Haberler

İstanbul Yerel Elektronik Atıkların Sürdürülebilir Yönetimi Projesi

Tarih: 14 Mayıs 2008 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Çevre ve Kültür Mirasını Koruma Derneği ve Yunanistan Ekolojik Geri Dönüşüm Derneklerinin ortak olarak yer aldığı ve Avrupa Birliği’nin mali destek verdiği, bilgisayar atıklarının toplanarak çevreye verilen zararın minimize edilmesini öngören ‘İstanbul Yerel Elektronik Atıkların Sürdürülebilir Yönetimi Projesi’ (SMILE) uygulamaya geçirildi.

Türkiye'de ortaya çıkan Atık Elektrik ve Elektronik Eşyaların (AEEE) miktarı gün geçtikçe artmaktadır. Bunların geri dönüşümü yeterli bir kapsamda ele alınamamakta ve içerdikleri tehlikeli maddeler dolayısıyla, çevreye bırakıldıklarında tehlikeli boyutta çevre kirliliğine sebep olmakta dolayısıyla insan sağlığı için riskler oluşturmaktadır.

Bu tür olumsuzlukların önüne geçilebilmesi için yapılması gereken çalışmalara öncülük etmesi adına; İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından; İBB’nin faydalanıcı, Çevre ve Kültür Mirasını Koruma Derneği (ÇEVKU) ve Yunanistan Ekolojik Geri Dönüşüm Derneğinin ortak olarak yer aldığı ve Avrupa Birliği’nin mali destek verdiği, bilgisayar atıklarının toplanarak çevreye verilen zararın minimize edilmesini öngören ‘İstanbul Yerel Elektronik Atıkların Sürdürülebilir Yönetimi Projesi’ (SMILE) uygulamaya geçirildi. Söz konusu proje ile İstanbul’da, Entegre bir Elektrik ve Elektronik Atıklarının yönetimi için; çalışmalar yapılıyor.

Söz konusu proje Türkiye'de bir ilk olup, bu proje kapsamında; yeniden kullanımı ve geri kazanımı mümkün olabilecek bilgisayar atıkları, İBB tarafından toplanarak kayıt altına alınacak. Bu atıkların verileri tamamen silindikten sonra yeniden kullanımı mümkün olanlar değerlendirilecek, yeniden kullanımı mümkün olmayanlar ise kullanılabilir parçaları yeniden kullanılmak üzere stoklanacak, kullanılmayan parçalarda alüminyum, bakır, plastik, demir, kablo ve tehlikeli atık olmak üzere ayrı konteynırlarda toplanarak geri dönüşüm yapılacak. Tehlikeli atık kısmı, tehlikeli atık bertaraf tesislerinde ( Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’ne uygun olarak) bertaraf edilecek. Böylece hem çevre korunacak hem de atıkların yeniden kullanımı ile çevrenin sürdürülebilirliği ve ekonomik fayda sağlanacak.

Bu proje ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi; Çevre ve Orman Bakanlığı’nın 2008 yılı içerisinde yürürlüğe koymayı hedeflediği, ‘Atık Elektrik ve Elektronik Eşyalar (AEEE)’ yönetmeliğinin daha uygulanabilir olmasına önemli ölçüde fayda sağlayacak. Ayrıca, kamuoyu bilinçlendirme kampanyası başlatılacak, bahsedilen atıkların evsel atıklara karışması önlenerek, çevrenin korunması sağlanacak. Söz konusu elektrik ve elektronik atıklar hususunda şimdiye kadar İstanbul’da yapılmamış olan envanter çalışması da yapılacak. Böylece İstanbul’daki elektrik ve elektronik atıklarla ile ilgili mevcut alt yapı incelenecek ve elektrik ve elektronik atıkların sürdürülebilir yönetiminin geliştirilmesi için gerekli çalışmalar yapılacak.

Bu proje kapsamında; 12 Mayıs 2008 tarihinde proje başlangıç konferansı Topkapı-Eresin Otel’de gerçekleştirildi. Proje tanıtımının yapılmasının hedeflendiği konferansa Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Hasan Zuhuri SARIKAYA, İstanbul İl Çevre Orman Müdürü Doç. Dr. Mehmet Emin BİRPINAR, İ.B.B. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Doç. Dr. İbrahim DEMİR ve İ.B.B. Atık Yönetimi Müdürü Dr. N. Eyüp KORKUT katıldı.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından, Atık Yönetimi Müdürü Dr. N. Eyüp KORKUT Proje ile ilgili detaylı bilgi verirken, proje ortakları ÇEVKU ve ERS’nin yanı sıra Çevre ve Orman Bakanlığı, TURKBESD, MESS ve EXITCOM yetkilileri konuya ilişkin çalışmaları hakkında birer sunum yaptılar.

Ayrıca proje için, bir web sitesi hazırlandı. İlgilenenler www.ibb.gov.tr/sites/lifesmile/ adresinden ayrıntılı ve güncel bilgilere ulaşabilir. Ayrıca çağrı merkezi oluşturulmuş olup elektronik atıklar ile ilgili aşağıda belirtilen adres ve telefon numaralarından iletişim kurulabilmektedir.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.