Haberler

Gökçek, 'Özelleştirme parasını vermem' dedi 'Hacizle alırız' yanıtı aldı

Tarih: 15 Mayıs 2008 Kaynak: Sabah Yazan: Okan Müderrisoğlu
Doğalgaz AŞ'yi 1.6 milyar $'a özelleştiren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, BOTAŞ ve Hazine'ye olan borçlarını şimdilik ödemeyi düşünmediğini söyledi.

2009 baharında yenilenecek yerel seçimler, belediye başkanlarını bugünden strese soktu. Yeniden aday olmak ve seçim kazanmak için önemli altyapı projelerini tamamlamaya çalışan başkanlar, tek kuruş kaynağı bile kullanmaya çalışıyor. Bunun en ilginç örneği ise Ankara'da yaşanıyor. Çünkü, Başkent'te doğalgaz özelleştirmesi sonrası "borç ödeme" gerilimi giderek tırmanıyor. Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ'yi 1 milyar 610 milyon dolara özelleştiren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, BOTAŞ ve Hazine'ye olan borçlarını şimdilik ödemeyi düşünmediğini söyledi. Enerji Bakanı Hilmi Güler ise rest çekerek, "Haciz uygulatırım" mesajı gönderdi.

850 Milyon Dolar Borç Var
Başkent Doğal Dağıtım AŞ, Mart 2008'de özelleştirildi. İhaleyi, 1 milyar 610 milyon dolar veren Global Energaz Ortaklığı kazandı. Devir sözleşmesi öncesinde bürokratik onay süreci devam eden ihalenin sonucu en çok BOTAŞ'ı ilgilendiriyor. Başkent Gaz'dan 850 milyon dolar civarında alacağı bulunan BOTAŞ, ihalenin Rekabet Kurulu onay aşamasının tamamlanıp, alacağını tahsil etmeyi istiyor.

Davayı Belediye Kazandı 
Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ, geçen yıl 1.7 milyar metreküp gaz satışı gerçekleştirdi. Ayrıca 1 milyar 250 milyon metreküp gazın da serbest kullanıcı konumundaki Baymina Doğalgaz Santrali'ne satıldığı açıklandı. 3 milyar metreküp doğalgaz tüketimi üzerinden yapılan ihale öncesinde bir ara Büyükşehir Belediyesi ile BOTAŞ karşı karşıya geldi. BOTAŞ yönetimi, doğalgaz santraline, kendi iletim hattından gaz temin edildiğini, bu tüketimin Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ'nin hizmeti gibi düşünülemeyeceğini savundu. Ancak idari yargıdaki davayı belediye kazandı. Böylece şirketin gaz dağıtımı 3 milyar metreküp olarak kesinleşti.

Bakan Güler "Hacizle alırım" mesajı yolladı
Başkan Melih Gökçek, iki ay önceki açıklamasında, özelleştirmeden sağlanacak gelir ile BOTAŞ ve Hazine'ye olan 800-850 milyon dolarlık borçların defaten ödeneceğini, kalan para ile metronun 43 km'lik bölümünün tamamlanacağını, para artarsa su ve ulaştırma yatırımları için kullanılacağını söyledi. Ancak bugün, Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ ile BOTAŞ karşı karşıya geldi. Gökçek, SABAH'ın sorusu üzerine, "Hele özelleştirme geliri kasamıza girsin bir bakarız. Borcu öder miyiz, ödemez miyiz bu aşamada bir şey söyleyemem. Bakalım zaman ne gösterecek" dedi. Enerji Bakanı Hilmi Güler'in ise "borç tasfiyesini" Gökçek'le görüştüğü, ödeme konusunda kesin taahhüt alamaması üzerine, "Haciz uygulatırım" dediği öğrenildi.

Azeri gazı için imza bu ay sonu
Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanı Natıg Aliyev, Azeri doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması ile ilgili hukuki zeminin oluşturulması çalışmalarının sürdüğünü belirterek, ''Konuyla ilgili anlaşma, Azerbaycan, Türkiye, Yunanistan ve İtalya Enerji bakanlıkları arasında, mayıs ayı sonunda imzalanacak'' dedi. Aliyev, AB'nin enerji çeşitliliğinin sağlanması çerçevesinde doğalgaz boru hatlarının işletimi konusunda ilgili devletler arasında "Koordinasyon Kurulu'' oluşturulmasının ele alındığını belirtti.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.