Haberler

258 plaj ile 13 marinaya ‘Mavi bayrak’

Tarih: 16 Mayıs 2008 Kaynak: NTVMSNBC
Türkiye’de 2008 yılının “mavi bayraklı” plaj ve marinaları belli oldu. Bu yıl büyük çoğunluğu Antalya’da olmak üzere 258 plaj ile 13 marina, “Mavi Bayrak Ödülü” almaya hak kazandı. 

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) tarafından düzenlenen basın toplantısında konuşan TÜRÇEV Genel Müdürü Erol Güngör, vakfın 1993 yılında “Mavi bayrak” programını Türkiye’de uygulamak üzere kurulduğunu ve ardından “Mavi bayrak” programının uluslararası koordinatörü “Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı” üyesi olduğunu anlattı.

Erol Güngör, vakfın “Mavi bayrak”ın yanı sıra “Eko-okullar”, “Çevrenin genç sözcüleri” ile “Okullarda orman” adlı programları da yürüttüğünü kaydetti.

2008 yılı “Mavi Bayrak” programına 44 ülkenin katıldığını belirten Güngör, ödülü almak isteyenlerin adaylık için gönüllü olarak başvurduğunu söyledi.

“Mavi Bayrak Ödülü”nün bir yıllık süre için verildiğini ifade eden Güngör, adayların “su kalitesi”, “can güvenliği”, “donanım ve hizmetler”, “çevre eğitimi ve bilgilendirme” ile “çevre yönetimi” kriterlerine göre değerlendirildiğini ve bir yıl boyunca 15 günde bir deniz suyu analizi yapıldığını dile getirdi.

Tur operatörleri için bir işletmenin “mavi bayrak” taşımasının tercih nedeni olduğunu vurgulayan Güngör, “Mavi bayrak bir anlamda plaj ve marinaların yıldızını ifade eder. Dünyada en çok tanınan turizm eko-etiketlerinden birisidir” dedi.

“Mavi Bayrak Ödülü” için aday olanların önce ulusal, sonra da aralarında AB, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve BM’den temsilcilerin bulunduğu uluslararası jüri tarafından değerlendirildiğini kaydeden Güngör, bu sürecin Şubat ve Nisan ayında tamamlandığını bildirdi.

Güngör, “Geçen yıl 235 plaj ve marina Mavi Bayrak Ödülü almaya hak kazanmıştı. Bu yıl sayı 258’i plaj olmak üzere 271’e çıktı. Bu sayı aslında Türkiye’nin potansiyeline göre az. Bunu diğer bölgelere de yaygınlaştırmak istiyoruz. Mavi Bayrak standartları açısından Türkiye uluslararası arenada önemli bir yere ulaştı. Asıl hedefimiz uluslararası standartların da üstüne çıkmak” diye konuştu.

“Mavi Bayrak” olgusunun kamuoyunda “kusursuz, sıfır eksik olan yer” olarak algılandığını belirten Güngör, “Bu yanlış. Mutlaka birtakım eksiklikler olabilir. Önemli olan bunları zamanında giderebilmek” dedi. 

Türkiye'nin Mavi Bayrak'taki Yeri 
TÜRÇEV Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Barbaros Gönençgil de “Mavi Bayrak” almaya hak kazanan plaj ve marinalar açısından İspanya’nın ilk sırada bulunduğunu belirterek, “Türkiye geçen yıl, mavi bayrak sayısı itibariyle dünyada 4’üncü olmuştu. Bu yıl rakamlar bizi 3’üncülüğe götürecek gibi gözüküyor” dedi.

Gönençgil, programa aday olanlardan yılda bir kez olmak üzere yatak başına 1,3 Avro alındığını, bu nedenle Antalya yöresindeki kiralanan otellerin işletmelerinin bu konuya sıcak yaklaşmadığını söyledi.

İstanbul'un Plajları
Toplantıda basın mensuplarının “Mavi Bayrak Ödülü alan plajlar arasında İstanbul’dan plaj bulunmamasının nedenine” ilişkin soruyu cevaplandıran Doç. Dr. Gönençgil, Marmara Bölgesi’nin kendileri için önemli olduğunu belirtti. Gönençgil, “İstanbul’a da girmek istiyoruz. Bu konuda karşı tarafın da Mavi Bayrak isteği var. Bu buluşmayı sağlamamız lazım. Biz hazırız, onlar da niyetli. Marmara Denizi’nin geçmişten gelen sıkıntılarını biliyoruz. Bunların çözümü konusunda adımlar atılıyor. Bunun belli bir seviyeye ulaşması gerekiyor” dedi.

Genel Müdür Güngör de İSKİ’nin altyapı çalışmalarını yeni tamamladığını ifade ederek, “Geçmişten kaynaklanan olumsuzlukların yeni altyapı ile 1-2 yılda silip atılması mümkün değil” diye konuştu.

TÜRÇEV Yönetim Kurul üyesi Levent Erdoğan da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuyu biraz daha sahiplenmesi gerektiğini kaydederek, “(Mavi Bayraklı plajlar hedefimiz) deniliyor. Bizimle birlikte çalışmalarını ve irtibat kurmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Vakfın Yönetim Kurulu üyesi Ergüder Tırnova ise İstanbul’da artık sahillerin önem kazanmaya başladığını, altyapı konusunda çalışmalar bulunduğunu belirterek, “Eğer insanlara ‘Mavi Bayrak’ı iyi anlatabilirsek, bu konuda talep gelecektir” dedi.

Yapılan açıklamaya göre, bu yıl Antalya’da 143, Muğla’da 57, İzmir’de 21, Aydın’da 16, Balıkesir’de 12, Mersin’de 6, Çanakkale, Tekirdağ ve Yalova’da 1’er plaj,”Mavi Bayrak Ödülü” almaya hak kazandı. Yine Antalya’da 2, Muğla’da 7, Balıkesir ve Aydın’da 1’er, İstanbul’da ise 2 marinaya “Mavi Bayrak Ödülü” verildi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.