Haberler

Kruvaziyer turizmi geliştirelim

Tarih: 14 Mayıs 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Ayçe Dikmen
Artık İzmir Körfezi’nde apartman gibi, görkemli lüks yolcu gemilerini çok sık görür olduk. Eminim zaman zaman içinizden ’Acaba bu gemi hangi limanlara gidiyor? Beni de alıp götürse...’ diye geçirmişsinizdir.

Bugün genç turizmci konuğum Duygu Temizocak ile İzmir’in turizmine büyük katkılar sağlayan ’Kruvaziyer Turizmi’ üzerine sohbet ettik. Temizocak, dünyanın önde gelen gemi firmalarını temsil eden ve onlardan 2005’in en hızlı büyüyen şirketi olarak ödül alan, Türkiye’nin en büyük kruvaziyer seyahat acentesinin İzmir Bölge müdürü.

Aşk Gemisi Kruvaziyer Turizmini Geliştirdi
Kruvaziyer turizmini ilk Aşk Gemisi ile duymuştuk. Amerika’da çok popüler olan bu gemilerin Türkiye’ye gelişi neredeyse 20 yılı buldu. Neden gecikti?

- Kruvaziyer turizminde en büyük ve gelişmiş pazar Amerikalılar. Önce kendi limanlarını ve yakınları tercih etmişler. Amerikalılar için Avrupa ve Akdeniz yeni yükselen yerler. Bu arada ilk aşk gemisi temsilciliğini yaptığımız bir firmaya aitti. Bu diziyle Amerika’da da kruvaziyerde büyük artış olmuş.

Kruvaziyer turizmini diğer seyahat şekillerinden ayıran özellikleri neler?

- Gemi seyahati lüks otel içerisinde dünyada bulunan tüm limanlara yolculuk edilmesini sağlayan bir seyahat şekli. En büyük avantajı valiz aç-kapa derdi olmadan her gün başka bir limanda uyanabilmek. Ayrıca uçak ya da başka bir yolla ulaşamayacağınız yerlerdeki güzellikleri de görmeye olanak sağlar.

Gemi Turisti Daha Fazla Harcıyor
Kruvaziyer turizminin İzmir ve Ege’ye getirileri neler?

Gemilerle, bölgemize gelen turist arttı. Her gemi 2500-3000 yolcu kapasiteli. Çok daha önemli bir başka konu ise turist profili. Özellikle Amerika’lı yolcuları getiren bu gemilerde diğer turistlere göre gelir seviyesi yüksek yolcular var. Yapacakları alışveriş, alacakları turla ekonomiye katkıları çok daha fazla.

Yani gemi turizminin gelişiminin hepimize faydası olacak..

Tabii. Sonuç olarak limanlarımıza gelen gemiler hem yeni bir döviz kaynağımız oluyor hem de yerli yolculara yeni bir seyahat alternatifi sunularak turizm ekonomimizde büyüme sağlanıyor. Bununla ilgili daha çok büyümeye ve gelişmeye açık bir ülkeyiz.

Türkiye En Çok Gelişen İlk Beş Ülke Arasında
Biz genelde denize sırtımızı dönmüş milletiz. Kruvaziyer turizmine yaklaşımlarımız nasıl?

- Kruvaziyer turizmi Türkiye’de yeni yeni tanınıyor. Ama Ege Bölgesi’nde özellikle son iki yılda yüzde 100’e yakın büyüme oldu. En büyük firmalardan Princess’ın 2006 raporuna göre en büyük gelişme göstermiş ilk beş ülke arasındayız. Bu da kruvaziyer turizminde büyük potansiyelimiz olduğunu gösteriyor.

Komşumuz Yunanistan deniz turizminde çok ileride. Bizim geri kalma sebeplerimiz sizce neler?

- Kendimizi sadece Yunanistan’la kıyaslamamalıyız. Tüm rakip limanlara, ülkelere bakınca, tanıtım eksikliği, politik etkenlerle gerideyiz. Bir başka konu bizde kruvaziyer turizmi yapan gemi firmaları yok. Yunan gemi firmalarının kendi ekonomilerine katkıları büyük.

Gemiyle Dünyayı Gezmek İsteyen Çok
İlginç sorular soranlar oluyor mu?

- Çok. "Gemi sallar mı, batar mı" diyorlar. Gemiler son teknolojiye ve her türlü donanıma sahip. Ayrıca "Hidrolik Stabilizatör " denilen dalgalarda sallanmasını minimuma indiren sistem var. Tabii farklı büyüklükte gemiler var ama benim bahsettiklerim dünyanın en büyükleri. İzmir’de ilk başladığımızda İzmir’den Japonya’ya, Amerika’ya gemiyle gitmek isteyenler de oluyordu.

Herkesin hayalinde bir gün gemi seyahatine çıkmak vardır. Bu gemilere sadece mültimilyonerler mi binebiliyor?

- Tabii ki hayır. Gemi turu diğer turlardan pahalı diye bir şey yok. Aldığınız hizmeti, gezdiğiniz yerleri, gemideki olanakları, yemekleri vs hesaba katacak olursanız uygun fiyatlı bir yurt dışı turu halini alıyor.

Türkler en çok nereleri tercih ediyorlar?

- Şu an en çok ilgi gören belki mevsimin de etkisiyle Akdeniz ve Kuzey Avrupa.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.