Haberler

Melih Gökçek bu kez de Atakule önüne 'göz dikti'

Tarih: 16 Mayıs 2008 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Zeynep Şahin
Melih Gökçek yönetimindeki Ankara Anakent Belediyesi, çok tartışılacak bir adım daha atarak Atakule'nin önündeki alana köprülü kavşak yapmaya hazırlanıyor. Çankaya Belediyesi ise konuyu yakından takip ederken, inşaatı yargıya taşımak için ihaleye çıkılmasını bekliyor. Bölge esnafı da hem kızgın hem tedirgin, "Kuğulu'yu, Cinnah'ı bitirdi, işyerleri iflas etti, her gün kazalar yaşanıyor... Şimdi sırada burası var; bizi bitirecek" diyor.

TCDD Ankara Garı'nın önüne köprülü kavşak yapılmasına tepkiler sürerken, Kolej'e yapılmak istenen köprülü kavşak yargı kararıyla durdurulabilmişken, Gökçek yönetimi çok tartışılacak yeni bir köprülü kavşak için kolları sıvadı. Bu kez Ankara trafiğinin kilit noktalarından bir diğerine, Atakule önündeki alana köprülü kavşak yapılması için harekete geçildi. Ancak bu hareketlilik, tepkileri ve eleştirileri de beraberinde getiriyor. Cinnah Caddesi'nden Atakule önüne çıkan bir araç, sağ taraftan Ayrancı ve Dikmen, sol taraftan ise Gaziosmanpaşa, Esat ve Kızılay yönlerine gidebiliyor. Doğruca devam ettiği takdirde ise Turan Güneş Bulvarı'na ulaşıyor. Yani meydan, başkentli sürücülerin sıklıkla kullandığı önemli güzergahlar arasında. Diğer yandan, başta Atakule olmak üzere bölge bir yaşam ve kültür merkezi. Atakule'deki çok sayıda dükkanda alışveriş yapan, yeme - içme mekanlarından yararlanan, sinemasını ve resim galerisini kullanan başkentliler için, inşaatın başlamasıyla buradan yararlanmak "eziyet" haline gelecek. Kuğulu'ya köprülü kavşak inşaatında Akün Sahnesi'ne, Kuğulu Park'a ve bulvar üzerindeki dükkanlara ulaşmak, buradan yararlanmak ne kadar zorlaştıysa, aynı durum Atakule çevresinde de görülecek. Bir diğer açıdan ise bölgede birçok yeme - içme mekanı, yanı sıra eczaneden fotoğrafçıya, ulaşım firmalarından kuruyemişçilere kadar çok sayıda alanda faaliyet gösteren esnaf bulunuyor. Köprülü kavşak inşaatının başlaması, başkentlilerin buradan yararlanmasını zorlaştıracak, dolayısıyla esnaf iş yapamaz duruma gelecek. Yanı sıra çevrede çok sayıda işyeri bulunuyor, Atakule önündeki göbeğin açıldığı sokaklardaki binalardan ise yurttaşlar konut olarak yararlanıyor. Yani gününün büyük bölümünü Atakule çevresinde geçiren başkentliler için de yaz mevisimi çekilmez hale gelecek.

İhale 'şimdilik' ertelendi
Atakule Köprülü Kavşağı, Anakent Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı'nın ihalesiyle yüklenici bir firmaya yaptırılacak. İhaleye, 13 Mayıs Salı günü çıkılması öngörülmüş, duyuru da buna göre yapılmıştı. Ancak ihale ertelendi. Fen İşleri Daire Başkanlığı'ndan alınan bilgiye göre, ihale şartnamesinde teknik bazı değişiklikler yapılacağı için salı günü yapılacak ihale iptal edildi. Gerekli değişiklikler yapıldıktan sonra ise yeniden ihaleye çıkılacak.

Esnaf tepkili: Kapıyı kapatıp gideriz
Çam Kuruyemiş / Yemini Çam
Melih Gökçek'ten de alt, üstgeçitlerinden de memnun değiliz. Her yere yapıyor ama bu geçitler çözüm değil sıkıntı getiriyor. Buraya yapacağı da trafiği çözmeyecek; bir yerden akışı sağlamaya çalışırken, diğer yerleri tıkıyor. Zaten Ankara'da meydan bırakmadı... Burada da inşaat başlayınca her yer iyice daralacak, kaldırım kalmayacak. Cinnah'ta yaptığı düzenlemeyle orada sürekli kazalar yaşanıyor. Şimdi aynısını burada göreceğiz. Buraya köprülü kavşak yapılmasını istemiyoruz.

Royal Color
Bu alana köprülü kavşak yapılmasına karşıyız. Bizim de diğer tüm esnafın da işi çok büyük oranda etkilenecek. Bu proje esnafı öldürmek demek; buna hakkı yok! Önce Cinnah'ı bitirdi, Kuğulu ile Tunalı'yı öldürdü sıra buraya geldi. Burayı da bitirdikten sonra Turan Güneş'e geçer heralde... Esnaf zaten krizde, daha büyük krize yol açmasın. Cinnah Caddesi'nde 10 - 15 esnafın trafik düzenlemesinden sonra bittiğini biliyoruz. Burada bir kaldırım yenileme çalışması yaptı, esnaf oldukça olumsuz etkilendi. Şimdi bir köprülü kavşak inşaatı yapıldığını düşünün... Civarda çok iflas olur.

Besi Çiftliği / Zehra Pelit
Atakule önüne köprülü kavşak yapılırsa esnaf biter, kapıyı kapatıp gideriz... 30 senedir buranın esnafıyız ama bizi resmen yerimizden ediyor. Burası Ankara'nın simge yerlerinden biri. Köprülü kavşak ile Kuğulu'yu bitirdiği gibi burayı da bitirir. Buralardan alışveriş yapanların çoğu arabalı müşteri. Arabasını çekecek yeri olmazsa, kimse gelmez, bizim işimiz biter! Sadece esnaf değil Atakule de biter... Bizim 15 çalışanımız var; aileleriyle birlikte kaç kişi buradan ekmek yiyor... İşyerleri iflas edip kapanırsa çalışanlar ne yapacak? Diğer taraftan bu alanın çevre düzenlemesi yeni yapıldı; çiçekler dikildi, kaldırımlar değiştirildi. Kazma vurulacak bir yere bu masraf niye yapıldı? Neden paralar çöpe gidiyor?

Medical Market / Aylin İbrişim
Esnafınn durumu zaten hiç hoş değil. Böyle bir inşaat başlarsa bundan oldukça olumsuz etkileneceğiz. Diğer esnaf arkadaşlarımızın taşıdığı kaygıları biz de taşıyoruz. Trafik sorununu çözmek için buraya köprülü kavşak yapılmasının çözüm olduğuna da inanmıyoruz.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.