Haberler

Gaziantep kültür başkenti olma yolunda

Tarih: 15 Mayıs 2008 Kaynak: Referans Yazan: Ahmet Kaya
Çok değil, 10-15 yıl öncesinin baklava, fıstık, lahmacunla anılan kenti Gaziantep, 100 bini aşkın kişiye istihdam olanağı sağlayan bir sanayi kenti uvnanına şimdi yeni bir unvan daha kazandırma mücadelesi veriyor.

Anadolu kentlerinin birçok konuda kendisine örnek aldığı, özkaynaklarıyla küllerinden varolan Gaziantep nüfusuna kayıtlı olan ve "Ben Gaziantepliyim" diyenlerin gururlarını okşayacak yeni bir unvan daha kazanma yolunda adım adım ilerliyor marka kent. Gaziantep artık bir kültür başkenti olma yolunda. Bu yolda özellikle belediyeler önemli yatırım ve girişimlere imza atıyor. Büyükşehir Belediyesi'nin geçen günlerde temelini attığı cumhuriyet tarihinin en büyük arkeoloji ve mozaik müzesi bu yeni unvanı kazanmada önemli bir paya sahip olacak gibi. Yaklaşık 40 milyon YTL'ye mal olacak bu müzede Zeugma'dan çıkan ve depolarda bekleyen metrekarelerce rengârenk mozaik insanların beğenisine sunulacak.

Turizm ve kültür de şart
Aslında, Gaziantep'e "turizm kenti" unvanını kazandıracak altyapı fazlasıyla var bu kentin dokusunda ama neden bilinmez yıllarca görmemezlikten gelinmiş, görülmemiş bu gıpta ile seyredilen zenginlik. Büyükşehir Belediyesi'nin tamamına yakını Avrupa Birliği (AB) fonu destekli Gaziantep Kalesi etrafındaki restorasyonları buraya güzel bir görünüm kazandırdı. Aslında, Gaziantepli sanayici bu kente çok şey yapmış, kazandırmış ama kentlerin zirvede kalabilmesi için yalnız sanayi yeterli mi? Hayır. Bunu başka güzel meziyetlerle taçlandırmak da gerekli. Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey'in deyişiyle eğer turizm ve kültür, sanayiyi desteklemezse sanayinin de gideceği yerin belli bir noktada kalması kaçınılmaz.

Gaziantep'in kültür başkenti olmasında önemli adımlardan birisini atan bir başka kuruluş ise Şahinbey Belediyesi. Başkan Ömer Can'ın yaptırdığı Gaziantep Savaş Müzesi de Türkiye'de bir ilk olma özelliğini taşıyor. Gaziantep'in tanıtımı için önemli girişimlere imza atan Şahinbey Belediye Başkanı Ömer Can, tarihin önemine işaret ederken "Vatan, mağazada satılan bir mal değil ki vitrinlerde paketlenerek piyasaya arz edilsin. Vatan canla ve malla binlerce yıl emek verilerek yaşanan topraklardır. Ecdadımızın ödediği büyük bedeli, bizler gelecek nesillere aktarmak zorundayız. Geçmişte yaşanan acıları, gelecek nesillere aktarmadığımız müddetçe geleceğimiz çok iyi olmaz" diyor.

Kentte artık huzur da var
Ömer Can da Gaziantep'in, kebap, baklava ve lahmacunla anılmasından rahatsızlığını dile getirenlerden. Can'ın satın alıp restore ettiği "Antep Evi", Gaziantep tarihinin hizmetinde olacak. Kurtuluş Camii'nin restorasyonu ve çevre düzenlemesi, Gümrak Hanı'nın restorasyonu, Bostancı Mektebi ve Ermeni Mektebi'nin restore edilerek kültür ve turizmin hizmetine sunulması Şahinbey Belediyesi'nin Gaziantep'te tohumları atılan kültür başkentliği için önemli atılımlar. Büyükşehir ve Şahinbey Belediyesi'nin bu alkışlık girişimlerine ek olarak Şehitkamil Belediyesi'nin Dülük Antik Kenti'nin dünya turizmine kazandırılması yolundaki çabalarını da unutmamak lazım.

Gaziantep'te sanayiye alternatif bir cazibe bulmak zorunluluğundan hareket eden kent yöneticileri, Gazikent'i bir turizm ve kültür merkezi yapma yolunda son derece kararlı. Bu yolda önemli adımlar da atılmış. 5-6 bin yıllık bir geçmişi, dünyanın en eski medeniyetlerine ev sahipliği yapan Gaziantep'te huzur da giderek artıyor.

Büyük kentlerin ortak sorunu sokak çocukları artık eskisi kadar korkulu rüya değil Gaziantep'te. Antep Kalesi'nin mazgallarından artık tinerciler çıkmıyor. Turistler için son derece güvenli bir ortam bulunan tarihi değerleriyle Gaziantep kültür başkenti olmayı çoktan hak etti bile.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.