Haberler

Kanuni'nin Hatay'daki 455 yıllık külliyesi restore ediliyor

Tarih: 14 Mayıs 2008 Kaynak: Hürriyet Seyahat
Kanuni Sultan Süleyman’ın, 1553 Mısır seferi sırasında Hatay’ın Belen İlçesinde yaptırdığı ve kendi adını verdiği külliye aslına uygun restore ediliyor. Tarihi İpek Yolu üzerindeki külliye, yörenin yerleşime açılmasını sağlaması açısından önem taşıyor. Külliyedeki yapılardan, kervansarayın restorasyonu tamamlanırken, cami ve hamamda ise çalışmalar sürüyor.

Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Özekinci, çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış Hatay’da, tarihi dokunun yaşatılması için yoğun çalışma yürütüldüğünü söyledi. İldeki önemli yapıların başında Kanuni’nin yaptırdığı külliyenin yer aldığını belirten Özekinci, şöyle konuştu: "Bugüne kadar büyük çapta bir bakım çalışması yapılmayan yapıda ’Eski Eserleri Koruma Kurtarma ve Gelecek Nesillere Aktarma Projesi’ kapsamında restore çalışması başlattık. Çalışmalarda sona yaklaştık. Kervansaray tamamlanıp kültür merkezi olarak hizmete açıldı. Uluslararası sanat buluşmalarına ev sahipliği yapıyor. Cami ve hamamdaki restorasyon ise sürüyor."

Yıllardır kaderine terk edilmiş caminin restore çalışması için 610 bin YTL ödenek ayrıldı. Restorasyonun sekiz ayda tamamlanması planlanıyor. Çalışma kapsamında müftülük lojmanı yıkılarak yerine bir şadırvan yapılacak. Cami çatısı kurşunla kaplanacak. Yapının etrafına sele karşı drenaj kanalları açılacak. Hamamdaki restorasyon çalışmaları ise bitme aşamasına geldi. Antakya yol güzergahındaki ilçe bölgeye yapılan turların uğrak yerleri arasında. Özellikle Suriyeli turistlerin ilgisini çekiyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.