da bizim için olumlu.”

Bandarin bölgede şu ana kadar yapılan inşaatla ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine de, “İki alan var. Biri mevcut restorasyonun devam ettiği, ikincisi ise ek yapıyla ilgili. Restorasyonda en minimum müdahalenin doğru olduğunu değerlendiriyoruz.

Ölçek ekonomisine göre de sonuçta otel orada oda sayısını artırmaya çalışıyor. Dolayısıyla görsel etki açısından böyle bir inşaatın çok dramatik olmadığı, kabul edilebilir olduğu söylenebilir. Burada arkeolojik bulguların halka açılması bir artıdır” diye konuştu.

Sulukule ruhu kaybolmasın
Yüksek katlı bina sayısındaki artış ile koruma altındaki tescilli binaların yıkılmasının kentteki olumsuzluklar olduğunu kaydeden Bandarin, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından konsept projesi çizilen ve heyet üyelerinin silueti etkileyecek itirazına konu olan Haliç’teki raylı geçiş köprüsünün alternatif projelerini de görmek istediklerini belirtti.
Bandarin, Sulukule projesiyle ilgili olarak da, “Buradaki popülasyonun ihtiyaçları dikkate alınmalı. Yoğunluk a-zaltılabilir ama mutlaka oradaki insanların bölgede yarattığı ruh kaybedilmemeli” diye konuştu.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.