Haberler

'Yıkmayın, heyelanı önleyin'

Tarih: 15 Mayıs 2008 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Ertan Gürcaner
Evleri kamulaştırılan, Uzundere'de inşa edilen konutlara taşınmaları öngörülen vatandaşlar, yaptıkları basın açıklamasında, borçlanmak istemediklerini ifade ettiler.

Heyelan bölgesi olduğu gerekçesiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi'nce evleri kamulaştırılıp Uzundere'de TOKİ tarafından inşa edilen konutlara taşınmaları öngörülen Kadifekale'de oturan bir grup vatandaş, dün öğle saatlerinde Konak'ta basın açıklaması yaptı. Grup adına açıklamayı okuyan Mardin Kutlubey Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Korkut, Kadifekale'deki ev ve işyerlerini kamulaştırmak yerine, heyelanı önlemeye yönelik çözümler üretilmesini gerektiğini vurguladı. Açıklamada, vatandaşların borçlandırılmadan ev sahibi yapılmasının istendiği dile getirildi.

Bölgede kiracı olarak oturan vatandaşların 1 veya 2 yıllık kira bedellerinin belediye tarafından karşılanmasını istenirken, yıkılacak işyerlerinin doğacak zararlarının, oluşturulacak bir komisyon tarafından tespit edilip giderilmesi talep edildi.

Biz Leke Değiliz
Büyükşehir'in, heyelan riski olduğu gerekçesiyle İmariye, Kosova, 19 Mayıs, Vezirağa, 1. Kadriye ve Hasan Özdemir mahallelerindeki ev ve işyerlerini kamulaştırıp yıkma kararı aldığını belirten Ali Korkut, "Belediyeye ve hükümete çözüm önerileri sunduk, ancak sonuç alamadık" dedi ve şu görüşlere yer verdi:

"Büyükşehir, çözüm üretmek yerine ev ve işyerlerini yıkmak için hak sahiplerine karşı dava açtı. Evlerimizi, işyerlerimizi ve orada yaşayan bizleri; kentsel dokuyu bozan bir leke olarak niteleyen yaklaşım, çözüm üretmekten uzak bir yaklaşımdır. Belediye, bizi borçlandırıyor. Orada oturanların çoğu dar gelirli. Evler ve işyerleri, 3, 5, 10, 15 ve 20 bin YTL gibi çok düşük değerlerle kamulaştırıldı. Yeni evlerin fiyatları ise 38, 40, 42 ve 65 bin YTL'yi buluyor. Borçlandırılarak mağdur ediliyoruz. Ekonomik olarak biteriz. Oysa Kadifekale'de yeniden ve kapsamlı bir zemin etüdü çalışması yapılmalı, heyelanı önleme yoluna gidilmeli."

Grup, basın açıklamasından sonra sessizce dağıldı.

Kadifekale'de kamulaştırılıp yıkılacak 2 bin 508 ev bulunduğu, 1100'ün üzerinde hak sahibinin Uzundere'den konut almayı kabul ettiği, 600'ünün de belediye ile anlaşarak ev yerine kamulaştırma bedelini aldığı öğrenildi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.