Haberler

Ağaç minareyi geçemez gemi Sultanahmet’i ezer

Tarih: 16 Mayıs 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Yurtsan Atakan
İstanbul Dünya Mirası Listesi’nden çıkarılıp, Tehlikede Olan Dünya Mirası Listesi’ne alınma riskiyle karşı karşıya.

Galataport projesi, İstanbul’un simgesi olan tarihi silüetini bozmaya yönelik en büyük tehditlerden biri. Galataport projesi gerçek olursa Dünya Mirası Listesi’ni unutalım.

Geçenlerde, Çırağan Palas Kempinski Oteli’ndeydim. Architon Dünya Offshore Şampiyonası’nın ikinci ayağı olan Çırağan Kempinski Grand Prix’sinin "start"ını beklerken, otel bahçesindeki Gazebo restoranında öğle yemeği yiyorduk.

Gazebo’nun muhteşem bir manzarası var. İstanbul Boğazı’nın girişini, Üsküdar ve eski İstanbul’un silüetiyle birlikte tam karşıdan görüyor. İstanbul’un güney yarısının neredeyse tamamı kadraja giriyor. Yemeğin yarısına doğru, ufuktan bir yolcu gemisi de girmeye başladı görüntüye. İstanbul’a yaklaştıkça görüntüde kapladığı yer büyümeye başladı. Limana girerken öyle görkemli bir hál almıştı ki, İstanbul’un silüetini ezdi geçti. Koca İstanbul’un yarısı, alt tarafı bir yolcu gemisinin görkemli gövdesine teslim oldu.

Dünya gelişiyor, teknoloji ilerliyor. Modern şehir yaşamı tarihi dokuyla ister istemez karşı karşıya geliyor. Bu gelişmelerden kaçmak mümkün değil.

Gökdelenler, dev transatlantikler, gitgide büyüyen havalimanları modern şehir yaşantımızdan çıkaramayacağımız öğeler. Önemli olan bunları doğru bir şehir planlamacılığıyla, birbirleriyle çatışmayacak şekilde konumlamak.

Gökdelenler de olacak. Hatta İstanbul modern dünyadaki görkemini, dünya kültürüne miras kalmış tarihi görkeminin seviyesine çıkarmak için gökdelenlere muhtaç.

İstanbul’un acilen modern bir turistik limana da ihtiyacı var. Ancak bu ihtiyacı karşılayacak proje kesinlikle Galataport değil.

Galataport projesi gerçek olursa limana bağlandığında İstanbul’un tarihi silüetini ezip geçen bu tür gemilerin sayısı hızla artacak. Turistik liman projesi İstanbul dışına, Boğaziçi’nden uzak bir bölgeye çıkarılmalı. Dev gemilerin Boğaz’dan geçişine de sadece geceleri izin verilmeli. Zaten bu gemiler turistik bazı nedenlerden dolayı limanlara genellikle sabaha karşı veya gece yarısı giriş-çıkış yapmayı tercih ediyorlar.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.