Haberler

Demiryolu bereketi

Tarih: 16 Mayıs 2008 Kaynak: Olay Yazan: Taceddin Ural
Bursa'nın heyecanla beklediği demiryolu projesi, ciddi bir istihdam imkanı da yaratacak. Buna göre 190 kilometrelik hat hizmete girdiğinde, her kilometrede 8 kişiye demiryolu ile ilgili sektörde çalışma imkanı doğacak.

Bursa'nın entegre ulaşım sistemi alanında çok önemli bir boşluğu dolduracak olan Bandırma - Bursa – Osmaneli güzergâhındaki demiryolu projesi, yüzde 70'e yakını il sınırları içerisinde olmak üzere yaklaşık bin 500 kişiye iş imkânı sağlayarak istihdama olumlu bir katkı sağlayacak.

Toplam 190 kilometrelik demiryolu hattı, Avrupa Birliği verileri dikkâte alındığında, güzergâh üzerinde kilometre başına 8 kişiyi işletme ve bağlı kuruluş düzeyinde iş sahibi yapacak. Proje, demiryolu verimliliğinde Türkiye ortalamasını yakaladığında bile kilometre başına 4,8 kişiye istihdam sağlanmış olacak. 

Slovenya'yı Yakalarsak Yaşadık
Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından hazırlanan Ulaştırma Sektörü Raporu'ndaki verilere göre, eski Demirperde ülkeleri ileri düzeyde olmak üzere AB ülkeleri arasında demiryolu taşımacılığı, istihdamı iyileştirici bir özellik gösteriyor. Buna göre; Slovenya kilometre başına 35,5 kişilik istihdam ile AB birincisi durumunda. Bu ülkeyi 11,7 kişi ile Lüksemburg ve 11,6 kişi ile de Avusturya takip ediyor. Türkiye ortalamasının 4,8 kişi olduğu çizelgede; Almanya, Fransa, İtalya gibi ülkeler ise kilometre başına 6 kişilik istihdam ile yer alıyor. Sıralamadaki 20 ülkenin ortalamasında ise demiryolu taşımacılığında kilometre başına istihdam oranı 8 kişi olarak gerçekleşiyor.

Ana Sektör ve Yan Kolları
Toplam 190 kilometre olması öngörülen Bursa demiryolu projesi hayata geçtiğinde demiryolu sisteminin işletiminin yanısıra bağlı sektörlerde de yeni iş olanakları ortaya çıkıyor. Bu kapsamda demiryolunun geçtiği güzergâhta; yük elleçleme, depolama, stoklama, seyahat ve ulaştırma acenteciliği ile tur operatörlüğü alanlarında ticarî hareketlilik yaşanacak. Bandırma – Bursa – Gürsu – Ayazma – Yenişehir – Osmaneli güzergahında inşası öngörülen demiryolu hattı, Türkiye ortalamasına göre 900, AB ortalaması yakalandığında ise bin 500 kişiye ekmek kapısı olacak. Sözkonusu istihdam rakamlarına, demiryolu hattının liman ve havaalanı ile oluşacak entegre özelliği nedeniyle sağlayacağı sektör dışı katma değer ve istihdam ise dahil değil.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.