Haberler

Belediye gelirleri tasarısı değişiyor işgal vergisi gidiyor

Tarih: 15 Mayıs 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Şükrü Kızılot
Ankara yerel seçimler öncesinde belediye gelirlerini artırmak için hazırlanan tasarıdan vatandaşa yük getirecek işgal vergisi gibi düzenlemeler çıkarılıyor.

Açıklamayı İçişleri Bakanı Beşir Atalay, düzenlemeyi görüşmeye başlayan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptı. Atalay, "Halka hiçbir şekilde ek mali külfet getirilmeyecek. İşgal vergisi gibi hiçbir husus düzenlemede yer almayacak" dedi. Belediyelerin ve il özel idarelerinin öz gelirlerini artırıcı düzenlemelerin tasarıdan çıkarılmasını talep ettiklerini söyleyen Atalay’ın isteği üzerine düzenleme alt komisyona havale edildi.

Genel bütçe katkısı artacak
Düzenlemenin Bakanlar Kurulu’nda yeniden değerlendirildiğini belirten Atalay, 12-13 maddenin değişmesinin öngörüldüğünü ifade etti. Atalay, yeni düzenlemede yerel yönetimlere genel bütçeden aktarılan kaynağın artırılacağını belirterek, bu artışın da yıllık 4 milyar YTL civarında olacağını, 13 milyar YTL’den 17 milyar YTL’ye çıkarıldığını belirtti.

Küçük belediyeye ödenek
Atalay, yeni düzenlemeyle, nüfusu 10 binin altındaki belediyelerin mali yönden desteklenmesi amacıyla denkleştirme ödeneği getirildiğini ve her yıl 2 eşit taksitte bu belediyelere dağıtılmasının planlandığını söyledi. Genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden mahalli idarelere ayrılan payların dağıtımında, nüfus kriterine ilave olarak gelişmişlik endeksi, illerin yüzölçömü ve performans gibi yeni kriterler de getirildiğine dikkati çeken Atalay, "Daha az gelişmiş il özel idaresi ve belediyelere daha fazla kaynak transferi sağlanacak" dedi. Atalay şunları kaydetti:

"Hükümetimiz tasarının, genel bütçe vergi gelirlerinden mahalli idarelere daha fazla kaynak aktarılmasını öngören maddelerinin öncelikle yasalaştırılmasına karar vermiştir. Çünkü yeni yasalarla mahalli idarelere devredilen yeni görev ve hizmetlerin halkın ihtiyaçlarına, beklentilerine uygun şekilde yürütülmesi açısından, ek kaynak transferi zorunludur. Tasarı bu yasama yılında yasalaşmalı."

Gül, Turizm Teşvik Yasası’nı onayladı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ormanlarda turizme ayrılacak alanını il bazında binde 5 oranıyla sınırlayan Turizmi Teşvik Yasası’nı onayladı. Yasaya göre Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı üzerine durdurulan 53 yatırım, yeni şartlarla kaldığı yerden devam edebilecek.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.