Haberler

Araziler Kuveyt’in emrinde

Tarih: 15 Mayıs 2008 Kaynak: Cumhuriyet
CHP milletvekili Topuz, Maliye’nin TOKİ’ye bedelsiz devrettiği kamu taşınmazları üzerinde Kuveyt Yatırım İdaresi’nin karar ve yetki sahibi olduğunu bildirdi.

Muğla Milletvekili Topuz, Cumhurbaşkanı Gül ve Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el Ahmet el Cabir el Sabah’ın huzurunda nisanda imzalanan “Mutabakat Muhtırası”na göre TOKİ’ye devredilen taşınmazlar üzerinde Kuveyt Yatırım İdaresi’nin tasarruf sahibi haline geldiğini bildirdi. Topuz, dün Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, Kuveyt’le imzalanan Mutabakat Muhtırası‘na göre, Türkiye Maliye Bakanlığı‘nın, TOKİ’ye bedelsiz devrettiği kamu taşınmazları üzerinde, bundan böyle Kuveyt Yatırım İdaresi’nin de (KIA) karar ve yetki sahibi olduğunu bildirdi.

Topuz, 2 Nisan 2008 tarihinde İstanbul’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el Ahmet el Cabir el Sabah’ın huzurunda imzalanan ve “stratejik ortaklığı” öngören anlaşmanın diğer ayrıntılarının da açıklanması istemiyle Başbakan Erdoğan tarafından yanıtlamak üzere soru önergesi verdi.

Topuz önergesinde şu bilgileri verdi: “Türkiye’de arazi geliştirme, toplu konut üretimi, emlak danışmanlığı ve inşaat sektöründe stratejik ortaklığı öngören Mutabakat Muhtırası, 2 Nisan 2008 günü İstanbul’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el Ahmet el Cabir el Sabah’ın huzurunda, TOKİ Başkanvekili Ahmet Haluk Karabel ile Kuveyt Yatırım İdaresi Başkanı Bader M. Al Ba’ad tarafından imzalandı. Buna göre ‘yatırımlar veya projelerin mevkileri’ inşaat müteahhidi ve/veya başkaları tarafından hazırlanan fizibilite çalışmalarına dayanılarak Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Kuveyt Yatırım İdaresi (Kuwait Investment Authority- KIA) arasında karşılıklı anlaşma yoluyla belirlenecek (3 Nisan 2008). Anlaşmaya göre, yatırımlar veya projeler, stratejik ortaklık esasına dayalı yürütülecek ve hem KIA hem de TOKİ tarafından onaylı başka potansiyel ortaklar da ihtiva edebilecektir.”

Topuz'un Soruları
1- “Stratejik ortaklık” anlaşmasında yer alan “fizibilite raporları” hangi kurum ve kuruluşlar tarafından, hangi ölçütler esas alınarak onaylanacaktır? Hangi projeleri kapsamaktadır?

2- Muhtırada, stratejik ortaklık esasına dayalı yürütülecek yatırımlar veya projelerde, KIA ve TOKİ’nin uygun bulduğu potansiyel ortaklar konu edilmektedir. KIA ve TOKİ’nin “stratejik ortaklık” kapsamında yürüttüğü projelerde yer alabileceği ifade edilen potansiyel ortaklar hükümetinizce mi önerilecektir? Potansiyel ortaklar kimlerdir?

3- TOKİ, anayasadan ve kuruluş yasasından gelen görev ve sorumluluklarını, idareye bedelsiz devredilen kamu arazileri üzerinde gerçekleştirmektedir. Projelerin yaşama geçmesi için yürürlükteki mevzuat yeterli midir?

4- 5 Mayıs 2004 tarihli, 5162 sayılı yasa ile TOKİ’ye sağlanan “her tür ölçekteki imar planlarını yapma ve yaptırma” ve “gerçek ve tüzelkişilere ait arazi ve arsaları kamulaştırma” ayrıcalığı/yetkisi de Kuveyt Yatırım İdaresi ile kurulan “stratejik ortaklık” tarafından kullanılacak mıdır?

5- Mutabakat Muhtırası‘nda, “mevcut ve gelecekteki yasa”ya dayalı olarak teklif edilen yatırımlar konu edilmektedir. Yatırımların, henüz TBMM’ye gelmemiş ya da TBMM tarafından onaylanmamış bir düzenleme ile (gelecekteki yasa) ilişkilendirilmesi, TBMM’nin egemenlik hakkına ve TBMM üyelerinin özgür iradesine karşı yapılmış bir saygısızlık değil midir?

6- Kuveyt ile Türkiye arasında taşınmaz edinimi konusunda “karşılıklılık ilişkisi” bulunmamaktadır. “Stratejik ortaklık” adı verilen Mutabakat Muhtırası, Kuveyt emirinin ülkemizden arazi edinebilmesine olanak sağlamak için yapılmış bir anlaşma mıdır?
Takip
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.