Haberler

Belediye Meclisi, Güler ve Topbaş'ı mahkemeye düşüren okula yer belirledi

Tarih: 16 Mayıs 2008 Kaynak: Zaman Yazan: Yasin Kılıç
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Vali Muammer Güler ile Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın yargılanmalarına izin verilmesine sebep olan Ataköy'deki okula, aynı yerde başka bir parseli tahsis etti.

Bakırköy ilçesi Ataköy Mahallesi sınırları içerisinde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın mülkiyetinde bulunan 7 bin 500 metrekarelik arazi, yapılan plan tadilatı ile ortaöğretim tesis alanı kullanımında iken konut alanına dönüştürülmüştü. Danıştay 1. Dairesi, arazinin okul alanından konut alanına çevrilmesini yönetmeliğe aykırı bulmuş ve İstanbul Valisi, Büyükşehir ve İlçe Belediye Başkanı ile dönemin Başkan Vekili İdris Güllüce'nin yargılanmalarına izin vermişti. İçişleri Bakanlığı, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın yargılama için istediği izni vermemişti. Danıştay, bakanlığın kararına yapılan itirazı yerinde gördü ve hukuka aykırı tadilata izin verildiği için Vali Güler ve Belediye Başkanı Topbaş'ın da aralarında bulunduğu sorumluların yargılanmalarını istedi. Karar etkisini yıldırım hızıyla gösterdi ve Büyükşehir Belediye Meclisi, önceki gün yaptığı oturumda mülkiyeti TOKİ'de bulunan Ataköy'deki 8 bin 251 metrekare yüzölçümlü 564 ada 129 parseli Ortaöğretim Tesisleri Alanı'na alınmasını kararlaştırdı. CHP'li üyelerin ret oyuna karşılık oybirliği ile kabul edilen plan tadilatı ile Vali ve Topbaş'ın yargılanmalarına sebep olan okul arazisinin yeni yeri belirlenmiş oldu. Ataköy 5. Kısım'da bulunan okul arazisi 2005 yılında, mülkiyet sahibi TOKİ'nin başvurusu üzerine Büyükşehir Belediyesi tarafından konut alanına alınmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, yönetmeliklere aykırı plan değişikliği yapıldığı iddiaları üzerine Kadir Topbaş, o dönemdeki Başkan Vekili İdris Güllüce ve Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen hakkında soruşturma izni istemişti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya da İstanbul Valisi Muammer Güler hakkında da soruşturma yapılmasını istemişti. Ancak, İçişleri Bakanlığı soruşturma iznini vermemesi üzerine Yalçınkaya, Danıştay'a başvurarak İçişleri Bakanlığı'nın kararına itiraz etmişti. Danıştay 1. Daire, sorumluların yargılanmasına oyçokluğu ile karar verdi.

Kararda, İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu'nun farklı bir okul alanı belirlenmeden plan değişikliğine gidilemeyeceğini bildirerek valilikten planın iptali için dava açmasını istediği, valiliğin bunun üzerine açtığı davada eksik evrakı 30 gün içinde tamamlamadığı belirtildi. Vali Güler, valilerin davalarında ilk derece mahkemesi olan Yargıtay'da yargılanacak. Belediye başkanları hakkındaki yargılama ise İstanbul'da yapılacak.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.