Haberler

Koza Han her şeye rağmen görevini yaptı!

Tarih: 15 Mayıs 2008 Kaynak: Olay Yazan: Devrimde Gürler
Haftalar öncesinde konuşmaya başladık, dünü tam bir kâbus şeklinde geçirdik, en azından eşi bulunmaz bir reklam oldu dünyaya tesellisinin ardına sığınıp bugüne gelebildik. Herkes Kraliçe onuruna Koza Han'da verilen yemeği merak ediyor ve hatta konuşuyor belki ama beni asıl ilgilendiren, Kraliçe'nin ziyareti öncesinde apar topar bir şeye benzetilmeye çalışılan Koza Han'ın gerçek sorunları.

Zira; Her ne kadar kenarına köşesine kuş kondurulmuş hale getirildiyse de iki günlüğüne, O tarihi yapının temel meseleleri hâlâ çözüm bekliyor. Hani aslına bakarsanız doğumgünü süslemelerini andıran bütün o göz boyamaların altında hâlâ umutsuzluk içinde bekleyen bir yapı var.

Bundan tam iki yıl önce hepimizi şaşırtacak gelişmeler olmuş, bürokrasi akıl almaz bir hızla işlemiş, 600 küsur yıllık yapının korunması için, hatta o yapıya zaman içinde zarar verenlerin cezalandırılması için, inanılmaz bir seferberlik başlatılmıştı.

Hele o gelişmelerden biri vardı ki, iş artık resmiye düşmüş, dolayısıyla zaman içinde üstü kapatılabilir olmaktan çıkarılmıştı. Tarih Mart 2006... Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, Taç Kapı'yı kapatan tartışmalı bina için son sözünü söylüyor; Yıkılacak! Derken, bürokrasi olanca hızıyla işliyor ve...

İmar ve Bayındırlık Komisyonu'nun bina ve çevresindeki öteki binacıklarla ilgili plan değişikliği raporu kısa sürede hazırlanıp bitiriliyor. Sonra rapor onay için Büyükşehir Belediyesi'nin 2 Mart 2006 tarihli meclis oturumuna getiriliyor.

Komisyon raporunda; !Reyhan-Kayhan Hanlar Bölgesi Koruma amaçlı imar planı kapsamında 7 No!lu özel proje alanıyla ilgili birinci etap çalışmalarının tamamlanıp 2. etap çalışmalarına başlandığı görülmüştür. 2. etap çalışmaları kapsamında Koza Han Taç Kapı etrafının açılarak hanlarla sınır sağlanması amacıyla 7 No'lu özel proje sınırlarının değiştirilmesini, ilgili ada pafta ve parsellerde bulunan binaların tamamının kamulaştırılması ile 7 nolu proje uygulama alanında yer alan Ticaret Borsası'nın, kot farkından dolayı çıkacak görünümün düzenlenmesi amacıyla yüksekliği güneyde yer alan Uzun Çarşı dükkânlarının yüksekliğini geçemez ve Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu`nca aynen uygun bulunması halinde uygulamaya geçilir şeklindeki plan notlarıyla birlikte hazırlanan plan değişikliğinin uygun olduğuna karar verilmiştir' deniliyor.

Bu teknik anlatımın yanisi şuydu; Taç Kapı karşısında inşaatı devam eden bina ile Cumhuriyet Caddesi'ne doğru devam eden 7 dükkân kamulaştıralarak yıkılacak. Böylece dükkânların hemen arkasında saklı kalan Katırcı Han'a ait tarihi duvar ortaya çıkarılacak.

Yetinilmeyecek binaların yıkımı sonrası ortaya çıkan alan meydan olarak Geyve Han bitişiğindeki Su Oyunları Parkı'na yine meydan olarak dahil edilecek. Ve o rapor daha o tarihte Büyükşehir Meclisi tarafından da onaylandı. İşin sonraki tüm aşamaları da aynı hızla gerçekleşti.

Anıtlar Kurulu onayı verdi, Encümen kamulaştırma ve yıkım planlamasını yaptı. Ne ki her şey taaa oralarda yani bundan iki yıl öncesinde kalakaldı. Ve işte o Koza Han dün tarihi bir gündeki sorumluluğunu yerine getirip, üzerine sonradan kondurulan imitasyon kenar süslemelerine rağmen bütün ihtişamıyla dillere destan ev sahipliğini yaptı.

Bu arada yine bölgeyle ilgili bir başka gelişmeden de hemen kısacık bir not aktaralım. Hatırlarsanız o bölgede tarihi dokuya zarar verdikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan kişiler vardı. İşte o davalar hâlâ devam etmekte. Sonuçlananlarda ise mahkemenin kararı ile yapıda gerçekleştirilen deformasyonların orijinaline uygun olarak restorasyonu için adımlar atılmakta.

Geçenlerde bir dükkânda bu çalışmaların başlatıldığından söz etmiştim. Şimdi üzülerek söylemek gerekir ki, Kraliçe hazırlığı nedeniyle yapılan hummalı kenar süsü çalışmaları yüzünden o çalışmalar da durduruldu.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.