Haberler

DTP’den Hasankeyf için araştırma önergesi

Tarih: 15 Mayıs 2008 Kaynak: Radikal
DTP, Ilısu barajının tamamlanmasının ardından tarihi Hasankeyf’in zarar göreceği gerekçesiyle Meclis Araştırması açılmasını istedi.

DTP, Ilısu barajının tamamlanmasının ardından tarihi Hasankeyf’in zarar göreceği gerekçesiyle Meclis Araştırması açılmasını istedi. DTP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, “Hasankeyf’in korunması, bir tarih ve kültür mirası olarak gelecek nesillere taşınması başta siyasi iktidar olmak üzere bu ülkede yaşayan herkesin ilgi ve duyarlılık göstermesi gereken bir konudur" dedi.

DTP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Ilısu Barajı ve Hasankeyf hakkında Meclis Başkanlığı’na sunulan Meclis Araştırma Önergesi hakkında bilgi verdi. Tarihi Hasankeyf’in insanlığın ortak kültür mirası olduğunu, korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasının tarihsel bir sorumluluk olduğunu belirten Ata, “Ilısu Baraj gölü Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak illerini kapsayacak, başta Hasankeyf olmak üzere, yüzlerce sit alanını sular altında bırakacaktır. 55 bin kadar insanımızın yerinden göç ettirilip yoksullaştırılmasına, kentlerde ekonomik, sosyal ve psikolojik sorunlar yaşanmasına yol açacaktır" dedi.

'Başbakan Hasankeyf’i boğdurmam demişti'
Ata, Başbakan Erdoğan’ın 2002 seçimlerinde ve seçimden sonra Batman’da yaptığı açıklamalarda ‘Hasankeyf’i sulara boğdurmayacağı’nı söylediğini ve Hasankeyf halkına ‘yaklaşık 40 medeniyetin geçtiği antik kenti, Ilısu Barajı’na feda etmeyiz. Dünya medeniyetlerine beşiklik eden Hasankeyf’i dünya turizmine açmaya kararlıyız" sözü verdiğini hatırlattı.

Erdoğan’ın verdiği bu söze rağmen temsili de olsa Ilısu Barajı’nın temelini attığını kaydeden Ata, Ilısu Barajı yerine farklı alternatiflerin üretilebileceğini söyledi. Ata, Ilısu Barajı yerine aynı mıntıkada üç ayrı baraj inşa edilerek aynı sonuca ulaşılabilir. Batman’daki rafineri stoklarında bulunan fuel-oille çalışacak enerji santrali kurulabilir. Ülkemizde üretilen enerjinin büyük bölümü şebekelerde ve kaçak elektrik üretiminde kaybolmaktadır. Bunun önlenmesiyle Ilısu Barajından elde edilecek enerjinin iki misli kadar tasarruf sağlanabilir." diye konuştu.

Hasankeyf’in başka bir yere taşınabilecek tarihi dokuya sahip olmadığını söyleyen Ata, “Hasankeyf’in korunması, bir tarih ve kültür mirası olarak gelecek nesillere taşınması başta siyasi iktidar olmak üzere bu ülkede yaşayan herkesin ilgi ve duyarlılık göstermesi gereken bir konudur. Enerjinin daima alternatifleri vardır ve sürekli değişmektedir. Ancak tarihi değerlerin alternatifi olmadığı gibi geri dönüşü de yoktur." dedi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.