Haberler

Topbaş, UNESCO'nun raporundan umutlu

Tarih: 15 Mayıs 2008 Kaynak: CNN Türk
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, UNESCO heyetinin İstanbul raporunun olumlu çıkacağını düşündüğünü söyledi. Topbaş, Four Seasons'ın Bizans sarayı üzerindeki inşaatı ile Sulukule'deki durumu da değerlendirdi.

AA'nın sorularını yanıtlayan Topbaş, Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültür Mirası heyetinin İstanbul'daki incelemelerine ilişkin, "Bu bir süreç, devam ediyor. Bir rapor hazırlayacaklar. Rapor sonra karara dönüşecek. Buradan olumsuz bir sonuç çıkacağını düşünmüyorum. Şu anda benim gördüğüm, rapor olumlu çıkacak. Kendilerinin de ifadesi o" dedi.

Bunun sadece bir denetim olarak düşünülmesi gerektiğini söyleyen Topbaş, "Yardımcı olmak adına adımlar atılıyor" diye konuştu.

Kadir Topbaş, UNESCO heyetinin üç imparatorluğun yönetim merkezi olan tarihi yarımada, Galata-Pera bölgesi ve Haliç havzasında incelemelerde bulunduğunu ve özellikle Süleymaniye çevresi ile tarihi yarımadanın siluetine yönelik hassasiyetlerini dile getirdiğini belirtti.

Topbaş, incelemelerin ardından heyet başkanı Francesco Bandarin'in kendisine, "Size güveniyoruz. Şu andaki yapmış olduğunuz çalışma gayet güzel. Çok ciddi ilerleme kaydetmişsiniz. Gelecek adına endişemiz yok. Paralel çalışacağız" dediğini aktardı.

Four Seasons Otel'in çalışması
Kadir Topbaş, Sultanahmet'te Four Seasons Otel'in Bizans sarayı kalıntıları üzerinde yükselen ve yargı kararıyla yürütmesi durdurulan ek bina inşaatını da değerlendirdi.

UNESCO Heyeti Başkanı Bandarin'in basın toplantısında Four Seasons ile ilgili "ortada bir vahamet görmediğini" ifade ettiğini söyleyen Topbaş, "Bir gazetemizde bu pehlivan tefrikasına dönmüş idi. Kıyamet kopartıldı. Öyle bir vahamet görmediler. Ben de böyle bir vahamet görmedim" dedi.

"Kaldı ki, Büyükşehir Belediyesi'yle ilgisi yok" diyen Topbaş, Karar noktasında, icra noktada olmamasına rağmen bizi bile içine çekmeye çalıştılar. Dünyada örnekleri var. Bu alanların nasıl kullanıldığına ilişkin. O tarzda bir çalışma yapılıyor. Oradaki müsaadeler o boyutlarda. Tabii ki hassasiyet gösterilmesi gerekiyor" dedi.

Galaport projesinde de bir önceki UNESCO heyetine projeyi sorduğunda, bilmediklerini, sadece bahsedildiğini ifade ettiklerini anlatan Topbaş, orada da mevcut yapıların sadece cephelerinin giydirileceğini, farklı bir yapı yapılmayacağını, ancak kamuoyunun farklı oluşturulduğunu söyledi.

"Metro köprüsü Süleymaniye'yi etkilemeyecek"
Topbaş, metro için Haliç üzerinde yapılacak köprü projesinde de bir değişiklik olmadığını, sadece tasarıma ilişkin tatbikat projeleri yapılırken, taşıyıcı ayakların kalın kaçarak hantallaşmaması için bu kesitlere dikkat edildiğini söyledi.

Topbaş, "Orada binaları, gövdeyi, Süleymaniye Camisi'ni basacak, etkileyecek bir köprü olmasın istiyoruz. Sinan'a karşı saygısızlık yapamayız" dedi.

Sulukule'de durum
Kadir Topbaş, Sulukule olarak bilinen ve yenileme alanı olarak ilan edilen Hatice ve Neslişah Sultan mahallelerinde yapılacak çalışmaları bilmeden eleştiri yapılmasını da doğru bulmadığını söyledi.

Orada yaşayan 1016 ailenin, bir odada iki aile, tuvaleti, banyosu, hatta mutfağı olmayan çok kötü şartlarda yaşadıklarını, bölgenin bir sur bandı olduğunu kaydeden Topbaş, "Sur bandında, bu tarihi çevrede siz bu kadar aileyi alacak kadar büyük yapılar yapamazsınız. Katlı binalar yapamıyorsunuz. Yapabileceğiniz şey koruma amaçlı imar planında öngörülen boyutta. Bu da 2-3 kat. Bunu yaptığınız zaman da oradaki barınabilecek aile sayısı 600-700'lere düşüyor. Aradaki farkı bir yerde konuşlandırmanız lazım" dedi.

Heyetin de bu çalışmayı doğru bulduğunu söyleyen Topbaş, "Başka yöntem yok ki. Öneri ne. Bunu tenkit edenler neyi öneriyorlar. Desinler ki şöyle bir yöntem... Orada yaşayan insanlar kendi kültürünü devam ettirecek.Yine darbukasını çalacaksa çalsın. Kemanını çalacaksa çalsın" diye konuştu.

"Rahatladık..."
Topbaş, UNESCO heyeti gelmeden önce üzerlerinde çok ciddi bir baskı kurmaya çalışıldığını ve yanlış bilgilendirmeler, manipülasyonlar sonucunda kendisinde de endişe oluştuğunu ifade etti.

Kadir Topbaş, "Ben şuna bakıyordum. Bilimsel bir kuruluş, bilimsel bakarsa bunlar zaten problem değil. Tabii bilimsel bakıldığı için sorun çıkmadı. Yanionların beklediği sonuç çıkmadı. Ve rahatladık tabii ki. Bu baskının, bilime ve gerçek bilim adamlarına fazla tesir etmediğini gördüm. Bundan da çok memnunum. Sonuç olarak bir stres vardı. O stresin verdiği bir sıkıntı, çalışan arkadaşlarımızın özellikle ne kadar strese girdiklerini biliyorum. Kalktı üzerlerinden..." diye konuştu.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.