Haberler

‘Four Seasons’a onay vermedik’

Tarih: 16 Mayıs 2008 Kaynak: Milliyet
UNESCO’nun Four Seasons Oteli’nin Bizans kalıntıları üzerine yaptırdığı inşaatı “onayladığı”na ilişkin yorumların doğru olmadığı ortaya çıktı.

Geçtiğimiz hafta İstanbul’da incelemelerde bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirasını Koruma Merkezi heyetinin Sultanahmet’teki Four Seasons Oteli’nin Bizans kalıntıları üzerine yaptırdığı ek bina inşaatını “onayladığı”na ilişkin yapılan yorumların gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı.

Merkez Başkanı Francesco Bandarin, yaptığı yazılı açıklamada, “Bazı gazetelerin yazdığının aksine UNESCO bu projeyi onaylamamıştır” dedi.

Gazeteler yanlış yazdı
Sulukule Platformu’nun verdiği bilgiye göre Bandarin, elektronik posta yoluyla yaptığı yazılı açıklamasını Kültür Bakanlığı, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Fatih Belediyesi ile diğer UNESCO temsilcilerine gönderdi.

Bandarin açıklamasında, Sultanahmet’teki Four Seasons Oteli’nin yeni inşaatıyla ilgili olarak, UNESCO’nun, yeni bina inşaatının, böyle önemli bir arkeolojik bölge için en iyi çözüm olmadığını düşündüğünü belirttiğini vurguladı. Bandarin, şöyle dedi:

“Ancak, binanın tamamlandığı gerçeğini kabullenmemiz gerekiyor. Bence, yüksekliğinin kısıtlı olması nedeniyle bina, kentin siluetinde büyük bir etki yaratmıyor. Yine de ‘miras kalan değerlere tam saygı gösterilmesini sağlayan, aynı zamanda da otelin ekonomik açıdan varlığını sürdürmesini garanti edecek farklı bir çözümün bulunabilirdi ve bulunması gerekirdi’ diye düşünüyorum. Dolayısıyla, bazı gazetelerin yazdığının aksine UNESCO bu projeyi de onaylamamıştır. Bu meseleyle ilgili olarak, bölgenin yakında halka açılacak olmasını takdir ettiğimi belirtmiştim.”

Bu haliyle olmaz!
Sulukule projesi hakkındaki tartışmayla ilgili olarak ise, “Koruma gereksinimiyle sosyal ihtiyaçlar arasında bir denge kurulması gerektiğini açıkça ifade etmiştim” diyen Bandarin, görüşlerini şöyle dile getirdi:

“UNESCO, bir kentin yalnızca anıtlar ve binalardan ibaret olduğunu düşünmüyor, koruma sürecinde toplulukların temel rol oynadığını ve onların hayatını iyileştirmenin kentsel korumanın temel amaçlarından biri olduğunu da göz önünde bulunduruyor.

Dolayısıyla, bazı gazetelerin yaptığı gibi, UNESCO’nun, projeyi bugünkü haliyle onayladığını söylemek doğru değildir. Biz, projenin fiilen dengeli hale gelmesi için daha yapılması gereken işler olduğunu düşünüyoruz. Bu bölgeyle ilgili bir kararın, tamamen demokratik ve katılımcı bir süreç eşliğinde alınması gerektiğinde ısrar ediyoruz.”
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.