Haberler

Klaros'ta talan başlıyor

Tarih: 14 Mayıs 2008 Kaynak: Birgün
Antik dünyanın en büyük üç kehanet merkezinden biri olan, İzmir’in Menderes ilçesi Özdere beldesine bağlı Ahmetbeyli köyü sınırları içindeki üç bin yıllık Klaros Apollon Tapınağı’nın yanıbaşında taşocağı açılması girişimine tepki yağıyor. Kuşadası Turist Rehberleri Derneği (KURED) yöneticileri, TÜRSAB üyesi seyahat acenteleri temsilcileri, çevre gönüllüleri ve yerel tarih araştırmacılarından oluşan heyet, yerinde incelemelerde bulunup yöre halkı, Özdere Belediyesi Avukatı ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Nuran Şahin’le görüştükten sonra, taşocağı işletme izninin iptali için açılacak davalara müdahil olmaya karar verdi. KURED Başkanı Ali Karapınar, “Aslında bölge için en doğru olan, tüm havzanın birinci derece arkeolojik ve doğal sit alanı ilan edilmesidir” dedi.

Tarım ve turizme darbe
Tapınağın yakınında bulunan Ahmetbeyli ve Çile köyü sakinlerinin başlıca geçim kaynağının organik tarım ve yeni yeni gelişmekte olan turizm olduğunu kaydeden KURED Başkanı Karapınar, taşocağının bu iki kaynağı da kökünden kurutacağını savundu. Havzada 130 bin mandalina ve 6 bin zeytin ağacı olduğuna dikkati çeken Karapınar, turizmcilerin ‘Ahmetbeyli Yolu’ olarak bildikleri yolun, İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na gelen turistlerin Özdere ve Kuşadası’na geliş-gidiş transferlerinde kullanılan çok önemli bir turistik güzergâh olduğuna dikkati çekerek şöyle dedi: “Bu güzergâhın insan ruhunu dinlendiren doğal güzelliği Adnan Menderes Havalimanı’nda karşıladığımız ve yine oradan ülkelerine uğurladığımız misafirlerimize verdiğimiz en anlamlı ‘Hoş geldiniz’ ve ‘Güle güle’ mesajlarıdır. Bu yol, her gün yüzlerce kamyonun kullanımına açılınca, turistik amaçlı kullanımı sona erecek, grup ziyaretleri ile yeni yeni tanışan Klaros Kehanet Merkezi de daha doğmadan katledilen bir kültür mirası olarak tarihe geçecek. İki günde bir 100 kilo dinamit kullanılarak gerçekleştirilecek patlamalar 3.6 büyüklüğünde depreme eşdeğerde sarsıntı yaratacak, Klaros’ta taş taş üzerinde kalmayacak, yöre halkının psikolojisi bozulacak, bölgede yazlığı olanlar mülklerini satıp kurtulmak isteseler bile alıcı bulamayacaklar.”

'Hukuk mücadelesinde yer alınmalı'
Taşocağının, Klaros Tapınağı’nın inşasında ve paha biçilmez değerdeki heykellerinin yapımında kullanılan mermerin çıkarıldığı antik ocakları da kapsayan alana kurulacağına dikkati çeken Karapınar, “Bunun için binlerce ağaç kesileceği, taşocağı eteklerinde, yolun kenarına beton santralı inşa edileceği ve günde 2 bin 835 ton malzemenin 160 iş makinası ve kamyonla taşınacağı bilgisini aldık. Bölgenin kültür mirasına, doğasına, insan kaynaklarına ve ekonomisine yönelik bu büyük katliamı önlemek için, başta TÜRSAB olmak üzere, konuya duyarlı tüm sivil toplum örgütleri el ele vererek firmanın maden arama ve işletme ruhsatının iptali için hukuk mücadelesinde yer almalıdırlar” dedi. Karapınar “Torbalı’da Metropolis antik kenti eteklerinde organize sanayi bölgesi kurulmak istenmesi, Yatağan’da Lagina Hekate Kutsal Alanı yakınında, ikinci bir termik santral inşa edilmek istenmesi, Kaz Dağları’nda yürütülen altın arama sondajları, Pamukkale Hierapolis antik kentinde Turizm Danışma Bürosunun boşaltılarak yerine ‘yiyecek içecek tesisi’ yapılmak istenmesi, millî parklarda ‘Alan Kılavuzluğu’ adı altında, turist rehberliği mesleği ile bağdaşmayan bir uygulamanın hayata geçirilmesi gibi, ülkemizi ve hayatımızı cehenneme çevirmeye yönelik girişimlerin karşısında olmak dün ve bugün olduğu gibi yarın da birinci görevimiz olacak” dedi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.